Υγιεινή διατροφή προς όφελος του πλανήτη | έρευνα
Όσο πιο υγιεινά τρεφόμαστε, τόσο λιγότερες αρνητικές επιπτώσεις έχει και ο πλανήτης γη, σύμφωνα με νέα βρετανο-αμερικανική επιστημονική έρευνα που πραγματοποίησαν τα πανεπιστήμια της Οξφόρδης και της Μινεσότα, με επικεφαλής τον καθηγητή Μάικλ Κλαρκ.
Αναλυτικότερα, οι ερευνητές μελέτησαν 15 ομάδες τροφών και συνέκριναν την επίπτωση τους στην υγεία και στο περιβάλλον.
Το τελικό συμπέρασμα: Οι υγιεινές τροφές (πλήρη δημητριακά, φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηροί καρποί, λάδι κ.α.) έχουν τις μικρότερες συνέπειες για το περιβάλλον, την κλιματική αλλαγή και τους φυσικούς πόρους όπως το νερό ενώ οι τροφές που έχουν συσχετιστεί με τον μεγαλύτερο κίνδυνο για διάφορες παθήσεις (ιδίως το ανεπεξέργαστο αλλά και το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας) έχουν παράλληλα τις χειρότερες επιπτώσεις στη Γη και επιφέρουν τη μεγαλύτερη επιβάρυνση και ρύπανση.
Βασικές εξαιρέσεις είναι τα ψάρια καθώς όλη αλυσίδα της αλιείας, επεξεργασίας και κατανάλωσης τους έχει μεσαίου επιπέδου περιβαλλοντικές επιπτώσεις και τα ποτά/αναψυκτικά με ζάχαρη που ενώ έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των καταναλωτών, το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα είναι μικρό.