νέαπρωτοσέλιδο ΓΥγεία

«Ανθυγιεινό» το πρωινό ξύπνημα | έρευνα

Σύμφωνα με τον δρ. Πωλ Κέλλεϋ, ερευνητή του Πανεπιστήμιου της Οξφόρδης, η εργασία που ξεκινά τις πολύ πρωινές ώρες εξαντλεί και στρεσάρει τον οργανισμό εξαιτίας της έλλειψης ύπνου, ενώ παράλληλα διαταράσσει το κιρκαδικό ρυθμό (πρόκειται για το βιολογικό ρολόι του σώματος, που ελέγχει τη δραστηριότητα του εγκεφάλου, τα επίπεδα ενέργειας, την αντίληψη του χρόνου και την παραγωγή ορμονών).

Κατά τον ίδιο, όσοι ξεκινούν να δουλεύουν πριν από τις 10 π.μ., παρεμβαίνουν αφύσικα στον κιρκαδικό ρυθμό, καθώς βγάζουν τον οργανισμό εκτός ισορροπίας.

Επίσης, αναφερόμενος στα ζωτικά όργανα που επηρεάζονται από το πρωινό ξύπνημα, δήλωσε τα εξής: «Η καρδιά και το ήπαρ επιβαρύνονται από το πολύ πρωινό ξύπνημα, επειδή τους ζητάμε να λειτουργήσουν στο έπακρο δύο ή τρεις ώρες νωρίτερα, απ’ ό,τι είναι προγραμματισμένες».

To πείραμα

Τα παραπάνω συμπεράσματα διεξήχθησαν μέσω ενός πειράματος σε σχολείο. Συγκεκριμένα, ο επιστήμονας άλλαξε την ώρα έναρξης των μαθημάτων από τις 8.30 π.μ. στις 10.30 π.μ. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι μαθητές συμμετείχαν πολύ περισσότερο στο μάθημα ενώ αυξήθηκε και η παραγωγικότητα τους.

«Δεν μπορούμε να αλλάξουμε το βιολογικό μας ρολόι. Όσα ξυπνητήρια και να βάλουμε ο οργανισμός μας παραμένει συγχρονισμένος με την ηλιοφάνεια. Επομένως μπορεί να ανοίγουν τα μάτια αλλά ο οργανισμός ακόμα κοιμάται. Είναι το ίδιο με τα νοσοκομεία και τις φυλακές όπου ξυπνάνε τους τρόφιμους για να τους δώσουν να φάνε. Εκείνοι υπακούν επειδή δεν μπορούν να κάνουν και αλλιώς», επεσήμανε ο ερευνητής.

Τέλος, ο δρ. Κέλλεϋ κρίνει απαραίτητη την αλλαγή του ωραρίου στην εργασία αλλά και στο σχολείο, καθώς μέσω αυτής της αλλαγής οι άνθρωποι θα ήταν παραγωγικοί, εστιασμένοι περισσότερο στη δουλειά τους και χαρούμενοι.

Μοιραστείτε την είδηση

Μαρία Αριανούτσου

Φιλόλογος - Δημιουργική Γραφή