Voucher 200€ για tablet ή laptop | οι «παγίδες» για τους δικαιούχους
Παγίδες που μάλιστα φαίνονται και ανεφάρμοστες προβλέπει η κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) που καθορίζει τις λεπτομέρειες του προγράμματος «Ψηφιακή Μέριμνα» που θα χορηγήσει voucher ύψους 200 ευρώ για την αγορά ταμπλετ, λαπτοπ ή υπολογιστή
Τα 200 ευρώ του voucher θα δουν στον προσωπικό τους λογαριασμό στο TAXISnet όσοι λάβουν την επιταγή την εξαργυρώσουν και τελικά μεταπωλήσουν την συσκευή λαπτοπ, τάμπλετ ή προσωπικό υπολογιστή. Παράλληλα ακόμη μια υποχρέωση που απορρέει από την κοινή υπουργική απόφαση για τους δικαιούχους είναι η διατήρηση του εξοπλισμού για τουλάχιστον δύο χρόνια.
Ειδικότερα σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) οι Δικαιούχοι δεσμεύονται να διαθέσουν τον εξοπλισμό στα ωφελούμενα μέλη, για να αξιοποιηθεί για τον επιδιωκόμενο σκοπό της ψηφιακής μάθησης ενώ καθ’ όλο το διάστημα ισχύος της διετούς εγγύησης, υποχρεούνται να διατηρούν τον εξοπλισμό έτοιμο προς επίδειξη σε τυχόν ελέγχους που θα διενεργηθούν.
Επίσης, υποχρεούνται να διατηρήσουν προς επίδειξη το παραστατικό αγοράς.
Σε περίπτωση βλάβης ή ατυχήματος που καθιστά τον εξοπλισμό μη επισκευάσιμο /μη λειτουργικό, οι δικαιούχοι θα πρέπει να διατηρήσουν τα αναγκαία αποδεικτικά στοιχεία που επιβεβαιώνουν την αγορά του ή την αντικατάστασή του.
Επίσης απαγορεύεται ρητά η μεταπώληση του εξοπλισμού κατά τη διάρκεια της διετούς εγγύησης.
Για τα παραπάνω δύναται να διενεργούνται δειγματοληπτικοί έλεγχοι τόσο σε Δικαιούχους όσο και σε Προμηθευτές – εμπόρους λιανικής που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, για να διαπιστωθεί και επαληθευθεί η ορθή τήρηση των διαδικασιών και όρων του προγράμματος. Ο έλεγχος μπορεί να διενεργείται τόσο προληπτικά όσο και κατασταλτικά.
Η στόχευση των ελέγχων και ο καθορισμός του δείγματος μπορεί να βασίζεται σε τυχαία επιλογή, σε ανάλυση στατιστικών δεδομένων ή ως απόκριση σε αναφορές και καταγγελίες από τρίτα μέρη. Σε περίπτωση διενέργειας ελέγχου, οι ελεγχόμενοι υποχρεούνται να διευκολύνουν τα αρμόδια όργανα και να παρέχουν κάθε αναγκαία πληροφορία και στοιχεία σχετικά με την υλοποίηση του προγράμματος και τη συμμετοχή τους σε αυτό. Η άρνηση παροχής στοιχείων ή συμμετοχής σε έλεγχο δύναται να επιφέρει τις ποινές.
Όσον αφορά στους Δικαιούχους, οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι εστιάζουν κυρίως στην κατοχή και διατήρηση του εξοπλισμού που αγοράστηκε με επιδότηση από το πρόγραμμα. Όσον αφορά στους Προμηθευτές, οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι μπορεί να είναι ευρύτεροι και να σχετίζονται με την επιβεβαίωση των προϋποθέσεων συμμετοχής του Προμηθευτή στη Δράση, την επιλεξιμότητα του εξοπλισμού και την πραγματοποίηση των δηλωθεισών συναλλαγών, όπως αυτές μπορεί να διασταυρωθούν με τα στοιχεία που τηρεί η επιχείρηση και οι συνεργάτες της. Φορέας Υλοποίησης μπορεί να διατηρεί Μητρώο με στοιχεία ανά δικαιούχο και προμηθευτή, που θα επιτρέψουν τη διενέργεια ελέγχων κατά τη διάρκεια ή μετά το πέρας εφαρμογής του προγράμματος και για διάστημα δύο ετών από τη λήξη του.
Επιστροφή Αχρεωστήτως Καταβληθέντων
Οι δικαιούχοι σε περίπτωση άρνησης συμμετοχής σε προγραμματισμένο έλεγχο ή άρνησης παροχής στοιχείων προς τα όργανα ελέγχου ή διαπίστωσης μετά από σχετικό έλεγχο ότι δεν έχει τηρηθεί η υποχρέωση διατήρησης του εξοπλισμού με ευθύνη του Δικαιούχου, επιβάλλεται η επιστροφή του συνολικού ποσού της επιδότησης εντόκως από την ημερομηνία εξαργύρωσης, σύμφωνα με την τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων. Ειδικά στην περίπτωση μη τήρησης της υποχρέωσης διατήρησης του εξοπλισμού επιβάλλεται η επιστροφή του ποσού που αντιστοιχεί στον μη διατηρηθέντα εξοπλισμό. Σε αυτή την περίπτωση το καταβληθέν ποσό των 200 ευρώ θα καταγράφεται στο φύλλο ελέγχου και θα επικυρώνεται από αρμόδιο όργανο.
Η τελική επικύρωση λογίζεται και ως πράξη καταλογισμού. Έτσι το ποσό των 200 ευρώ θα καταχωρηθεί στις οφειλές του δικαιούχου στην εφορία και στον λογαριασμό του στο TAXISnet.
dikaiologitika.gr