Βολουδάκης στη Βουλή: «Να διασφαλισθεί η συνέχιση λειτουργίας το Διοικητικού Πρωτοδικείου Χανίων»
Την τοποθέτησή του στη Βουλή, έκανε ο Βουλευτής Χανίων Μανούσος Βολουδάκης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης «Κώδικας Οργανισμού Δικαστηρίων».
Ο ίδιος, αναφέρει:
«Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που εκσυγχρονίζει το πλαίσιο λειτουργίας των δικαστηρίων, αντιμετωπίζοντας κάποια από τα χρόνια προβλήματα της Δικαιοσύνης, με πρώτο αυτό της καθυστέρησης της απονομής της Δικαιοσύνης.
Πλέον οι δικαστές θα αξιολογούνται και από το κατά πόσον εκδίδουν τις αποφάσεις τους μέσα στον προβλεπόμενο χρόνο.
Ακόμη με το νομοσχέδιο αυτό γίνονται ουσιαστικά βήματα προς την κατεύθυνση της ψηφιοποίησης της Δικαιοσύνης.
Εξέφρασα τη στήριξή μου στο νομοσχέδιο, τονίζοντας παράλληλα το γεγονός ότι οι ενστάσεις από την αντιπολίτευση (με πρώτο το ΣΥΡΙΖΑ), δείχνουν ότι η Αριστερά, μιλώντας για «ταξικό πρόσημο» στη δικαιοσύνη κλπ, στην πραγματικότητα δεν αποδέχεται τη λειτουργία των θεσμών όπως περιγράφονται στο Σύνταγμα. Άλλοι εκπρόσωποι της Αριστεράς το κάνουν φανερά και άλλοι αποκρύπτοντας τις πραγματικές τους θέσεις.
Με αφορμή το νομοσχέδιο, ζήτησα από τον Υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα να τοποθετηθεί επί ενός ζητήματος που έχει απασχολήσει ιδιαίτερα τους δικηγόρους και δικαστές των Χανίων το τελευταίο διάστημα, και για το οποίο με έχει ενημερώσει ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων Χρήστος Πραματευτάκης: Σε μελέτη του Συμβουλίου της Επικρατείας η οποία ανεπισήμως διέρρευσε, προβλέπονταν (μεταξύ άλλων) η κατάργηση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Χανίων. Ζήτησα να διασφαλισθεί η συνέχιση της λειτουργίας του Διοικητικού Πρωτοδικείου Χανίων, τονίζοντας ότι δεν μπορεί στο σχεδιασμό της λειτουργίας των οργάνων της Πολιτείας να λαμβάνονται υπ’ όψιν μόνο δημοσιονομικά κριτήρια, γιατί τότε θα καταλήξουμε σε μια κατάσταση υδροκεφαλισμού της χώρας ή των Περιφερειών, με συγκέντρωση όλων των θεσμών και οργάνων σε ένα σημείο.
Ζήτησα μάλιστα να υπάρξει και τροποποίηση του άρθρου 2 του υπό συζήτηση νομοσχεδίου, ώστε να προβλέπεται ρητώς για την κατάργηση ή συγχώνευση δικαστηρίων η σύμφωνη (και όχι απλή) γνώμη του οικείου Εφετείου ή Διοικητικού Εφετείου αντίστοιχα.
Ο Υπουργός στην ομιλία του τόνισε ότι δεν υπάρχει από πλευράς της κυβέρνησης καμμιά πρόθεση αλλαγής του χάρτη της Διοικητικής Δικαιοσύνης, κι ότι αν προκύψουν στο μέλλον σχετικές ανάγκες θα προηγηθεί επαρκής διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς.
Δείτε το βίντεο της ομιλίας εδώ: https://bit.ly/3Mbpx4r