νέαΠολιτικήπρωτοσέλιδο Γ

ΚΚΕ Κρήτης | υποτάχθηκε η υγεία του λαού, στην κερδοφορία των επιχειρηματιών

«Δεν υπάρχει πλέον μέρα, που να μην ανακοινώνονται 10δες νέα κρούσματα και στο νησί μας, όπου μόνο από τις αρχές Νοέμβρη ξεπέρασαν τα 600! Από την άλλη οι εργαζόμενοι, ο λαός και η νεολαία εισπράττουν την μετάθεση στους ίδιους των κυβερνητικών και κρατικών ευθυνών, με την αποθέωση της «ατομικής ευθύνης» και την ένταση του αυταρχισμού», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Επιτροπή Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ, σχετικά με την κατάσταση των δομών υγείας, στο νησί.

Και συνεχίζει:

Η εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων στην περιφέρεια Κρήτης, σε 199 στη διάρκεια μόνο του περασμένου Αυγούστου, ενώ από τον Μάρτη ως τον Ιούλη ήταν συνολικά μόλις 24, αποδεικνύει τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης, που υποτάσσει την υγεία του λαού στην κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων! 

Άλλωστε, κυνικά το ομολόγησε προ ημερών στη βουλή ο υπουργός τουρισμού, που ουσιαστικά παραδέχτηκε ότι τα υγειονομικά πρωτόκολλα προσαρμόστηκαν στην κερδοφορία των τουριστικών και αεροπορικών ομίλων και των εφοπλιστών. Έκτοτε και κάθε μήνα τα νέα κρούσματα στο νησί μας ανέρχονται σταθερά σε τριψήφιο αριθμό. Κάθε μέρα πλέον 10δες νέα προστίθενται στο λογαριασμό, με χώρους εργασίας να μετατρέπονται σε εστίες υπερμετάδοσης, ενώ τα σχολεία όλων των βαθμίδων έκλεισαν χωρίς να παίρνονται ακόμα μια φορά μέτρα ώστε αυτά να επανεκκινηθούν με ασφάλεια.

Τώρα πρέπει να πάρει η κυβέρνηση τα απαιτούμενα μέτρα, πριν η κατάσταση φτάσει στο απροχώρητο! Ήδη οι πληρότητες κατά 80% των κρεβατιών ΜΕΘ σε όλη την Κρήτη δίνουν την εικόνα! Χαρακτηριστικό είναι για παράδειγμα ότι το μεγαλύτερο νοσοκομείο του νησιού (ΠΑΓΝΗ)έχει πληρότητα που προσεγγίζει το100% στα κρεβάτια ΜΕΘ, ενώ το ΓΝ Ρεθύμνου δεν μπορεί να νοσηλεύσει σε ΜΕΘ περιστατικά covid λόγω έλλειψης του αναγκαίου ειδικευμένου υγειονομικού προσωπικού με χαρακτηριστικό το προχτεσινό περιστατικό με τον 81χρονο!

Η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε όλο το προηγούμενο διάστημα για να προετοιμάσει το Σύστημα Υγείας! Αντιθέτως διατήρησε σε γενικές γραμμές την ήδη επιδεινωμένη κατάσταση που παρέλαβε από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κι έχει αφήσει το λαό ανοχύρωτο μπροστά στο νέο κύμα της πανδημίας:

– σήμερα λειτουργούν συνολικά μόλις 51 κλίνες ΜΕΘ στις δημόσιες υγειονομικές μονάδες της Κρήτης, όσες δηλαδή και την άνοιξη, ενώ 13 από αυτές έχουν αποκλειστική πρόβλεψη για περιστατικά covid-19. Ακόμα και σε αυτή την κατάσταση δεν επιτάσσουν τις ιδιωτικές κλινικές, οι οποίες διαθέτουν 11 επιπλέον κλίνες ΜΕΘ σε Ηράκλειο και Χανιά!

– τα τεράστια κενά σε γιατρούς και υγειονομικό προσωπικό παραμένουν, ενώ μέρος τους μόνο καλύπτεται με επικουρικό προσωπικό, δηλαδή με προσλήψεις ορισμένου χρόνου αλλά και με μετακινήσεις προσωπικού από μονάδα σε μονάδα. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στο ΠΑΓΝΗ τα κενά υπερβαίνουν τα 600, στο Γ.Ν. Αγίου Νικολάου και στο Βενιζέλειο τα 200, στο Γ.Ν. Χανίων τουλάχιστον το 30% των θέσεων είναι κενές, στο Γ.Ν. Ρεθύμνου κενές είναι πάνω από 30 θέσεις γιατρών (μεταξύ των οποίων 4 κενές θέσεις παθολόγων, 3 αναισθησιολόγων κοκ).Είναι ενδεικτικό ότι το μόνιμο προσωπικό (πλην γιατρών) της 7ης ΥΠΕ μειώθηκε κατά 74 εργαζόμενους από τον Ιούλη του 2019 μέχρι τον Ιούλη του 2020 ενώ μόνο στο ΠΑΓΝΗ το μόνιμο προσωπικό μειώθηκε κατά 42 εργαζόμενους από το Γενάρη μέχρι τον Αύγουστο του 2020!

πληθαίνουν τα κρούσματα υγειονομικών σε όλες τις υγειονομικές μονάδες και τις δομές υγείας του νησιού, εξαιτίας της ανεπάρκειας προσωπικού, μέσων ατομικών προστασίας και επαναλαμβανόμενων διαγνωστικών τεστ, με αποτέλεσμα ολόκληρες κλινικές να υπολειτουργούν ή να κινδυνεύουν να κλείσουν όπως για παράδειγμα προ ημερών η παιδιατρική κλινική του ΓΝ Ρεθύμνου!

– οι 229 κλίνες COVID, που πρόσφατα (10/11/2020) ο υπουργός υγείας ανέφερε ότι είναι διαθέσιμες στην Κρήτη, προέρχονται από μετατροπή κρεβατιών από διάφορα τμήματα ή συρρίκνωση άλλων κι όχι από δημιουργία νέων! Αυτό έχει ως συνέπεια την αποδυνάμωση των αντίστοιχων κλινικών και τη σταδιακή μετατροπή των μονάδων υγείας σε “μονάδες μίας νόσου” και στο νησί μας, με αποτέλεσμα την καθυστέρηση στη διάγνωση και θεραπεία χιλιάδων ασθενών με άλλες παθήσεις!

– προκειμένου να μπορούν τα νοσοκομεία σήμερα να ανταποκριθούν στη νοσηλεία περιστατικών COVID-19, περιορίζονται τα τακτικά χειρουργεία και τα τακτικά ιατρεία, κι έτσι αυτή τη στιγμή οι λίστες αναμονής χειρουργείων στις μονάδες υγείας της Κρήτης περιλαμβάνουν πάνω από 10.000 ασθενείς και οι αναμονές για ραντεβού με νοσοκομειακούς γιατρούς είναι πολύμηνες, όσες δηλαδή και το περασμένο καλοκαίρι!

η υποστελέχωση και η έλλειψη υλικοτεχνικής υποδομής των Κέντρων Υγείας(ΚΥ) και των Περιφερειακών Ιατρείων σε όλη την Κρήτη είναι ο κανόνας! Η απόφαση της κυβέρνησης για την 24ωρη λειτουργία 14 ΚΥ σε όλη την περιοχή χωρίς την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού και την προμήθεια του αντίστοιχου εξοπλισμού απλά εντείνει το πρόβλημα!

-ο αριθμός των Κινητών Μονάδων Υγείας (ΚΟΜΥ), που λειτουργούν υπολείπεται των αναγκών για να πραγματοποιούνται μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ σε χώρους δουλειάς, σχολεία, γειτονιές, χωριά!

Η κυβέρνηση φέρνει ακέραια την ευθύνη για την κατάσταση στις μονάδες υγείας, για την κερδοσκοπία ιδιωτικών κλινικών και διαγνωστικών κέντρων, για τη μετατροπή των εργασιακών χώρων σε εστίες υπερμετάδοσης, για το κλείσιμο των σχολικών μονάδων χωρίς σχέδιο ασφαλούς επανεκκίνησής τους! Αντί να υλοποιήσει τα αιτήματα των υγειονομικών και των μαζικών φορέων  αξιοποιεί τη συγκυρία για να φέρει στη βουλή ένα νόμο-έκτρωμα που κτυπάει το 8ωρο, τη συνδικαλιστική οργάνωση και το δικαίωμα στην απεργία ενώ με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου επιχείρησε την απαγόρευση των διαδηλώσεων και τον αποπροσανατολισμό από τις ευθύνες που τη βαραίνουν για την κατάσταση!

Τώρα είναι κρίσιμη ώρα για να παρέμβει ο λαός!           

Όλοι μαζί να διεκδικήσουμε αυτά τα μέτρα που αρνούνται να πράξουν τόσο καιρό!

Όλοι μαζί να διεκδικήσουμε αυτά τα μέτρα που μπορούν να σώσουν ανθρώπινες ζωές!

Εδώ και τώρα να υλοποιήσει η κυβέρνηση τις προτάσεις που έχουν καταθέσει οι φορείς των υγειονομικών και στηρίζει το ΚΚΕ:

  • Άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας – Πρόνοιας, με ένταξη στον κρατικό σχεδιασμό χωρίς αγορά υπηρεσιών
  • Μαζικά δωρεάν τεστ με επίταξη και ιδιωτικών εργαστηρίων. Ιχνηλάτηση με επιστημονικά κριτήρια και όχι με βάση τη λογική του μικρότερου δυνατού κόστους, το οποίο τελικά θα έχει κόστος σε ανθρώπινες ζωές.
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμων υγειονομικών, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων
  • Ουσιαστικά μέτρα προστασίας σε χώρους δουλειάς, σχολεία.
Μοιραστείτε την είδηση

Χρηστάλλα Κακαβελάκη

biskotto.gr