Βαρύ πένθος σε Σάμο και Σμύρνη | Live επιχείρηση διάσωσης
Βαριά πληγωμένο και βυθισμένο στο πένθος το νησί του Πυθαγόρα που έζησε χθες τον τρόμο 6,6 Ρίχτερ και είδε να αφήνουν την τελευταία τους πνοή κάτω από τοίχο που κατέρρευσε στο Βαθύ, δύο μαθητές Λυκείου, ένα αγόρι και ένα κορίτσι, 15 και 17 ετών. Μεγάλες οι ζημιές και στο Καρλόβασι. Οπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ο πρωθυπουργός μεταβαίνει σήμερα στο νησί της Σάμου για να δει ο ίδιος την κατάσταση στο νησί.
Σε ζωντανή μετάδοση από την ΕΡΤ επιχείρηση διάσωσης μίας γυναίκας και δύο παιδιών στη Σμύρνη.
Σεισμολόγοι: Προσοχή στους μετασεισμούς
Οι σεισμολόγοι παρακολουθούν το φαινόμενο προσεκτικά. Μάλιστα αναμένεται να μεταφερθούν στο νησί ειδικά μηχανήματα του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου για την αποτύπωση της μετασεισμικής ακολουθίας.
Μιλώντας στην ΕΡΤ ο διευθυντής ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών Γεράσιμος Χουλιάρας είπε ότι είναι ικανοποιητικό ότι υπάρχει πληθώρα μετασεισμικών δονήσεων με μεγαλύτερη τα 4,8 Ρίχτερ χθες και σήμερα μια δόνηση 4,7. “Ελπίζουμε σε λίγες μέρες να φθίνει η ακολουθία. Σύμφωνα με τους νόμους της στατιστικής σεισμολογίας μετά από ένα 6,7 ο μέγιστος μετασεισμός μπορεί να φτάσει τα 5,7 τουλάχιστον, συνεπώς ένας σεισμός 6 Ρίχτερ μπορεί να γίνει αλλά δεν σημαίνει ότι θα γίνει. Οι κάτοικοι σε καταπονημένα κτήρια πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να μένουν όλοι μακριά από παλαιά κτίσματα” τόνισε.
Σύμφωνα με τα όσα είπε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών στο Πολυτεχνείο της Κρήτης, Κωνσταντίνος Συνολάκης, «οι αντιδράσεις των ανθρώπων δεν ήταν αυτό που θα θέλαμε, κανείς δεν ξηέρει αν αυτό θα είναι το μεγαλύτερο κύμα ή το επόμενο. Πρέπει να είμαστε πιο καλά προετοιμασμένοι. Για Να γίνει ένα τσουνάμι πρέπει ένας σεισμός να είναι υποθαλάσσιος και να είναι μεγαλύτερος από 6 Ρίχτερ. Τα στοιχεία αυτά υπήρχαν όπως υπήρχαν για τον σεισμό στην Κω. Για αυτό η κοινή λογική είναι αν είστε κοντά στη θάλασσα, απομακρύνεστε από τα παράλια. Όπως φαίνεται η μετασεισμική ακολουθία εξελίσσεται όπως ακριβώς αναμένεται». Σε σχέση με τις επιπτώσεις στη Σμύρνη, τόνισε ότι υπάρχει διαφορά στις κτιριακές υποδομές στην εν λόγω πόλη και τη Σάμο.
«Δύσκολο 24ωρο»
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας μίλησε στην ΕΡΤ για 150 παλιές και νέες κατασκευές στο Βαθύ και άλλες τόσες στο Καρλόβασι με προβλήματα, αλλά και για υποδομές που έχουν υποστει βλάβες, το λιμάνι και σε περιοχές του οδικού δικτύου. Όπως είπε τα σεισμικά κύματα χθες διοχετεύθηκαν μέσω των ρηγμάτων στον τουρκικό χώρο και ο συντονισμός που υπήρξε στα κτήρια δημιούργησε αυτήν την κατάσταση στη γείτονα. Κάλεσε του κατοίκους να μένουν μακριά από στενούς δρόμους, πλαγιές και γέφυρες, όπως και μακριά από την ακτογραμμή για τυχόν τσουνάμι και συνέστησε ιδιαίτερη προσοχή το 24ωρο που διανύουμε. Θα υπάρχουν προβλήματα, είπε.
Ο σεισμολόγος και επιστημονικός συνεργάτης της Ε.Ε. Γεράσιμος Παπαδόπουλος εκτίμησε ότι την περιοχή χτυπήσαν 7 Ρίχτερ και πως ο τρόπος που χτύπησε το φαινόμενο ήταν που προφύλαξε το νησί από “σκηνές Σμύρνης”.
Σε νοσοκομεία της Αθήνας ένας 14χρονος και μια 62χρονη
Ένα 14χρονος με βαριά κατάγματα, πολλαπλά, ανοιχτά τραύματα στα κάτω άκρα και μια 62χρονη επίσης με κατάγματα σοβαρά μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της Αθήνας για να χειρουργηθούν .
Ο Βασίλης Κικίλιας μετέβη στο Παίδων προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση της υγείας του παιδιού καθώς πρέπει πρώτα να σταθεροποιηθεί για να εισαχθεί στο χειρουργείο.
Παράλληλα εξέφρασε συλλυπητήρια στους γονείς των δυο άτυχων παιδιών για το χαμό τους. Συγγενείς, συμμαθητές και φίλοι, όλη η τοπική κοινωνία είναι συγκλονισμένη από την τραγωδία. Το αγόρι ανασύρθηκε νεκρό, ενώ λίγη ώρα αργότερα, παρά τις προσπάθειες των γιατρών κατέληξε και το κορίτσι.
Συνολικά 21 περιστατικά τραυματισμών διακομίστηκαν στο Νοσοκομείο Σάμου και στο Κέντρο Υγείας Καρλοβάσου και όπως είπε στην ΕΡΤ ο διοικητής του νοσοκομείου έχουν πάρει όλοι εξιτήριο.
Χαρδαλιάς: “Η κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή”
Στη Σάμο μετέβη εσπευσμένα με ελικόπτερο κλιμάκιο της Πολιτικής Προστασίας και της ΕΜΑΚ με επικεφαλής τον υφυπουργό Νίκο Χαρδαλιά. Το βράδυ πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη για μια πρώτη αποτίμηση της κατάστασης. Σήμερα φτάνει κλιμάκιο 45 μηχανικών για τον έλεγχο των σπιτιών και την καταγραφή των ζημιών.
“Η σεισμική ακολουθία συνεχίζεται, δείχνει να εκτονώνεται, αλλά σε κάθε περίπτωση, πρέπει να παραμείνουμε όλοι σε επιφυλακή και να ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών. Έχουμε δουλειά μπροστά μας τα επόμενα 24ωρα για να μπορέσουμε να διορθώσουμε τα προβλήματα που υπάρχουν και να αποκαταστήσουμε τις ζημιές, οι οποίες δείχνουν να είναι πολύ σημαντικές σε κάθε επίπεδο” είπε ο κ. Χαρδαλιάς.
Οι κάτοικοι περιγράφουν την εμπειρία τους από το χτύπημα του Εγκέλαδου ως τρομακτική με πολλούς να περνούν τη νύχτα τους σε σκηνές στο Δημοτικό πάρκινγκ και στο Στάδιο Καρλοβάσου, σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, υπό το φόβο των μετασεισμών και κατόπιν σύστασης από τις αρμόδιες αρχές να μην μείνουν σε σπίτια με ζημιές, αλλά και να είναι προσεκτικοί όσον αφορά στην τήρηση των κανόνων για την πανδημία.
Από το Δήμο ορίστηκε τηλέφωνο για αναφορά προβλημάτων το 22733 50801
Με ειδική πτήση από Μυτιλήνη έφτασαν στη Σάμο ο Αστυνομικός διευθυντής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου μαζί με 70 συνοριοφύλακες για να συνδράμουν στη φύλαξη των κτιρίων που έχουν υποστεί ζημιές, ενώ κάλεσμα προς τα μέλη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Βορειοανατολικού Αιγαίου απευθύνει ο πρόεδρός του Στρατής Μανωλακέλλης για να συμμετέχουν εθελοντικά στην καταγραφή και αποτίμηση των ζημιών.
Συντρίμμια, κεραμίδια και χώματα έχουν καταπλακώσει αυτοκίνητα. Οι στενοί δρόμοι στο Άνω Βαθύ αδιάβατοι, προσόψεις κτηρίων δεν άντεξαν και έπεσαν. Η εκκλησία της Αγίας Άννας στη χώρα είναι ανάμεσα στα κτήρια που δεν άντεξαν, ενώ και το κοινοτικό γραφείο που στεγάζεται σε ένα διατηρητέο στο Άνω Βαθύ είναι έτοιμο να πέσει. Το μίνι τσουνάμι παρέσυρε ακόμα και ΙΧ στο πέρασμά του στο λιμάνι στη χώρα της Σάμου, ενώ τα νερά όρμησαν και μέσα στα καταστήματα. Καταρρεύσεις κτηρίων σημειώθηκαν και στη δυτική Σάμο.
Όπως ανακοινώθηκε αποκαταστάθηκαν τα προβλήματα ηλεκτροδότησης, ύδρευσης και διέλευσης μέσω των περιφερειακών και δημοτικών οδών.
Τα 6,7 Ρίχτερ ταρακούνησαν την Ικαρία, τη Χίο, την Πάτμο, την Κω, την Κάλυμνο, τους Φούρνους, το Αγαθονήσι ακόμη και την Κρήτη.
Στη Χίο ζημιές έχουν καταγραφεί στο Κοκκάλειο Μαιευτήριο και σε παλιά κτήρια, ενώ στην Ικαρία κατολισθήσεις βράχων δημιούργησαν προβλήματα στο οδικό δίκτυο.
Πηγή ΕΡΤ