Βολουδάκης | σε νόμο η διάταξη για τις αγροζημιές σε Κίσαμο και Κεραμειά
Συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στο οποίο έχει ενσωματωθεί η διάταξη, την οποία ο βουλευτής Χανίων της ΝΔ Μανούσος Βολουδάκης, έχει προτείνει για το πρόβλημα των συστηματικών αγροζημιών σε κάποια χωριά της Κισάμου και των Κεραμειών (άρθρο 38). Η διάταξη αυτή αποτελεί πλέον νόμο του κράτους!
Ο κ. Βολουδάκης αναφέρει σε σχετική του ανακοίνωση:
Ευχαριστώ τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη για την κατανόηση του προβλήματος, για τη συνεργασία, και για την ενσωμάτωση τελικά της διάταξης στο νομοσχέδιο. Για την εφαρμογή της, θα ακολουθήσει η έκδοση μιας κοινής υπουργικής αποφάσεως των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Αγροτικής, και Οικονομικών, η οποία είμαι βέβαιος ότι δε θα αργήσει.
Ολόκληρο το κείμενο της ομιλίας του:
«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το νομοσχέδιο που συζητούμε σήμερα έρχεται με το κύριο σώμα του να εκσυγχρονίσει και να εξορθολογίσει το σωφρονιστικό σύστημα της πατρίδας μας. Η εμπειρία του σύγχρονου κόσμου, η εμπειρία των Δημοκρατιών του δυτικού κόσμου δείχνει ότι η ασφάλεια της κοινωνίας είναι συμβατή με την προστασία των δικαιωμάτων όλων των πολιτών και των κρατουμένων. Η ισορροπία αυτή μεταξύ ασφάλειας και δικαιωμάτων είναι που έλειψε από το σωφρονιστικό σύστημα στα χρόνια της διακυβέρνησης της χώρας από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τότε που ο κοινός νους υποσκελίστηκε από τις αριστερές ιδεοληψίες, τότε που με το πρόσχημα της αποσυμφόρησης άνοιξαν ουσιαστικά οι φυλακές.
Τέσσερις χιλιάδες αποφυλακίσεις έφερε ο Νόμος Παρασκευόπουλου -ακούσαμε τον Υπουργό, τον κ. Χρυσοχοΐδη να μας λέει στην Επιτροπή- μέσα σε λίγες εβδομάδες, αποφυλακίσεις που, καθώς δεν δικαιολογούνταν πραγματικά, σε πολλές περιπτώσεις οδήγησαν σε νέα εγκλήματα.
Το ίδιο πνεύμα βλέπουμε να επικρατεί σήμερα στην κριτική που από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ ασκείται στο νομοσχέδιο. Ακούω τους συναδέλφους του ΣΥΡΙΖΑ να μιλούν απαξιωτικά για το δίπολο «νόμος και τάξη», να μιλούν για «ακροδεξιά ατζέντα». Ακούω και την εισηγήτρια της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σε αυτό το πνεύμα ουσιαστικά να εισηγείται μεγαλύτερη χαλαρότητα στις φυλακές, άδειες κ.ο.κ.
Εδώ φαίνεται πόσο απομακρυσμένοι είστε, στην πραγματικότητα, από τη σημερινή κοινωνία, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ. Πολεμάτε φαντάσματα του παρελθόντος, παλεύετε με φανταστικούς εχθρούς. Η Δημοκρατία είναι καλά θεμελιωμένη στην πατρίδα μας. Γι’ αυτό οι πολλοί γυρίζουν την πλάτη στη ρητορική και τις ανησυχίες των γκρουπούσκουλων.
Ο νόμος και η τάξη δεν είναι απειλή, είναι προϋπόθεση της δημοκρατίας, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Θα πω δυο λόγια ειδικότερα για μια διάταξη που συμπεριλαμβάνει το νομοσχέδιο εκτός των σωφρονιστικών. Αναφέρομαι στο άρθρο 48, στο άρθρο στο οποίο προβλέπονται διοικητικές κυρώσεις για τους κτηνοτρόφους των οποίων τα ζώα προκαλούν συστηματικά ζημιές σε καλλιέργειες. Τονίζω το «συστηματικά», γιατί σε αυτές τις περιπτώσεις, της συστηματικής διάπραξης του ίδιου αδικήματος και μόνο σε αυτές, στοχεύει η διάταξη. Στοχεύει στις ζημιές που δεν γίνονται από λάθος, αλλά επειδή κάποιοι συστηματικά χρησιμοποιούν τις καλλιέργειες των γειτόνων τους ως ζωοτροφή για τα δικά τους ζώα.
Γιατί χρειαζόμαστε μια τέτοια διάταξη; Ήδη ο Ποινικός και ο Αστικός Κώδικας προβλέπουν και σοβαρές ποινές και σοβαρές αποζημιώσεις για το αδίκημα αυτό, για τις αγροζημιές. Όμως, προφανώς, για να επιβληθούν οι ποινές και να επιδικαστούν οι αποζημιώσεις, πρέπει η υπόθεση να φτάσει στα δικαστήρια.
Δυστυχώς, όμως σε κάποιες περιπτώσεις, λόγω των χαρακτηριστικών των μικρών κλειστών κοινωνιών στις οποίες διαπράττονται τα αδικήματα αυτά, οι υποθέσεις δεν φτάνουν ποτέ στα δικαστήρια. Και αν φτάσουν, δεν βρίσκονται μάρτυρες που να δεχτούν να καταθέσουν. Το αποτέλεσμα είναι οι παραβάτες να μην υφίστανται συνέπειες για τις πράξεις τους, να αποθρασύνονται και να επεκτείνουν διαρκώς το πεδίο δράσης τους.
Αυτό είναι που καθιστά απαραίτητη μια διάταξη που θα επιτρέπει στην Αστυνομία να επιβάλλει πρόστιμα διοικητικά πρόστιμα, αν διαπιστώνει τη συγκεκριμένη παρανομία, χωρίς να έχει ροηγηθεί η καταγγελία και πριν την ενδεχόμενη εκδίκαση της υπόθεσης από δικαστήριο, όπως δηλαδή η Αστυνομία επιβάλλει, για παράδειγμα, πρόστιμα για τις τροχαίες παραβάσεις.
Η διάταξη είναι δομημένη έτσι, ώστε το τυχαίο περιστατικό -αυτό που μπορεί να συμβεί στον καθένα- να μην επισύρει βαριές ποινές. Είναι η επανάληψη του αδικήματος που αυξάνει την ποινή, η οποία βεβαιώνεται μάλιστα στη ΔΟΥ. Την πρώτη φορά το πρόστιμο είναι 50 ευρώ. Την τρίτη φορά που θα διαπράξει το αδίκημα ο παραβάτης, θα υποστεί πρόστιμο 1000 ευρώ, το οποίο από εκεί και πέρα θα διπλασιάζεται κάθε φορά που θα διαπράττεται το ίδιο αδίκημα. Και βέβαια, η διαπίστωση της παράβασης είναι πολύ απλή. Συζητάμε για κοπάδια παραγωγικών ζώων που βρίσκονται μέσα σε κάποιες καλλιέργειες, όπως ελαιώνες, αμπέλια κλπ. και τις καταστρέφουν.
Η εφαρμογή της διάταξης είναι στην πράξη σήμερα πολύ απλή, καθώς τα ζώα φέρουν τα ειδικά ενώτια των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων, οπότε είναι εύκολο να ταυτοποιηθεί ο ιδιοκτήτης τους και να του επιβληθεί το πρόστιμο.
Κύριε Υπουργέ, θα πρέπει η λεπτομέρεια αυτή, της ταυτοποίησης μέσω των ενωτίων, να προβλεφθεί οπωσδήποτε στην Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα εκδώσετε για την διαδικασία της επιβολής του προστίμου. Και βέβαια είναι πολύ εύκολη η διαπίστωση της ίδιας της παράβασης,
καθώς αρκεί να βρεθούν τα ζώα μέσα σε καλλιέργειες. Προφανώς δεν τα βάζει εκεί ο ιδιοκτήτης για να του καταστρέψουν τις καλλιέργειές του.
Προϋπόθεση για να λειτουργήσει -και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία και σας παρακαλώ, κύριε Υπουργέ, να του δώσετε τη σημασία που ξέρω ότι θα δώσετε, διότι με έχετε διαβεβαιώσει και προσωπικά ότι θα το κάνετε- η διάταξη είναι να συνδυαστεί με τον αντίστοιχο επιχειρησιακό σχεδιασμό της αστυνομίας. Εκδώστε τάχιστα την προβλεπόμενη κοινή υπουργική απόφαση, κύριε Υπουργέ κι ενισχύστε την αστυνομία στην περιοχή. Απαιτούνται διαρκείς περιπολίες στην περιοχή, στην οποία παρατηρούνται αυτά τα συγκεκριμένα αδικήματα τα οποία γίνονται συστηματικά. Απαιτούνται διαρκείς περιπολίες εκεί, κύριε Υπουργέ. Η συντριπτική πλειοψηφία των κτηνοτρόφων ασκούν το επάγγελμα τους με σεβασμό στην τοπική κοινωνία, στις αρχές και τις αξίες του τόπου τους.
Είναι μάλιστα αυτοί που κρατάνε ζωντανά τα ορεινά χωριά μας και χρειάζονται και τον δικό μας σεβασμό. Για να μιλήσω για τη δική μου περιφέρεια το πρόβλημα παρουσιάζεται μόνο σε κάποια συγκεκριμένα χωριά, της Κισάμου και των Κεραμειών. Με τη διάταξη που σήμερα θα ψηφίσουμε προστατεύονται τα θύματα των αγροζημιών, αλλά προστατεύονται και οι χιλιάδες των ευσυνείδητων κτηνοτρόφων οι οποίοι σήμερα δυσφημούνται από τις πρακτικές λίγων δεκάδων συστηματικών παραβατών. Από την πρώτη στιγμή που μίλησα στον Υπουργό για το πρόβλημα αυτό έδειξε ότι το κατανοεί πλήρως και με ικανοποίηση βλέπω σήμερα τη νομοθετική του πρωτοβουλία. Του υπέβαλα γραπτά την πρότασή μου την οποία έχω και στο παρελθόν παρουσιάσει ως τροπολογία στην Αίθουσα αυτή από το περασμένο καλοκαίρι, όπως δημοσιεύτηκε και στα τοπικά μέσα ενημέρωσης της Κρήτης. Το άρθρο 38 του παρόντος νομοσχεδίου βασίζεται στην πρόταση μου εκείνη.
Κύριε Υπουργέ, με το άρθρο αυτό θέσατε τις βάσεις για να αντιμετωπιστεί ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί εκατοντάδες ανθρώπους, διαταράσσει την κοινωνική ειρήνη και περιορίζει τις αναπτυξιακές προοπτικές ορεινών και ημιορεινών περιοχών. Το μήνυμα είναι σήμερα σαφές. Υπάρχει κράτος και θα προστατέψει τα δικαιώματα του πολίτη, του κάθε πολίτη, ακόμα και στην πιο απομακρυσμένη γωνιά της πατρίδας μας.
Σας ευχαριστώ πολύ.»