Βουλή των Ελλήνων | συζήτηση για τις εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο – αντιπροσωπεία της Κύπρου
Στη Βουλή των Ελλήνων η «φωνή» της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου – Ανταλλαγή απόψεων για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο σε τηλεδιάσκεψη Κοινοβουλευτικών Επιτροπών.
Η ανάληψη πρωτοβουλιών από τα κοινοβούλια Ελλάδας και Κύπρου, ως απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα, βρέθηκαν στο επίκεντρο της κοινής συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων και της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, με τη συμμετοχή, μέσω τηλεδιάσκεψης, της Επιτροπής Ευρωπαϊκών και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ανοίγοντας τη συνεδρίαση, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, επεσήμανε ότι σήμερα εγκαινιάζεται μια σειρά κοινών συνεδριάσεων με την κυπριακή Βουλή, υπογραμμίζοντας ότι «στην παρούσα συγκυρία κρίνεται σκόπιμο, και μάλιστα σε μια περίοδο που η τουρκική επιθετικότητα εκδηλώνεται εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, να ανταλλάξουμε απόψεις για το τι γίνεται στην Ανατολική Μεσόγειο, για να δούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε ώστε να ενισχύεται όλο και περισσότερο ένας άξονας που εδράζεται στο διεθνές δίκαιο κι ένας άξονας που λειτουργεί μέσα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου, Γεώργιος Λιλλήκας, υπογράμμισε ότι «υπάρχει κοινός άξονας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου σε μια προσπάθεια αναχαίτισης της τουρκικής επιθετικότητας και ανατροπής των επεκτατικών σχεδιασμών» εκτιμώντας πως «θα ήταν καλό να δούμε και από πλευράς κοινοβουλίων πώς θα μπορούσαμε με πρωτοβουλίες μας, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να συνδράμουμε και να ενισχύσουμε τις προσπάθειες των κυβερνήσεών μας».
Αμέσως μετά, ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων των κομμάτων της Βουλής των Ελλήνων.
Εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας τοποθετήθηκε ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Δημήτρης Καιρίδης, ο οποίος χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι η Τουρκία επέστρεψε στο τραπέζι της συζήτησης. Όπως επεσήμανε, «αυτή η επιστροφή είναι οπωσδήποτε μία επιτυχία, σε συνέχεια προηγούμενων επιτυχιών που έχουμε, είτε στον Έβρο, με την ακύρωση της προσπάθειας εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού τον περασμένο Φεβρουάριο-Μάρτιο, είτε με το τουρκολιβυκό σύμφωνο, το οποίο δεν βρήκε καμία ανταπόκριση στη διεθνή κοινότητα και παραμένει μη πρωτοκολλημένο στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Και τώρα, αυτή η επιθετικότητα των προηγούμενων 40 ημερών, δεν ανταμείφθηκε, αντιθέτως, προκάλεσε όχι μόνο τη δική μας κινητοποίηση, στρατιωτική και διπλωματική, και έφερε αποτέλεσμα, αλλά και ευρύτερη συσπείρωση σε βάρος της τουρκικής επιθετικότητας». Ο κ. Καιρίδης εξέφρασε, ωστόσο, τον προβληματισμό του «για τη συνεχιζόμενη παραβατικότητα σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, με αστεία και αντιφατικά επιχειρήματα από την τουρκική πλευρά». Τόνισε πως η Ελληνική Δημοκρατία στέκεται στο πλευρό της Κυπριακής και πως είναι «αυτονόητη η δική μας στήριξη».
Ακολούθησε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην Υπουργός Εξωτερικών, Γεώργιος Κατρούγκαλος, ο οποίος υπογράμμισε ότι η πρωτοβουλία της κοινής συνεδρίασης των επιτροπών των κοινοβουλίων Ελλάδας και Κύπρου «δεν πρέπει να έχει μόνο τον προφανή, έντονο, συμβολικό χαρακτήρα, που, ούτως ή άλλως, έχει, αλλά να αποτελέσει την αφετηρία για μια ουσιαστική συνεργασία ανάμεσα στα κοινοβούλιά μας, που θα προωθήσει τον κοινό εθνικό στόχο». Όπως επεσήμανε, «ο πρώτος εθνικός στόχος που έχουμε είναι η δίκαιη επίλυση του κυπριακού ζητήματος ως διεθνούς θέματος, όχι απλώς ως διμερούς ζητήματος ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία ή έστω τριμερούς και ανάμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία». Ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε πως «έχουμε καταπάτηση του διεθνούς δικαίου και η μοναδική δίκαιη λύση είναι αυτή που θα λάβει υπ’ όψιν τις αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, για μία Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία, όπως έχει εξειδικευθεί τελευταία στο πλαίσιο Γκουτέρες».
Ο Ειδικός Αγορητής του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Λοβέρδος, αφού σημείωσε ότι η τουρκική προκλητικότητα έχει δώσει πλέον καταφανώς τη θέση της στην τουρκική επιθετικότητα, αλλά και ότι οι 60 γύροι συνομιλιών επί 14 χρόνια δεν έδωσαν επιθυμητά αποτελέσματα, επεσήμανε ότι η Τουρκία, παρά την τελευταία αναδίπλωσή της, προσθέτει ζητήματα που αφορούν την Κυπριακή Δημοκρατία και αυτό μπορεί να είναι το μεγάλο εμπόδιο στην έναρξη του διαλόγου. «Για εμάς υπάρχει ένα τρίπτυχο» τόνισε. «Διάλογος, αποτροπή, φρόνημα». Και «υπάρχει προοπτική σύμπλευσης, κοινής γραμμής με την Κυπριακή Δημοκρατία». Το ζήτημα είναι «πώς πορευόμαστε, τι θα κάνουμε στη Σύνοδο Κορυφής, πώς θα προχωρήσουμε στον διάλογο των διερευνητικών επαφών με το αγκάθι να υπάρχει σε σχέση με την Τουρκία και την Κύπρο».
Ο Γιώργος Μαρίνος, Ειδικός Αγορητής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, τόνισε ότι «ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και Ε.Ε. έχουν θέσει στο τραπέζι το βασικό ζήτημα: συμβιβασμός για συνεκμετάλλευση του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, με βαριές συνέπειες και σε κυριαρχικά δικαιώματα» προσθέτοντας πως «οι θέσεις που ακούγονται περί αναδίπλωσης της Τουρκίας ή ότι σύρθηκε σε διάλογο, είναι έξω από την πραγματικότητα και δεν έχουν καμία βάση». Επισήμανε δε ότι οι εξελίξεις στην περιοχή «επιβάλλουν την πάλη για την απεμπλοκή της χώρας από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, την μη αλλαγή των συνόρων, την εξασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων των νησιών ως μέρος της ενιαίας Ελληνικής Επικράτειας, την απόρριψη διχοτομικών λύσεων δύο κρατών στο κυπριακό και τον άμεσο τερματισμό της 46χρονης κατοχής στο νησί, για την οποία έχουν εγκληματικές ευθύνες οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε.».
Εκ μέρους της Ελληνικής Λύσης, ο Ειδικός Αγορητής Κωνσταντίνος Χήτας υπογράμμισε ότι «πρωταρχικός στόχος της Άγκυρας είναι τα τεράστια ενεργειακά κοιτάσματα και σε αυτή του την προσπάθεια ο Ερντογάν χρησιμοποιεί και εργαλειοποιεί και τους λαθρομετανάστες». Πρότεινε δε «άμεση ενεργοποίηση του ενιαίου αμυντικού δόγματος Ελλάδας-Κύπρου, άμεσο καθορισμό ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου, επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια και στο Αιγαίο, άσκηση πίεσης στον Ε.Ε. για πίεση και κυρώσεις στην Τουρκία και διεύρυνση της εξωτερικής πολιτικής και σε άλλες χώρες με τις οποίες έχουμε αμοιβαία συμφέροντα».
Εξάλλου, η Σοφία Σακοράφα, Ειδική Αγορήτρια του ΜέΡΑ25, χαρακτήρισε «ασυγχώρητη πλάνη» την αποδοχή από την Ελλάδα της γερμανικής διαμεσολάβησης και τόνισε: «Υπάρχει μια σπουδή για διάλογο με την Τουρκία. Πρόκειται για την άνευ επιστροφής είσοδο σε ένα μάλλον σκοτεινό τούνελ, που όσο προχωράμε τόσο θα στενεύει. Το τελικό δίλημμα είναι προδιαγεγραμμένο αλλά και αναπόφευκτο. Είτε θα προχωρήσουν το διάλογο μέχρι τέλους, με βάση τις τουρκικές απαιτήσεις, είτε θα υποχρεωθούν σε υπαναχώρηση από τον κακοστημένο διάλογο, στον οποίο δέχτηκαν να συρθούν χωρίς περίσκεψη, αλλά και χωρίς προετοιμασία και, δυστυχώς, αυτό θα το χρεωθούν. Θεωρούμε, όμως, πιο σημαντικό ότι αυτό θα το χρεωθεί και σε διεθνές επίπεδο, δυστυχώς, και η χώρα μας».
Μετά τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των κομμάτων της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, που ακολούθησαν, οι βουλευτές των κοινοβουλίων της Ελλάδας και της Κύπρου αντάλλαξαν απόψεις για όλες τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και για τη δυνατότητα ανάπτυξης συντονισμένων κοινοβουλευτικών δράσεων.