Επιστήμεςνέαπρωτοσέλιδο Γ

Κάνε το Laptop σου να «τρέχει» σαν καινούργιο | αναλυτικά βήματα

Με το πέρας του καλοκαιριού, ξεκινά μία περίοδος πιο «απαιτητική» ως προς τις υποχρεώσεις και την οργάνωσή μας. Δεν είναι λίγες οι φορές που στην προσπάθεια μας να ελέγξουμε την αλληλογραφία μας, τα νέα, να κάνουμε μία ηλεκτρονική αγορά ή και ακόμη να εργαστούμε μέσω laptop περιμένουμε λίγα λεπτά μέχρι να λειτουργήσει «κανονικά».

Η πρώτη σκέψη που περνάει συνήθως, είναι η επιθυμία για αγορά ενός νέου υπολογιστή. Εν μέσω όμως της κρίσης, εύλογο θα ήταν να αξιοποιήσουμε ορισμένες λειτουργίες της υπάρχουσας συσκευής που «επαναφέρουν» την ταχύτητα στις κινήσεις μας.

Οι προτεινόμενες ενέργειες αφορούν σε περιβάλλον Microsoft Windows:

  • Απεγκατάσταση των προγραμμάτων που δε χρησιμοποιείτε. Βήματα: Control Panel > Programs and Features και απεγκατάσταση. Προσοχή μην απεγκαταστήσετε απαραίτητα προγράμματα για την εύρυθμη λειτουργία του λογισμικού. Ένας online δωρεάν οδηγός θα σας εξασφαλίσει τις σωστές κινήσεις.
  • Σβήστε τους προσωρινούς φακέλους. Βήματα: My Computer > local drive (συνήθως είναι το C:) > Windows > Temp. Σβήστε τα Temporary Files και αδειάστε μετά τον κάδο απορριμμάτων.
  • Αντικατάσταση του παλιού σας σκληρού δίσκου. Αυτή η ενέργεια θα σας εξασφαλίσει περισσότερο αποθηκευτικό χώρο και μέσω βίντεο – οδηγών στο YouTube μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας.
  • Εγκατάσταση περισσότερης RAM: θα το καταλάβετε από το εάν ο υπολογιστής σας αργεί να ανοίξει μεγάλα αρχεία ή παγώνει κάθε φορά που καλείται να επιτελέσει περισσότερες της μίας λειτουργίες. Σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε είτε να προσθέσετε περισσότερη RAM μέσω memory stick ή να εγκαταστήσετε καινούργια.
  • Βάλτε τον υπολογιστή σας να κάνει disk defragment. Βήματα: My Computer>δεξί κλικ στο hard drive> Properties>Tools>Defragment Now.
  • Τρέξτε ένα «disk clean up». Βήματα: Start > All Programs > Accessories > System Tools > Disk Cleanup.
  • Τέλος, αφαιρέστε τη σκόνη από τον υπολογιστή σας, χρησιμοποιώντας κάποιο ηλεκτρικό σκουπάκι το οποίο κατευθύνετε μπροστά στις εξόδους αερισμού. Συνήθως, η σκόνη μπλοκάρει τη λειτουργία των εσωτερικών ανεμιστήρων, αυξάνοντας τη θερμοκρασία στο εσωτερικό του συστήματος, που με τη σειρά της επιφέρει επιβράδυνση των λειτουργιών.
Μοιραστείτε την είδηση

Νικολέττα Βογιατζάκη

Παιδαγωγός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης - MSc στην Ειδική Αγωγή