Η έλλειψη πολιτικού πολιτισμού έχει πια παγιωθεί στην Ελλάδα ως μια επώδυνη και νοσηρή πραγματικότητα. Επώδυνη γιατί προσβάλει το ήθος το ελληνικό και την καταγωγή μας. Αναιρεί και ευτελίζει τις ηθικές αξίες και την πολιτική συμπεριφορά των Αρχαίων Ελλήνων.

Μα και νοσηρή, γιατί χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε, διαιωνίζει τη λεγόμενη δικτατορία των μετρίων και την αλαζονεία των αδίστακτων.

Σε τοπικό επίπεδο ισχύουν τα ίδια σε μικρογραφία, αλλά συχνά με τη μέγιστη ένταση.

Υπερθεματίζω στην ένταση, της οποίας το ρυθμό, κανονίζει το μορφωτικό επίπεδο. Και το μορφωτικό επίπεδο είναι που οξύνει τις συμπεριφορές.

Και τις οξύνει και τις διαβρώνει και τις στοχοποιεί.

Θέλοντας αυτό να το εκλαϊκεύσω και να εμβαθύνω έχω κρατήσει ηχογραφημένες ή σε χειρόγραφες σημειώσεις κάμποσες  «θεσμικές» προσβολές και άλλες απαξιωτικού χαρακτήρα εξάρσεις.

Είναι η ένταση που οδηγεί σε τέτοιες μεγάλες γκάφες τους πολιτικούς. Δεν είναι η μικροψυχία. Είναι που το κίνητρο της  «κυβερνητικής ηδονής» μαζί με την απόλυτη επικοινωνιακή αστοχία, τους οδηγεί στο ξεθώριασμα.

Η επικοινωνιακή αστοχία εξάλλου, είναι προϊόν ανασφάλειας και συγκεντρωτισμού. Ο εφιάλτης όλων των αναγνωρίσιμων προσώπων είναι το «δημόσιο λάθος». Και ακριβώς στον κίνδυνο αυτό να αποφευχθεί, οι πολιτικοί προτιμούν συχνά την «μη επικοινωνία». Μια αληθινή αυτοκτονία δηλαδή για το πολιτικό και κοινωνικό τους προφίλ.

Ο πολιτικός συχνά νιώθει ότι τον «κυνηγούν» και στις τοπικές κοινωνίες αυτό μεγεθύνεται. Είναι οι στενές σχέσεις που το υπερτονίζουν και οι δεσμοί που αδυσώπητα σου χαρακώνουν το «μακιγιαρισμένο» πρόσωπο.
Και θα σας εκμυστηρευτώ κάτι : Κανείς δε γεννήθηκε για να στήνει ίντριγκες, να σκάβει λάκκους και να ζει σε βάρους των πολλών.

Αντίστοιχα όμως κανείς δε γεννήθηκε εξευγενισμένος πολιτικά, γιατί πολύ απλά, δεν το διδάχτηκε.

Μεγίστη απόδειξη αυτού, οι ανόητες παρεμβάσεις – υποδείξεις των πολιτικών, σε ανθρώπους ευφυέστερους ή ικανότερους από αυτούς.

Όσο για τους τοπικούς «εκλογομαμαλάκηδες» οι επικοινωνιακές αστοχίες τους είναι η επιτομή του ερασιτεχνισμού και της «μπακαλικής τέχνης».

Κι επειδή όπως γλαφυρά φιλοσοφούσε ο Δημοσθένης «είναι επιβεβλημένο οι ελεύθεροι να έχουν συναίσθηση ευθύνης για τα πολιτικά πράγματα», το biskotto.gr ανοίγει πολιτικό γαϊτανάκι, για μια ήπια, πραγματική ενημέρωση, με πολιτικό ήθος και κανόνες.

Και οι κανόνες εδώ, ορίζονται από τους οικοδεσπότες. Οι τελευταίοι θα υποδέχονται με παροιμιώδη ευγένεια και δικαιοσύνη στην έκφραση όλους όσοι επιθυμούν να τεθούν σε δημόσια κρίση.

Σας βεβαιώνω λοιπόν, ότι όλες οι άλλες συμπεριφορές, η μη συμμόρφωση στους κανόνες και οι ανήθικες πρακτικές θα πηγαίνουν σε άλλα μαγαζάκια, εκεί που το έδαφος είναι πρόσφορο και ευημερούν οι πολιτικές ύβρεις και οι λεκέδες σε όλες τις αποχρώσεις του κίτρινου.

Μοιραστείτε την είδηση

Νικόλας Σεγρεδάκης

biskotto.gr

Νικόλας Σεγρεδάκης έχει δημοσιεύσει 316 άρθρα. Δείτε όλα τα άρθρα του συντάκτη Νικόλας Σεγρεδάκης