Ελλάδανέαπρωτοσέλιδο Β

Στο στόχαστρο χώροι θρησκευτικής σημασίας | έκθεση Υπουργείου Παιδείας

Το φως της δημοσιότητας είδε η «Έκθεση για τα Περιστατικά εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας στην Ελλάδα», του Υπουργειου Παιδείας και Θρησκευμάτων, από το Τμήμα Θρησκευτικών Ελευθεριών και Διαθρησκευτικών Σχέσεων της Διεύθυνσης Θρησκευτικής Εκπαίδευσης.

Κατά την εισαγωγή της έκθεσης, παρουσιάζεται το ιστορικό και το θεσμικό πλαίσιο της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων, καθώς και το πλαίσιο περι της προστασίας θρησκευτικής ελευθερίας στην Ελλάδα, με αναφορά στη δημιουργία και λειτουργία λατρευτικών χώρων. Έπειτα, αναφέρονται τα καταγεγραμμένα περιστατικά και τα είδη των χώρων που ελήφθησαν υπόψη και παρατίθεται κατάλογος με τους συνεργαζόμενους θρησκευτικούς και κρατικούς φορείς.

Στο δεύτερο μέρος βρίσκονται τα περιστατικά σε βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας, τα οποία περιήλθαν σε γνώση της Υπηρεσίας κατά το έτος 2018, ανά θρησκευτική κοινότητα, συνοδευόμενα από ιστορικά, νομικά και στατιστικά στοιχεία κατά περίπτωση.

Αναλυτικότερα

Για το 2018 κατεγράφησαν πεντακόσια ενενήντα ένα (591) περιστατικά εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας, κατανεμόμενα ανά θρήσκευμα ως εξής:

– Χριστιανισμός: Πεντακόσια εξήντα εννέα (569) περιστατικά πάσης φύσεως (βανδαλισμοί, διαρρήξεις, κλοπές, ιεροσυλίες, τοποθετήσεις εκρηκτικών μηχανισμών και λοιπές βεβηλώσεις).

  • Τα 564 περιστατικά, αφορούν την Ορθόδοξη Εκκλησία, που πολλά φέρουν χαρακτηριστικά θρησκευτικής μισαλλοδοξίας, συμπεριλαμβανομένου του απροειδοποίητου τρομοκρατικού χτυπήματος της 27ης Δεκεμβρίου στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου στην Αθήνα, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό δύο ατόμων -παρά το ότι οι τρομοκράτες επιδίωκαν -σύμφωνα με την σχετική ανάληψη ευθύνης- μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων.
  • 1 περιστατικό σημειώθηκε στην Καθολική Εκκλησία,
  • 3 περιστατικά αφορούν στους Χριστιανούς Μάρτυρες του Ιεχωβά.

– Ιουδαϊσμός: Κατεγράφησαν συνολικά 20 περιστατικά ρατσιστικού/αντισημιτικού χαρακτήρα.

Μουσουλμανισμός: 2 περιστατικά.

Δεν αναφέρθηκαν περιστατικά σε βάρος χώρων άλλων θρησκευμάτων.

«Η Έκθεση Περιστατικών εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας στην Ελλάδα είναι μια καταγραφή κάθε είδους πράξεων που, τελικά, στοχεύουν τη θρησκευτική ελευθερία, τον αλληλοσεβασμό, την κοινωνική ενότητα αλλά και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας. Είναι μια αναγκαία καταγραφή για να θυμόμαστε ότι η ελευθερία δεν έχει μόνο φίλους αλλά και εχθρούς. Είναι μια διαρκής υπενθύμιση ότι η θρησκευτική ελευθερία, όπως και γενικότερα η ελευθερία, δεν είναι μια δεδομένη κατάσταση αλλά ένας διαρκής αγώνας ενάντια στην ανασφάλεια, στη βία, στα fake news και στον φανατισμό», αναφέρει η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, στον πρόλογο της έκθεσης.

Ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων, κ. Γ. Καλαντζής αναφέρει μεταξύ άλλων: «Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος μεταξύ μιας πλειοψηφίας και διαφόρων μειοψηφιών. Είναι η ίδια η βάση του πολιτισμού μας, η sine qua non προϋπόθεση της κοινωνικής ειρήνης και μια από τις σημαντικότερες αιτίες για την ανάπτυξη της οικονομίας και την ευημερία όλων των πολιτών».

Μοιραστείτε την είδηση

Χρηστάλλα Κακαβελάκη

biskotto.gr