Κουζίνανέαπρωτοσέλιδο Γ

Σπιτική λαγάνα | συνταγή

Συνδεδεμένη με την Καθαρά Δευτέρα και κυρίαρχη ανάμεσα στα εδέσματα εκείνης της ημέρας, σύμφωνα με την παράδοση, η λαγάνα προσφέρει στους χριστιανούς την ευκαιρία για σωματική και πνευματική «κάθαρση» από την κρεατοφαγία της Αποκριάς ώστε να προετοιμαστούν για την Σαρακοστή.

Είναι από τα απαραίτητα της Καθαράς Δευτέρας ενώ συχνά «ταλαιπωρεί» τους καταναλωτές που επισκέπτονται τα πρατήρια άρτου καθώς επεξεργάζονται κοιτώντας τις, ποια είναι πιο τραγανή ή πιο μαλακή ανάλογα με την επιθυμία του καθενός.

Η παραδοσιακή συνταγή της λαγάνας, χρειάζεται μόνο αλεύρι, νερό, αλάτι, μυρωδικά για άρωμα και, φυσικά, άφθονο λευκό σουσάμι.

Υλικά

  • 500 γραμμάρια σκληρό αλεύρι
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά ή 1 κύβο νωπή
  • 300 ml χλιαρό νερό
  • 4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο – προαιρετικά
  • Μισό κουταλάκι ζάχαρη
  • 1 κουτάλι σούπας αλάτι
  • 100 γραμμάρια σουσάμι

Εκτέλεση

Σε μεγάλο μπολ βάζουμε το χλιαρό νερό και διαλύουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη. Αφήνουμε για 20 λεπτά μέχρι να «ενεργοποιηθεί» η μαγιά.
Έπειτα ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι, το λάδι και ανακατεύουμε πολύ καλά.

Σχηματίζουμε «μπάλα» με τη ζύμη και με πινέλο βάζουμε λίγο λάδι από πάνω.
Σκεπάζουμε με μεμβράνη το σκεύος και αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για μιάμιση ώρα.

Χωρίζουμε σε δύο ίσα κομμάτια και σε λαδόκολλα απλώνουμε καλά τη ζύμη μας.
Χρησιμοποιώντας πλάστη και πασπαλίζοντας με λίγο αλεύρι, δημιουργούμε 2 μεγάλες – λεπτές – λαγάνες σε διαφορετικά ταψιά.

Ανακατεύουμε νερό σε θερμοκρασία δωματίου με λίγη ζάχαρη, λίγο λάδι και αλείφουμε.
Τις αλείφουμε και πασπαλίζουμε με το σουσάμι ενώ περιμένουμε για 20 λεπτά να φουσκώσουν οι λαγάνες μας.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220° C στον αέρα.

Πιέζουμε με το δάχτυλο μας κάνοντας τους δαχτυλιές, τις βάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε για 10 με 15 λεπτά

Μοιραστείτε την είδηση

Χρηστάλλα Κακαβελάκη

biskotto.gr