Κρήτηνέαπρωτοσέλιδο Α

Χανιά | «Καμπανάκι» για το Κτηματολόγιο – σε χαμηλά επίπεδα οι δηλώσεις

«Καμπανάκι» κινητοποίησης χτύπησε σήμερα από τα Χανιά το Ελληνικό Κτηματολόγιο, καθώς μέχρι στιγμής λιγότερο από το 12% των ακινήτων έχει δηλωθεί.

O γενικός διευθυντής Στέφανος Κοτσώλης, η διευθύντρια Έργων Κτηματογράφησης, Άρια Ιωαννίδη και άλλα επιστημονικά στελέχη του Ελληνικού Κτηματολογίου συναντήθηκαν το πρωί με τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων Νίκο Καλογερή, με τον οποίο συζήτησαν το συγκεκριμένο ζήτημα, σε μια προσπάθεια κινητοποίησης των ιδιοκτητών των Χανίων, καθώς μετά από αρκετούς μήνες από την έναρξη συλλογής η χαμηλή προσέλευση προβληματίζει τους αρμόδιους του Κτηματολογίου και η συνδρομή των τοπικών Αρχών είναι πολύ σημαντική για την ενεργοποίηση των πολιτών.

Όπως επισήμανε ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής, «η πρόοδος του Κτηματολογίου στα Χανιά δεν είναι καλή. Ολοκληρώνεται στην ουσία στο τέλος του μήνα και το ποσοστό αυτή τη στιγμή είναι κάτω του 12%. Το οποίο είναι απαράδεκτο για μια οποιαδήποτε περιοχή, πόσω μάλλον για τα Χανιά, που είναι μια περιοχή με σημαντική αξία γης, υπάρχει πάντα ζωηρό ενδιαφέρον για την ιδιοκτησία. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι κάποια στιγμή οι Χανιώτες αδιαφόρησαν να δηλώσουν την περιουσία τους».

Ο κ. Καλογερής αναφέρθηκε στους λόγους που δεν έχει προχωρήσει το Κτηματολόγιο γενικά, κάνοντας λόγο για «μια αδιαφορία και μια σιγουριά, η οποία δεν ξέρω που βασίζεται, ότι “το χωράφι είναι δικό μου, η περιουσία είναι δική μου, την κατέχω πολλά χρόνια. Ποιος μπορεί να μου το πάρει”. Θα αντιμετωπίσουν προβλήματα όσοι πάνε εκ των υστέρων να βρουν το δίκιο τους, όταν δηλαδή θα γίνει η ανάρτηση και όταν το χωράφι φαίνεται να είναι αγνώστου ιδιοκτήτη, ή έχουν μπει στα όρια κάποιοι από δίπλα. Θα γίνουν κάποια λάθη».

Παράλληλα, σημείωσε ότι «έχουμε τη συγκυρία να εκτελούνται παράλληλα η ολοκλήρωση των δασικών χαρτών και το Εθνικό Κτηματολόγιο, μια συγκυρία που ισχύει μόνο για Χανιά, Ρέθυμνο και Βόρειο Ηράκλειο, γεγονός που έχει μπερδέψει πάρα πολύ τον κόσμο, ο οποίος έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στους δασικούς χάρτες, διότι οι πρώτοι δασικοί χάρτες είχαν πάνω από το 70% του Νομού ως δασική έκταση, επομένως αισθάνθηκαν ότι απειλούνται πιο έντονα από τους δασικούς χάρτες, με αποτέλεσμα να πάει πίσω το Κτηματολόγιο, το οποίο είναι εξίσου σοβαρό».

Ο ίδιος εξήγησε ότι «το Κτηματολόγιο είναι ένα σημαντικό βοήθημα όταν θα εκδικάζονται τα θέματά τους στις Επιτροπές αντιρρήσεων των δασικών χαρτών. Το να έχουν κλείσει το ιδιοκτησιακό και να έχουν κάνει σωστές δηλώσεις είναι ένα σημαντικό βοήθημα για τότε».

Ο Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Κτηματολογίου

Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής του Ελληνικού Κτηματολογίου Στέφανος Κοτσώλης τόνισε ότι «το έργο του Κτηματολογίου ολοκληρώνεται. Έχουν μείνει 3-4 περιοχές, ανάμεσα σε αυτές και τα Χανιά. Εδώ στα Χανιά είμαστε πίσω», τόνισε ο Γενικός Διευθυντής του Κτηματολογίου, «νομίζω όμως ότι στο τέλος θα τα πάμε καλά», συμπλήρωσε.

«Παρά τις ιδιαιτερότητες που ανέφερε ο κ. Αντιπεριφερειάρχης και παρά τα όποια γενικά προβλήματα που υπάρχουν στο νησί και τις ιδιαιτερότητες που έχουν να κάνουν με την χρησικτησία, με τις κληρονομιές, όλα αυτά τα έχουμε αντιμετωπίσει και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας», σημείωσε.

Πώς γίνεται η δήλωση

«Το να κάνει κανείς τη δήλωση του Κτηματολογίου, πέρα από το πλεονέκτημα που έχει σε σχέση με τους δασικούς χάρτες, είναι κάτι που μπορούμε να το κάνουμε εύκολα και φτηνά», πρόσθεσε ο κ. Κοτσώλης και εξήγησε ότι το Κτηματολόγιο έχει δύο χαρακτηριστικά.

«Το πρώτο είναι η γεωγραφία, πού είναι αυτό το ακίνητο και το δεύτερο χαρακτηριστικό είναι κάποια νομικά έγγραφα που αποδεικνύουν την ιδιοκτησία αυτού του ακινήτου. Αν λοιπόν, αντιμετωπίσουμε το θέμα της γεωγραφίας -θα μπορούσαμε να το κάνουμε με εξαρτημένα τοπογραφικό που είναι η ασφαλέστερη λύση, αλλά δεν είναι απαραίτητο- μπορούμε να επισκεφτούμε τα γραφεία της Κτηματογράφησης εδώ στα Χανιά και με τη βοήθεια εφαρμογής να εντοπιστεί αυτό το ακίνητο. Αυτό μέχρι στιγμής μπορεί να μη στοιχίσει και τίποτα. Εάν χρειαστεί τοπογραφικό με εξαρτημένα, αυτό θα σας το υποδείξει ο ανάδοχος και να το κάνεις σε δεύτερο χρόνο. Να μη χρειάζεται να μπεις σε αυτό το έξοδο τώρα. Στο δεύτερο κομμάτι, πάλι με υπόδειξη του αναδόχου και ό,τι έχει ο καθένας, μια αποδοχή κληρονομιάς, έναν τίτλο θα κριθεί αν αυτό το νομικό έγγραφο είναι επαρκές για να αποδειχτεί η ιδιοκτησία και θα προχωρήσουμε έτσι στην ολοκλήρωση της δήλωσης».

Ο κ. Κοτσώλης τόνισε με τη σειρά του ότι «είναι πολύ σημαντικό να εμφανιστεί κάποιος, πολύ περισσότερο αν αισθάνεται ότι είναι δικό του το ακίνητο. Γιατί όταν θα πάμε στη φάση της ανάρτησης και δεν έχει γίνει αυτό τότε θα είναι πιο δύσκολο και πολύ πιο ακριβό για έναν άνθρωπο που ξέρει ότι είναι δικό του το ακίνητο, να μπορεί να το υποστηρίξει».

Πώς επηρεάζονται αγοραπωλησίες και μεταβιβάσεις

Αναλύοντας τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει σε αγοραπωλησία ή μεταβίβαση του ακινήτου η μη έγκαιρη δήλωσή του στο Κτηματολόγιο, ο κ. Κοτσώλης είπε: «Για να μπορέσεις να πουλήσεις, να μεταβιβάσεις ένα ακίνητο χρειάζεται χαρτί από το Κτηματολόγιο. Αν δεν έχεις κάνει τη δήλωση έγκαιρα αυτό μπορεί, στην καλύτερη περίπτωση, να δημιουργήσει καθυστερήσεις στη μεταβίβαση. Πολύ περισσότερο όμως, είναι η υποχρέωσή μας να δώσουμε στην επόμενη γενιά την περιουσία που έχουμε από τον παππού μας να τη δώσουμε καθαρή».

hania.news

Μοιραστείτε την είδηση

Χρηστάλλα Κακαβελάκη

biskotto.gr