νέαΟικογένειαπρωτοσέλιδο Γ

Τι πάει να πει θύτης; Τους παρατηρητές να κοιτάτε!

Σε αυτό το κείμενο δε θα χρησιμοποιηθούν οι λέξεις θύτης και θύμα. Ο εκφοβισμός (bullying) είναι κάτι πολύ πιο σύνθετο και οι ρόλοι όσων εμπλέκονται δεν χωράνε μέσα σε αυτές τις λέξεις.

Άλλωστε ο θύτης συχνά έχει περάσει μέσα από τη θέση του θύματος και η συμπεριφορά του είναι ένας τρόπος να προστατεύσει τον εαυτό του από τον πόνο που βίωσε στο παρελθόν του. Αν κάποτε τον εγκλώβισαν και του έκοψαν τα μαλλιά… μπορεί να κάνει το ίδιο για να νιώσει τον έλεγχο που έχασε όταν κάποιος άλλος του έκοψε τα δικά του μαλλιά κλέβοντας κάτι από το ίδιο του το σώμα… Αν κάποτε ή και αν ακόμα κάποιος τον μειώνει συστηματικά για να τον κάνει σκληρό ή να τον εξευτελίσει, ο πληγωμένος εαυτός ίσως αναζητήσει τους καθρέπτες του σε ένα άλλο πλαίσιο για να πάρει πίσω κάτι από την υπερηφάνια και την αυτοεκτίμηση που έχασε…

Με λάθος τρόπο οι άνθρωποι, όλων των ηλικιών, προσπαθούν να ελέγξουν τη θέση των άλλων γύρω τους ειδικά όταν χρησιμοποιούν το φόβο, το θυμό και τον πόνο προς τους γύρω τους.

Ο σωστός τρόπος; Να μη χρειάζομαι να ελέγχω κάτι έξω από εμένα… να αποδέχομαι… να δέχομαι… και να καλωσορίζω το διαφορετικό στη ζωή μου. Να μην φοβάμαι ότι θα χάσω τον «κυριαρχικό» ρόλο μου αν σταματήσω να ελέγχω τι γίνεται και τι όχι γύρω μου.

Ο εκφοβισμός συμβαίνει όταν:

Από κοντά ή μέσω διαδικτύου,

Λεκτικά ή και σωματικά,

Με επανάληψη,

Γίνονται αστεία ή πειράγματα που στοχεύουν στον εξευτελισμό,

Παραβιάζεται ο σεβασμός και τα όρια,

Με κλωτσιές, σπρωξίματα, βρισιές, ψέματα, απειλές, πρόκληση σωματικού ή ψυχικού πόνου, φήμες, ταμπέλες ώστε να μην πλησιάζουν ούτε οι άλλοι τον άνθρωπο που εισπράττει τον εκφοβισμό, αποκλείεται ή παρεμποδίζεται το συγκεκριμένο άτομο να συμμετάσχει σε δραστηριότητες, παιχνίδι, παρέα.

Με σημειώματα, κείμενα, εικόνες, σκίτσα με άσχημα σχόλια στο διαδίκτυο, σε κινητά και αλλού, εις βάρος συγκεκριμένου ατόμου

Με κλοπή, καταστροφή ή κατάσχεση προσωπικών αντικειμένων (κινητού, κολατσιού, κλπ.) προκειμένου να εδραιωθεί ο έλεγχος του ατόμου από τον άνθρωπο που εκφοβίζει.

Στο διαδίκτυο παριστάνουν ότι είναι άλλοι για να πληγώσουν ή να εξευτελίσουν τον άνθρωπο που εκφοβίζεται, στέλνουν απειλητικά ή κακόβουλα μηνύματα μέσω ίντερνετ ή κινητών τηλεφώνων.

Ο εκφοβισμός έχει πραγματικά, απτά, δυσάρεστα αποτελέσματα στους ανθρώπους που τον βιώνουν. Με το πέρασμα του χρόνου τους κάνει επιρρεπείς σε ένα μεγάλο εύρος δύσκολων ψυχολογικών καταστάσεων (κατάθλιψη, αγχώδη διαταραχή, αρνητική αυτοεικόνα) που έχουν σαφείς προεκτάσεις στον τρόπο με τον οποίο βιώνουν την καθημερινότητά τους. Ο εκφοβισμός δεν είναι μικρές στεναχώριες που περνούν μετά από λίγο. Ο εκφοβισμός είναι ένα δυσβάσταχτο φορτίο που αλλοιώνει την εικόνα που έχει ο άνθρωπος για τον εαυτό του.

Με αποτέλεσμα την πρόκληση φόβου, τη μεγέθυνση φόβου, τον εξευτελισμό, τη μείωση της αξίας του ανθρώπου μπροστά σε τρίτους, την απόκτηση ελέγχου του άλλου.

Ο άνθρωπος αρχίζει να αμφισβητεί την ίδια την αξία του. Βαθιά πληγή στην αυτοεκτίμηση.

Δε θα σταματήσει αυτό που συμβαίνει από μόνο του!

Γι’ αυτό μεγάλη ευθύνη έχουν οι ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ! Είτε είσαι γονιός, δάσκαλος, προπονητής, φίλος, γνωστός, γείτονας και βλέπεις ή υποψιάζεσαι τι συμβαίνει ΜΠΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ να βοηθήσεις! Ενημερώσου για το τι μπορείς να κάνεις και βοήθησε να σταματήσει, να σπάσει ο φαύλος κύκλος παραγωγής πόνου!

  • ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΙΣ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΝΑ ΠΕΡΝΑ
  • ΑΝ ΝΙΩΘΕΙΣ ΑΣΧΗΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΕΙΣ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ
  • ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΟΥ ΚΑΝΟΥΝ
  • ΜΙΛΑ ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΕ ΒΟΗΘΗΣΕΙ Ή ΝΑ ΣΕ ΑΚΟΥΣΕΙ
  • ΑΛΛΑΖΕΙ ΚΑΤΙ Ή ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ Η ΙΔΙΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΟΥ;
  • ΜΙΛΑ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ Ή ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΑΝ ΕΣΥ ΝΙΩΘΕΙΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΓΕΣΑΙ
Μοιραστείτε την είδηση

Ελίνα Πετράκη

MSc Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια για παιδιά, ενήλικες και οικογένειες. 6955478119 - elinapetra@yahoo.gr