ΚΟΒ Πελεκάνου ΚΚΕ | ανύπαρκτος ο κρατικός μηχανισμός
Κλιμάκιο της Κομματικής Οργάνωσης Πελεκάνου του ΚΚΕ με επικεφαλής τον γραμματέα της ΤΕ Χανίων του ΚΚΕ και περιφερειακό σύμβουλο, Μαρινάκη Αλέκο παρευρέθηκε τις προηγούμενες μέρες στις πληγείσες από την πυρκαγιά περιοχές.
Μετά την επίσκεψή τους, προχώρησαν σε ανακοίνωση σχετικά με όσα είδαν στις περιοχές που υπέστησαν ζημιές από τη φωτιά αλλά και την ανύπαρκτη όπως λένε πρόληψη.
Η ανακοίνωση αναφέρει:
Για μια ακόμη φορά ήταν αποκαλυπτική η γύμνια του κρατικού μηχανισμού μπροστά στις φυσικές καταστροφές. Η πρόληψη, αν και θα έπρεπε να ήταν το σημαντικότερο μέτρο ενάντια στις φυσικές καταστροφές, παραμελείται επιδεικτικά σε κεντρικό επίπεδο με τα αποτελέσματα να είναι δυστυχώς τρομακτικά- κι ευτυχώς σε αυτήν την περίπτωση υπήρχαν μόνο υλικές ζημιές και δε μετρήσαμε θύματα. Η ανυπαρξία κατάλληλων δρόμων για πρόσβαση σε μεγάλα οχήματα, καθώς και επαρκών αντιπυρικών ζωνών συνέβαλε στο μέγεθος της καταστροφής από την πυρκαγιά.
Καλούμε τον λαό μαζικά και οργανωμένα μέσα από τους μαζικούς φορείς της περιοχής μας να παλέψει για:
– Να γίνει ριζική αλλαγή και εκσυγχρονισμός του αντιπυρικού σχεδιασμού, της πυροπροστασίας και της πολιτικής προστασίας με αποκλειστικό γνώμονα την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού και των δασικών οικοσυστημάτων από φυσικές καταστροφές και τεχνολογικά ατυχήματα και όχι την κερδοφορία των επιχειρηματικών συμφερόντων .
-Να γίνει αύξηση του μόνιμου προσωπικού στις αρμόδιες υπηρεσίες της πολιτικής προστασίας, πυροσβεστική, δασική υπηρεσία, τομέας υγείας και φορείς της τοπικής διοίκησης, με σαφή διαχωρισμό των αναγκών για τις προσλήψεις στο Π.Σ. σε επιχειρησιακό και διοικητικό προσωπικό.
-Ενίσχυση αρμόδιων δυνάμεων πυροπροστασίας με τα αναγκαία μέσα και να εξασφαλισθούν τα απαραίτητα χρήματα για τη βελτίωση των υποδομών των τεχνικών μέσων και επίγειων.
-Να ενισχυθεί και να ανανεωθεί ο εθνικός εναέριος στόλος αεροπυρόσβεσης και διάσωσης.
-Η οργάνωση της πυρασφάλειας της χώρας σε επίπεδο δομής, υποδομών, εξοπλισμού, σχεδιασμού και αντιμετώπισης να είναι αποκλειστική μέριμνα και ευθύνη του κράτους, μέσω του Πυροσβεστικού Σώματος.
-Να υπάρξει ριζική αλλαγή στον τρόπο εκπαίδευσης των πυροσβεστών, μέσα από ένα τρίχρονο πλάνο εκπαιδευτικής διαδικασίας που θα συμπεριλαμβάνει και την πρακτική εκπαίδευση.
-Να γίνει σχεδιασμός των απαραίτητων δασοτεχνικών – αντιδιαβρωτικών – αντιπλημμυρικών έργων και εξασφάλιση των αναγκαίων πιστώσεων, στο πλαίσιο της συνολικής διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων και των ορεινών – ημιορεινών περιοχών. Η εξασφάλιση της επαρκούς χρηματοδότησης, μέσω του Κρατικού Προϋπολογισμού του Πυροσβεστικού Σώματος, για την κάλυψη των ελλείψεων, καθώς και του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με το απαραίτητο προσωπικό και υποδομές, που να μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις μεγάλων βιομηχανικών ατυχημάτων και καταστροφών από πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς.
-Εφαρμογή ενός σύγχρονου μισθολογίου για τους πυροσβέστες, που θα λαμβάνει υπόψη και το σημερινό κόστος ζωής.
-Μονιμοποίηση με σταθερές εργασιακές σχέσεις όλων των 5ετούς θητείας και των εποχικών πυροσβεστών.
-Να χορηγηθούν όλα τα απαραίτητα μέσα προστασίας για τα αστικές και τις δασικές πυρκαγιές σε όλους τους πυροσβέστες. Να αναγνωριστεί το επάγγελμα τους ως Βαρύ Ανθυγιεινό και επικίνδυνο και να θεσπιστεί το Π.Δ. για την υγιεινή και ασφάλεια στο επιχειρησιακό σκέλος.
Πιο συγκεκριμένα ο λαός της περιοχής να διεκδικήσει άμεσα μέτρα ώστε:
-Να καθαριστούν τα ρέματα και να παρθούν αντιπλημμυρικά μέτρα μέχρι και την Κουντούρα(καθώς βέβαια και σε όλη την έκταση του δήμου μας)
-Να ενισχυθούν οικονομικάοι πληγέντεςαγροτοκτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι