νέαΠολιτικήπρωτοσέλιδο Β

Βολουδάκης προς Επίτροπο Ενέργειας: «χρειάζεται να αλλάξει δραστικά η πολιτική για την ενέργεια» – ομιλία

Σε κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου και της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, με αντικείμενο την ενεργειακή κρίση, συμμετείχε η επίτροπος Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κάντρι Σίμσον.

Εισηγητής από την πλευρά της ΝΔ, ήταν ο βουλευτής Χανίων Μανούσος Βολουδάκης, ο οποίος τόνισε την ανάγκη άμεσης αλλαγής πολιτικής της Ε.Ε. στον τομέα της ενέργειας.

Ανέφερε χαρακτηριστικά: «… αν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αντιδράσει άμεσα και αποτελεσματικά, θεμελιώδη στοιχεία του ευρωπαϊκού οράματος κινδυνεύουν με πλήρη απονομιμοποίηση στα μάτια των πολιτών. Κινδυνεύει η θεμελιωμένη πεποίθηση της πλειοψηφίας των ευρωπαίων πολιτών στην ελεύθερη αγορά, κινδυνεύει ακόμα η αποδοχή από τους πολίτες του οράματος για μια πράσινη οικονομία, μια οικονομία μηδενικών εκπομπών αερίων ρύπων έως το 2050. Γιατί πώς να πείσεις τους πολίτες γι’ αυτές τις ιδέες, αν δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους κάθε μήνα, αν κάθε μήνα το βιοτικό τους επίπεδο γίνεται χαμηλότερο;»

Τόνισε επίσης, ότι η Ε.Ε. φαίνεται να θεωρεί ότι τίποτα δεν πρέπει να αλλάξει από όσα σχεδίασε και εφάρμοσε στην αγορά της ενέργειας πριν την κρίση: μοναδικό σημείο που φαίνεται σαφής προσπάθεια αλλαγής είναι η απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Ο στόχος αυτός είναι βέβαια αναγκαίος, συνέχισε ο κ. Βολουδάκης, όμως δεν επαρκεί: η έκρηξη των τιμών του φυσικού αερίου, με πενταπλασιασμό της εντός του 2021, ξεκίνησε μήνες πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, και χωρίς να έχει υπάρξει οποιαδήποτε έλλειψη φυσικού αερίου στην αγορά. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει ότι η αγορά του φυσικού αερίου μπορεί να χειραγωγείται από κερδοσκόπους.

Υπέβαλε συγκεκριμένες προτάσεις για τη μείωση του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος.
Πρότεινε στην Επίτροπο, να δοθούν από την Ε.Ε. στα κράτη – μέλη δωρεάν δικαιώματα εκπομπών αερίων ρύπων από το ονομαζόμενο «στρατηγικό απόθεμα» που διαθέτει, ώστε να μειωθεί το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. (Σημειώνεται ότι σήμερα το κόστος των ρύπων για την παραγωγή από φ.α. είναι περίπου 35 ευρώ / MWh, και για την παραγωγή από λιγνίτη περίπου 120 ευρώ / MWh). Τόνισε ότι μια παροχή τέτοιων δωρεάν δικαιωμάτων για 6 μήνες π.χ. δεν πρόκειται να δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στην επίτευξη των στόχων του 2050, ενώ θα επιτρέψει στην αγορά να ισορροπήσει.

Ο κ. Βολουδάκης αναφέρθηκε ακόμη στην ελληνική ιδιαιτερότητα, να διοχετεύεται όλη η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια στην αγορά μέσω του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, γεγονός που σημαίνει ότι οι διακυμάνσεις της τιμής περνούν εξ’ ολοκλήρου στον καταναλωτή μέσω της ρήτρας αναπροσαρμογής. Τόνισε την ανάγκη να υπάρξουν θεσμικές ρυθμίσεις ώστε οι παραγωγοί να προσφέρουν διμερή συμβόλαια σταθερής τιμής εκτός χρηματιστηρίου. Τέτοιες συμβάσεις θα έπρεπε τουλάχιστον να προσφέρει η ΔΕΗ η οποία διαθέτει παραγωγή λιγνιτική και υδροηλεκτρική, αλλά και οι μεγάλοι παραγωγοί από ΑΠΕ.

Μοιραστείτε την είδηση

Χρηστάλλα Κακαβελάκη

biskotto.gr