νέαΠολιτικήπρωτοσέλιδο Β

Βολουδάκης | ερώτηση σε Μηταράκη για μεταναστευτικό – «Μηχανισμό Εποπτείας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων»

Ερώτηση σχετικά με ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, κατέθεσε προς τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη, ο βουλευτής Χανίων της Ν.Δ. Μανούσος Βολουδάκης

Με την ανάρτηση αυτή, το Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή ισχυρίζεται ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει εκδηλώσει την πρόθεση να δημιουργήσει ανεξάρτητο «Μηχανισμό Εποπτείας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» στα σύνορα.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα μάλιστα προχωρά και σε υποδείξεις για τη σύσταση του μηχανισμού, ο οποίος, σύμφωνα με το Μ.Βολουδάκη, λόγω του προτεινόμενου τρόπου λειτουργίας του και των διευρυμένων αρμοδιοτήτων του θα δυσχεράνει το έργο της φύλαξης των συνόρων. Επιπλέον με τις προτάσεις της αυτές η Ύπατη Αρμοστεία σπεύδει να προκαταλάβει τις αποφάσεις ευρωπαϊκών οργάνων που βρίσκονται ακόμη υπό διαπραγμάτευση, στο πλαίσιο της εν εξελίξει συζητήσεως εντός της Ε.Ε. σχετικά με το νέο «Σύμφωνο για το Άσυλο».

Αναλυτικά, η ερώτηση του κ. Βολουδάκη:

Προς τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη

Θέμα: Υπάρχει πρόθεση συγκρότησης «Μηχανισμού Εποπτείας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» στα σύνορα;

Το Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, εκφράζει την ικανοποίησή του για την -όπως ισχυρίζεται- πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να συγκροτήσει «Μηχανισμό Εποπτείας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» στα σύνορά μας.

Προχωρά δε και σε δημόσιες υποδείξεις στην ελληνική κυβέρνηση, με τη δημοσίευση λίστας δέκα σημείων που προτείνει να ληφθούν υπ’ όψιν κατά τη σύσταση του εν λόγω μηχανισμού.
Στα δέκα σημεία του εγγράφου, περιγράφεται ένας μηχανισμός με υπερβολικά ευρείες αρμοδιότητες και απόλυτη
ανεξαρτησία έναντι όλων των αρχών και υπηρεσιών που φυλάσσουν τα σύνορα και διαχειρίζονται τις μεταναστευτικές ροές.
Στα σημεία συμπεριλαμβάνεται και η υπόδειξη ότι ο μηχανισμός αυτός, θα πρέπει να ενεργεί λαμβάνοντας υπ’όψιν την κοινωνία των πολιτών, ήτοι -εν προκειμένω- τις ΜΚΟ που ασχολούνται με το μεταναστευτικό.

Η σύσταση μηχανισμού με τέτοιες αρμοδιότητες και καθήκοντα, θα δυσχεράνει το έργο της φύλαξης των συνόρων,
επιβάλλοντας ένα καθεστώς διαρκούς επιθεώρησης από τρίτους οι οποίοι θα βρίσκονται μονίμως ή θα εμφανίζονται απροειδοποίητα στις επίμαχες περιοχές, οι οποίες προφανώς είναι ευαίσθητες και από πλευράς εθνικής ασφαλείας.

Είναι αξιοσημείωτο ότι σύμφωνα με τους συντάκτες του εγγράφου, σκοπός του είναι «να υποστηρίξει» την ελληνική
κυβέρνηση στις συζητήσεις σχετικά με ένα τέτοιο μηχανισμό, «σε συνέχεια των συστάσεων του νέου Συμφώνου της ΕΕ για το άσυλο».

Ως γνωστόν το «Σύμφωνο» αποτελεί προς το παρόν πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η νομοθέτηση της
οποίας δεν έχει ολοκληρωθεί. Το «Σύμφωνο» προβλέπει μεν τη σύσταση μηχανισμού εποπτείας, τη νομοθέτησή του όμως την αφήνει στα κράτη-μέλη, στη βάση κατευθυντηρίων γραμμών του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ(Fundamental Rights Agency), οι οποίες προφανώς δεν έχουν εκδοθεί ακόμη. Προκαλεί λοιπόν κατάπληξη η βιασύνη του ΟΗΕ να προκαταλάβει τις αποφάσεις ευρωπαϊκών οργάνων.

Ερωτάται ο Υπουργός:

  • Έχει πράγματι εκδηλώσει η ελληνική κυβέρνηση σε οποιαδήποτε περίπτωση τη βούληση να δημιουργήσει «Μηχανισμό Εποπτείας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» στα σύνορα;
  • Έχουν παρουσιασθεί από πλευράς ευρωπαϊκών θεσμών απαιτήσεις αντίστοιχες με αυτές του ΟΗΕ κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων σχετικά με το νέο Σύμφωνο για το Άσυλο;
Μοιραστείτε την είδηση

Χρηστάλλα Κακαβελάκη

biskotto.gr