Ρέτσος: «λάθος να θεωρούμε πως 4 μήνες τουρισμού θα καλύψουν τις ζημιές»
«Είναι λάθος να εστιάζουμε στο κλίμα ευφορίας που επικρατεί και να θεωρούμε πως μια τουριστική περίοδος τεσσάρων μηνών αρκεί για καλυφθούν οι τεράστιες ζημιές που προκάλεσε και εξακολουθεί να προκαλεί στις τουριστικές επιχειρήσεις η πανδημία του Covid-19».
Αυτό δηλώνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννης Ρέτσος, εστιάζοντας στο μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η πλειονότητα των τουριστικών επιχειρήσεων. Σε επιστολή του προς το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και δή στους κ.κ. Χρήστο Σταϊκούρα, υπουργό Οικονομικών, Άδωνι Γεωργιάδη, Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Θεόδωρο Σκυλακάκη, Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κάνει εκτενή αναφορά στα χρηματοδοτικά εργαλεία που νομοθετήθηκαν και τις ενισχύσεις που «είτε δεν έχουν φθάσει ακόμα, είτε -όπως φαίνεται- δεν θα φθάσουν ποτέ στα ταμεία των επιχειρήσεων».
Με προηγούμενη επιστολή του ΣΕΤΕ μέσα στο Σεπτέμβριο, όπου είχαν υποβληθεί και οι προτάσεις του κλάδου σχετικά με την επιστρεπτέα προκαταβολή και την επιδότηση παγίων δαπανών ζητήθηκε να τεθεί σε λειτουργία -πριν το τέλος Σεπτεμβρίου- η ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα μπορούν οι επιχειρήσεις να επιστρέψουν το επιστρεπτέο μέρος της επιστρεπτέας προκαταβολής. «Ομοίως, προτείναμε να προβλεφθεί ρητά, σύμφωνα και με τη σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πως τα σχετικά ποσά που θα επιστραφούν μέχρι την 31-12-2021 δεν θα λαμβάνονται υπόψη προκειμένου να προσδιοριστεί κατά πόσον υπάρχει υπέρβαση του ορίου που τίθεται από το προσωρινό πλαίσιο. Μέχρι σήμερα, παρά τις προφορικές διαβεβαιώσεις, τα δύο αυτά θέματα ακόμα δεν έχουν επιλυθεί. Ήδη, τουριστικές επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να λαμβάνουν απορριπτικές αποφάσεις ως προς τα υπόλοιπα χρηματοδοτικά εργαλεία στα οποία είχαν ζητήσει να ενταχθούν, λόγω ακριβώς υπέρβασης του ορίου σώρευσης, που οφείλεται στο γεγονός πως δεν τους επιτρέπεται να επιστρέψουν το επιστρεπτέο μέρος των επιστρεπτέων προκαταβολών. Παράλληλα, σημειώνονται τεράστιες και αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στις εγκρίσεις των αιτήσεων, αλλά και στις εκταμιεύσεις του προγράμματος «Επιδότηση κεφαλαίου κίνησης πληττόμενων από την πανδημία τουριστικών επιχειρήσεων φιλοξενίας». Το ανωτέρω πρόγραμμα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, στόχευε στη στήριξη της λειτουργίας των επιχειρήσεων του τουριστικού κλάδου, μετά την επανεκκίνηση της λειτουργίας τους και ενόψει της έναρξης της τουριστικής δραστηριότητας για το 2021. Βρισκόμαστε ήδη στις αρχές Νοεμβρίου, οι εποχικές τουριστικές επιχειρήσεις έχουν διακόψει τη λειτουργία τους και στις περισσότερες από αυτές χρήματα μέσω του ανωτέρω προγράμματος δεν έχουν καταβληθεί».Remaining Time-0:00FullscreenMute
Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, αντίστοιχη είναι η εικόνα και στις περισσότερες συνεχούς λειτουργίας επιχειρήσεις, που συνεχίζουν να λειτουργούν σε δύσκολες πλέον συνθήκες, λόγω έξαρσης της πανδημίας, χειμώνα και αυξημένου ενεργειακού κόστους. «Ο τουρισμός διαχρονικά αποδεικνύει πως είναι ο στυλοβάτης της ελληνικής οικονομίας, προσφέροντας έσοδα στα δημόσια ταμεία και θέσεις εργασίας. Είναι λάθος να εστιάζουμε στο κλίμα ευφορίας που επικρατεί και να θεωρούμε πως μια τουριστική περίοδος τεσσάρων μηνών αρκεί για καλυφθούν οι τεράστιες ζημιές που προκάλεσε και εξακολουθεί να προκαλεί στις τουριστικές επιχειρήσεις η πανδημία του Covid-19», καταλήγει η επιστολή.
Στο 60% ο τζίρος του 2021
Σημειωτέον ότι φέτος, η θερινή τουριστική σεζόν έχει εξελιχθεί πολύ καλύτερα του αρχικώς αναμενομένου, ακόμη και μέσα στο δίμηνο Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου, έστω κι αν οι τουριστικοί προορισμοί ανά την Ελλάδα κινούνται με διαφορετικές ταχύτητες και πλέον δυσκολεύουν οι συνθήκες λόγω της χειμερινής περιόδου και φυσικά της αβεβαιότητας που συντηρεί η πανδημία.
Ενδεικτικά για το προηγούμενο διάστημα, στα καλά νέα είναι οι επιδόσεις σε νησιά που αποτελούν τα ‘’βαριά χαρτιά’’ του ελληνικού τουρισμού όπως π.χ. η Κρήτη: Στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου, συνολικά η επιβατική κίνηση την περίοδο Ιανουαρίου- Οκτωβρίου 2021 ήταν κοντά στο 63% του 2019 ή αλλιώς κοντά στα 4,78 εκατ. επιβάτες από τα 2,4 εκατ. επιβατών του δεκαμήνου του 2020 και τα 7,97 εκατ. της αντίστοιχης περιόδου του 2019. Αντίστοιχα, ο καλύτερος Οκτώβριος όλων των ετών αποδείχθηκε στην πράξη ο φετινός για το Νότιο Αιγαίο, αφού ξεπέρασε ακόμα και το ρεκόρ του 2019: Συνολικά, τα διεθνή αεροδρόμια της Ρόδου, Κω, Μυκόνου, Σαντορίνης και Καρπάθου προσέλκυσαν, από την 1η έως την 31η Οκτωβρίου, 412.771 επιβάτες, έναντι 357.608 το αντίστοιχο διάστημα του 2019, χρονιάς ορόσημο για τον ελληνικό τουρισμό, πετυχαίνοντας αύξηση της τάξης του 15%, σε επίπεδο Περιφέρειας. Εξαιρετικά εντυπωσιακές ήταν οι επιδόσεις της Σαντορίνης, όπου ο Οκτώβριος του 2021 παρουσίασε αύξηση της τάξης του 55%, σε σχέση με τον Οκτώβριο του «άπιαστου» 2019. Καλύτερος ήταν και για τη Ρόδο και την Κω, αφού και τα δύο νησιά των Δωδεκανήσων ξεπέρασαν την τελευταία προ πανδημίας χρονιά κατά 10% περίπου.
Το γεγονός ότι η σεζόν κινήθηκε- τηρουμένων φυσικά των αναλογιών και των δύσκολων συνθηκών λόγω της πανδημίας– καλύτερα του αρχικώς αναμενομένου επιβεβαιώνεται και από την εκτίμηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και του προέδρου κ. Γρηγόρη Τάσιου, σύμφωνα με τον οποίο συνολικά φαίνεται ότι φέτος οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις θα ‘’πιάσουν’’ το 60% του 2019 σε τζίρους, με τη χειμερινή περίοδο πάντως να είναι μπροστά και την πανδημία να δείχνει τα …δόντια της στον κλάδο, ειδικά για τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας στα αστικά κέντρα και τις μονάδες σε χειμερινούς προορισμούς της ηπειρωτικής Ελλάδας που έχουν να δούν ουσιαστικά έσοδα από πρίν το Μάρτιο του 2020.
newmoney