Επιστήμεςνέαπρωτοσέλιδο Γ

«Ασφαλής Πλοήγηση στο Διαδίκτυο» | ολοκλήρωση Ημερίδας

Διαδραστική Ημερίδα με θέμα «Ασφαλής Πλοήγηση στο Διαδίκτυο» συνδιοργάνωσαν την Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου 2020 η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης και το Διεθνές Ινστιτούτο για την Κυβερνοασφάλεια (CSI INSTITUTE), στην κατάμεστη Μεγάλη Αίθουσα της ΟΑΚ.

Η Ημερίδα απευθυνόταν σε κληρικούς, γονείς και μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των Νομών Χανίων και Ρεθύμνης, ενώ βασικός εισηγητής ήταν ο Αντιστράτηγος ε.α. της ΕΛ.ΑΣ. και Πρόεδρος του CSI Institute, κ. Εμμανουήλ Σφακιανάκης, με τη συνεργάτιδά του, κ. Κέλλυ Ιωάννου, Εγκληματολόγο.

Ο Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ, Κωνσταντίνος Ζορμπάς, καλωσόρισε τους παρευρισκομένους και τόνισε πως η νέα γενιά είναι πλέον εξοικειωμένη με τις Νέες Τεχνολογίες, αλλά θα πρέπει να διαπιστώσει το «γιατί» της χρήσης της σύγχρονης τεχνολογίας και να κατανοήσει τις αντιθετικές έννοιες της σχέσης (κοινωνία προσώπων) και της σχάσης (απρόσωπη χρήση Διαδικτύου και αλόγιστη χρήση τεχνολογίας). Επίσης, ο κ. Ζορμπάς σημείωσε ότι η εκδήλωση εντάσσεται στην πρωτοβουλία του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου Α΄, όπως το 2020 αποτελέσει «Έτος ποιμαντικού ανακαινισμού και οφειλετικής μέριμνας για τη νεολαία».

Στη συνέχεια, τον λόγο έλαβε ο κ. Σφακιανάκης ο οποίος ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για την ορθή χρήση της τεχνολογίας, την ασφαλή πλοήγηση στο Διαδίκτυο (Internet), καθώς και για τη διαχείριση πιθανών διαδικτυακών απειλών, όπως ο διαδικτυακός εκφοβισμός (Cyberbullying), ο διαδικτυακός εθισμός και η εκδικητική πορνογραφία, που το τελευταίο διάστημα παρουσιάζουν έξαρση. Κατά τον κ. Σφακιανάκη, όποιος επιθυμεί να βρίσκεται μέσα στις εξελίξεις, θα πρέπει να εξοικειωθεί πρώτα με το Διαδίκτυο και τη Γλώσσα Προγραμματισμού, και τόνισε πως, «στο Διαδίκτυο το κακό έχει αγγελικό πρόσωπο», όπως οι περιπτώσεις παιδοφιλίας και παιδεραστίας. Η «τρομοκρατία της ψυχής», κατά τον κ. Σφακιανάκη, είναι η μεγαλύτερη «ανοιχτή πληγή» που μαστίζει την εποχή μας, αλλά και όσον αφορά τη χρήση του Διαδικτύου, όμως «η πίστη σώζει και είναι εκείνη η δύναμη που ανορθώνει τον άνθρωπο».

Στη συνέχεια, η Κέλλυ Ιωάννου, Εγκληματολόγος, ανέλυσε τις σωματικές και ψυχικές επιπτώσεις από την υπερβολική χρήση του Διαδικτύου, τον εθισμό σε αυτό, ο οποίος λειτουργεί εις βάρος της ζωής και οδηγεί στην απομόνωση, την αδιαφορία, την παραμέληση των υποχρεώσεων και τη μονομανία.

Να σημειωθεί ότι το Πρόγραμμα εντάσσεται στην προσπάθεια της ΟΑΚ να μελετήσει σε βάθος το μεγάλο θέμα των Νέων Τεχνολογιών και της Τεχνητής Νοημοσύνης και τις επιπτώσεις τους στην κοινωνία.

Μοιραστείτε την είδηση

Μαρία Αριανούτσου

Φιλόλογος - Δημιουργική Γραφή