Επιστήμεςνέαπρωτοσέλιδο Γ

Διαδραστικό μουσείο Χαμένης Ατλαντίδας (9D επαυξημένη πραγματικότητα)

Το πρώτο διαδραστικό μουσείο επαυξημένης πραγματικότητας στον κόσμο αφιερωμένο στον μύθο της χαμένης Ατλαντίδας. Βρίσκεται στην αρχική θέση του μύθου, στη Σαντορίνη!

Από τις αρχές Μαΐου, το “LOST ATLANTIS EXPERIENCE MUSEUM” στεγάζει μία σειρά σύγχρονων συστημάτων και καινοτόμων τεχνολογιών που εισάγουν τους επισκέπτες στον μύθο του νησιού που αναφέρεται στα έργα του Πλάτωνα «Τίμαιος» και «Κριτίας».  

Τι είναι επαυξημένη πραγματικότητα;

Επαυξημένη πραγματικότητα (augmented reality‎) είναι η σε πραγματικό χρόνο άμεση ή έμμεση θέαση ενός φυσικού, πραγματικού περιβάλλοντος, του οποίου τα στοιχεία επαυξάνονται από στοιχεία αναπαραγώμενα από συσκευές υπολογιστών, όπως ήχος, βίντεο, γραφικά ή δεδομένα τοποθεσίας. Ο όρος εισήχθη το 1992 από τον Τομ Κάουντελ.


Τα τελευταία χρόνια έντονη είναι η εμφάνιση της επαυξημένης πραγματικότητας. Η τεχνολογία Augmented Reality ή αλλιώς επαυξημένη πραγματικότητα ή αλλιώς ενισχυμένη πραγματικότητα είναι μια τεχνολογία που χρησιμοποιείται στις κινητές συσκευές. Η τεχνολογία Augmented Reality επιτρέπει την ζωντανή προβολή ενός φυσικού περιβάλλοντος του οποίου όμως η πραγματικότητα είναι επαυξημένη με την προβολή πληροφοριών αλλά και εικονικών προσώπων ή χώρων σχεδιασμένων μέσα έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή. Ο συνδυασμός της κάμερας με το σύστημα GPS ενός κινητού τηλεφώνου επιτρέπουν την προβολή επιπλέον πληροφοριών για ένα γεωγραφικό σημείο, διαμορφώνοντας ένα επαυξημένο πληροφοριακά τελικό αποτέλεσμα. Παρέχονται πληροφορίες που περιλαμβάνουν κείμενα, ήχους και video και αφορούν ειδικά τη γεωγραφική θέση που βρίσκεται ο χρήστης και στοχεύει η κάμερα του. Οι προβολές δεδομένων είναι δυνατές είτε από τις οθόνες κινητών είτε από ειδικά γυαλιά προβολής Augmented Reality. Κάτι ανάλογο δηλαδή με τον ήρωα της ταινίας Minority report (Tom Cruise) όπου στα πλαίσια της αναζήτησης μελλοντικών εγκλημάτων χρησιμοποιεί ένα πολύπλοκο σύστημα επαυξημένης πραγματικότητας και τους «Προγνώστες» για την σύλληψη μελλοντικών εγκληματιών.

Το μουσείο και οι αίθουσές του

Μέσα από μία σειρά φουτουριστικών εγκαταστάσεων, φωτίζεται η σύνδεση του μύθου της Ατλαντίδας με την καταστροφική έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης. Διαδραστικές τοιχογραφίες βοηθούν μικρούς και μεγάλους να μάθουν για τη ζωή του Πλάτωνα και την θεωρητική αναζήτηση μιας ιδανικής πολιτείας. 


Στην αίθουσα επαυξημένης πραγματικότητας 9D, οι επισκέπτες μπορούν να δουν από κοντά ένα υποθετικό διόραμα της Ατλαντίδας και να ρωτήσουν ένα ολόγραμμα του Πλάτωνα για τη φιλοσοφία του. Ο σεισμός, η έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης και το τσουνάμι ζωνταντεύουν ξανά, και οι θεατές μπορούν να παρακολουθήσουν την εξέλιξη του νησιού από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι σήμερα.   

Στην περιγραφή του Πλάτωνα, η Ατλαντίδα, που βρίσκεται «πέρα από τις Ηράκλειες στήλες», περιγράφεται ως μια ναυτική δύναμη που είχε κατακτήσει πολλά μέρη της δυτικής Ευρώπης και της Λυβικής, περίπου 9.000 χρόνια πριν τον Σόλωνα. Μετά όμως από μια αποτυχημένη προσπάθεια να εισβάλει στην Αθήνα, η Ατλαντίδα βυθίστηκε μυστηριωδώς στο πέλαγος «σε μια μόνο ημέρα και νύχτα ατυχίας».  

Η επικρατέστερη πάντως θεωρία, θέλει την Ατλαντίδα να είναι απλώς μία παραβολή του Πλάτωνα, στην προσπάθειά του να εξηγήσει κάποιες από τις πολιτικές του θεωρίες για την ιδανική Πολιτεία. Ορισμένοι εκτιμούν πως ο Πλάτωνας βασίστηκε σε παλιότερα γεγονότα, όπως η έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης ή ακόμα και ο Τρωικός πόλεμος, ενώ άλλοι επιμένουν ότι εμπνεύστηκε για τα συγκεκριμένα έργα από πιο πρόσφατα (για τη δική του γενιά) γεγονότα όπως η καταστροφή της Ελίκης το 373 π.Χ. και η αποτυχημένη εκστρατεία στη Σικελία το 415-413 π.Χ. πηγή lifo.gr

Εδώ θα βρείτε την επίσημη ιστοσελίδα του μουσείου :
https://www.lost-atlantis.com/

Μοιραστείτε την είδηση