Αντιμετώπιση ενδοοικογενειακής βίας και προστασία θυμάτων | εκπαίδευση αστυνομικών υπαλλήλων
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα επιμόρφωσης αστυνομικού προσωπικού με αντικείμενο το νομοθετικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας και την προστασία των θυμάτων, διοργανώθηκε απο την Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης, το διήμερο 14 & 15 Σεπτεμβρίου.
Το πρόγραμμα παρακολούθησαν αστυνομικοί που στελεχώνουν τις νεοϊδρυθείσες Υπηρεσίες Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης και των Διευθύνσεων Αστυνομίας Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Λασιθίου καθώς και αστυνομικοί των Αστυνομικών Τμημάτων των ανωτέρω Διευθύνσεων, που εκτελούν καθήκοντα Αξιωματικού Υπηρεσίας.
Πριν την έναρξη της εκπαίδευσης, η οποία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Κρήτης Υποστράτηγος Αντώνιος Ρουτζάκης, απηύθυνε χαιρετισμό στους συμμετέχοντες και παρότρυνε, μεταξύ άλλων, τους αστυνομικούς να χειρίζονται τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας με ιδιαίτερη ευαισθησία και σεβασμό στην προσωπικότητα των θυμάτων.
Ως ομιλητές – εισηγητές στο εν λόγω επιμορφωτικό πρόγραμμα συμμετείχαν οι ακόλουθοι:
Αντιεισαγγελέας Πρωτοδικών Χανίων κα. Στεργιανού-Δημητριάδου Χριστίνα,
Κοινωνική Λειτουργός κα. Γρηγοριάδη Καλλιόπη και Παιδοψυχολόγος κ. Βλαχάκης Ανδρέας- Νικόλαος της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας /Ξενώνας Κακοποιημένων Γυναικών Δήμου Χανίων,
Ιατροδικαστές Β΄τάξης, Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Κρήτης κ. Παπαδομανωλάκης Αντώνιος και κ. Μπελιβάνης Σταμάτιος,
Δικηγόρος παρ΄εφέταις Χανίων και Πιστοποιημένη Υπεύθυνη Προσωπικών Δεδομένων κα. Λιονακη Αντωνία-Μαρία,
Αστυνόμος Β΄ Γεωργία Πασά εκπρόσωπος του Τμήματος Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Διεύθυνσης Γενικής Αστυνόμευσης του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας,
Υ/Β΄Κατσαμάνης Βασίλειος Προϊστάμενος στο Γραφείο Αλλοδαπών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ηρακλείου ως Εκπρόσωπος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης.
Σκοπός ήταν η ενημέρωση του αστυνομικού προσωπικού, με στόχο την εξειδικευμένη και αποτελεσματική διαχείριση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, την προστασία και υποστήριξη των θυμάτων, τις ενδεδειγμένες δικονομικές ενέργειες στις οποίες προβαίνει το αστυνομικό προσωπικό στο πλαίσιο εκτέλεσης των καθηκόντων του, τον αποτελεσματικό χειρισμό υποθέσεων στις οποίες εμπλέκονται άτομα που ανήκουν σε ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες ή μειονότητες καθώς και τη συστηματική παρακολούθηση των υποθέσεων.