Βολουδάκης – Σενετάκης | κοινή παρέμβαση για την στήριξη της κτηνοτροφίας στην Κρήτη – ερωτήσεις
Οι βουλευτές της Ν.Δ. Μανούσος Βολουδάκης (Χανίων) και Μάξιμος Σενετάκης (Ηρακλείου) με κοινές τους παρεμβάσεις προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Γεωργαντά και Εμπορικής Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη, ζητούν τη στήριξη των κτηνοτρόφων της Κρήτης, εν όψει των εξαιρετικά δυσμενών συνθηκών που δημιουργεί η έκρηξη των τιμών των ζωοτροφών και της ενέργειας.
Οι κρητικοί βουλευτές τονίζουν ότι η κτηνοτροφία στο νησί, έχει πλέον καταστεί μη βιώσιμη. Οι όποιες κρατικές ενισχύσεις πρέπει να είναι σχεδιασμένες έτσι ώστε να κατευθύνονται απευθείας στους κτηνοτρόφους και να δημιουργούν προϋποθέσεις ανταγωνιστικής παραγωγής στο μέλλον.
Με ερώτησή τους προς τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, ζητούν να εξειδικευθεί το μέτρο της επιδότησης του κόστους μεταφοράς των ζωοτροφών προς την Κρήτη το οποίο ήδη εξαγγέλθηκε (μεταφορικό ισοδύναμο), ούτως ώστε η επιδότηση να καταβάλλεται απευθείας στον κτηνοτρόφο και όχι στους εισαγωγείς των ζωοτροφών.
Με άλλες δυο ερωτήσεις προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, θέτουν τα εξής ζητήματα:
- Πρώτον, το γεγονός ότι η πρόσφατη προκήρυξη για την ενίσχυση της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας στην πράξη οδηγεί σε δραστικό περιορισμό των αιτήσεων Κρητικών παραγωγών που θα γίνουν δεκτές . Αυτό συμβαίνει διότι το πρόγραμμα μοριοδοτεί τις μεγάλες ιδιόκτητες εκτάσεις, προσθέτοντας συγκεκριμένο αριθμό μορίων ανά εκτάριο (10 στρέμματα). Το γεγονός μάλιστα ότι η πρόσκληση αφορά το σύνολο της χώρας, χωρίς να προβλέπεται χωριστό ποσό ενίσχυσης για κάθε Περιφέρεια, σημαίνει ότι οι αιτήσεις της Κρήτης ανταγωνίζονται π.χ. αιτήσεις γεωργών και κτηνοτρόφων από τις μεγάλες πεδιάδες της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας, οι οποίες προφανώς λαμβάνουν πολύ μεγαλύτερη μοριοδότηση λόγω των εκεί διαθεσίμων εκτάσεων. Οι κρητικοί βουλευτές ζητούν για το λόγο αυτό διόρθωση της προκήρυξης, με ανάλογη παράταση της προθεσμίας, ή προετοιμασία και προκήρυξη νέου μέτρου ειδικά για την Κρήτη.
- Δεύτερον, το γεγονός ότι η πρόσφατη εξαγγελία για ενίσχυση των κτηνοτρόφων με 7% του τζίρου τους για τους μήνες Ιανουάριο ως Μάρτιο του 2022, θα οδηγήσει σε πολύ χαμηλές ενισχύσεις για την αιγοπροβατοτροφία. Αυτό θα συμβεί διότι από το τζίρο της περιόδου αυτής εξαιρούνται οι πωλήσεις αμνοεριφίων Χριστουγέννων και Πάσχα, ενώ και οι πωλήσεις γάλακτος είναι σχετικά περιορισμένες για πολλούς κτηνοτρόφους αυτή την εποχή. Στην πράξη αυτό θα σημαίνει επιπλέον ότι το κονδύλι των 30 εκατομμυρίων που έχει εξαγγελθεί για αυτό το μέτρο, θα απορροφηθεί κατά ποσοστό δυσανάλογα μεγάλο από την κτηνοτροφία των βοοειδών, εις βάρος της αιγοπροβατοτροφίας.
Οι βουλευτές ζητούν να διορθωθεί η στρέβλωση αυτή, είτε με αλλαγή της βάσης υπολογισμού είτε με ενίσχυση των σχετικών κονδυλίων.
Οι ερωτήσεις:
Εξαγγελθείσα ενίσχυση κτηνοτρόφων με 7% του τζίρου τους των μηνών Ιανουαρίου – Μαρτίου 2022