Η λεπτοσπείρωση του σκύλου
Η λεπτοσπείρωση είναι µία από τις πιο συνηθισµένες ζωοανθρωπονόσους* παγκοσµίως και προκαλείται από βακτηρίδια που ανήκουν στο γένος Leptospira. Ο σκύλος είναι ευαίσθητος σε οκτώ διαφορετικά στελέχη της Leptospira. Το εμβολιακό πρόγραμμα προστατεύει το σκύλο από δυο μόνο στελέχη (icterohaemorrhagie και canicola).
Τα άγρια ζώα παίζουν το ρόλο της αποθήκης του βακτηριδίου στη φύση, αποβάλλοντας το συνεχώς και μολύνοντας το περιβάλλον. Οι ασβοί, τα κουνάβια, οι ποντικοί των αγρών και άλλα τρωκτικά συνιστούν σημαντική πηγή μόλυνσης.
Η λεπτοσπείρωση μεταδίδεται μεταξύ των ζώων µέσω μολυσμένων ούρων, μέσω μολυσμένων τραυμάτων, και με κατάποση μολυσμένων ιστών (κουφάρια ποντικιών, εντόσθια κτλ).
Τα γενικά συμπτώματα της λεπτοσπείρωσης του σκύλου περιλαμβάνουν αιφνίδια εμφάνιση ανορεξίας, κατάπτωση, έμετο, πυρετό, δυσκαμψία κατά τη βάδιση , απροθυμία για μετακίνηση. Σε προχωρημένες καταστάσεις εγκαθίσταται οξεία νεφρική ή/και οξεία ηπατική ανεπάρκεια.
Οι εξετάσεις που πρέπει να γίνονται είναι γενική εξέταση αίματος, ανάλυση των ούρων, και βιοχημικές εξετάσεις. Η τελική διάγνωση βασίζεται στη κλινική εικόνα του ζώου σε συνδυασμό με την ορολογική εξέταση.
Η Λεπτοσπείρωση συνήθως χρειάζεται νοσηλεία με ορούς και ηλεκτρολύτες, αντιβιοτικά και αντιεμετικά. Το ποσοστό επιβίωσης μπορεί να φτάσει το 75-90% όταν εφαρμοστεί εντατική θεραπεία.
Τα ζώα μετά την ανάρρωση αποβάλλουν τις λεπτόσπειρες στο εξωτερικό περιβάλλον με τα ούρα τους για μήνες ή χρόνια. *Ζωοανθρωπονόσος είναι το νόσημα που μεταδίδεται από τα ζώα στον άνθρωπο που έρχεται σε επαφή με αυτά ή με τα προϊόντα τους με οποιονδήποτε τρόπο