564 εκ. ευρώ στην Κρήτη από το νέο ΕΣΠΑ | έργα, επιχειρηματικότητα και πράσινη ανάπτυξη
Η Κρήτη τη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027 θα λάβει 564 εκ. ευρώ-πόροι αυξημένοι κατά 25% σε σχέση με το ΠΕΠ Κρήτης 2014-2020– που θα χρηματοδοτήσουν υποδομές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την θωράκιση της δημόσιας υγείας, την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τις χωρικές επενδύσεις για την βιωσιμότητα αστικών πόλεων κ.α.
Αυτό τόνισε σήμερα ο Γ.Γ. Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος μιλώντας στην συνεδριακή εκδήλωση διαβούλευσης για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτη 2021-2027» που οργάνωσε-υπό τον συντονισμό του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης Παύλου Μπαριτάκη- η Περιφέρεια Κρήτης-Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης, στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου με την συμμετοχή εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Περιφερειάρχη Κρήτης, της Συντονίστριας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, της ΠΕΔ Κρήτης, υψηλόβαθμων στελεχών της Εθνικής Αρχής Συντονισμού ΕΣΠΑ, Αντιπεριφερειαρχών, Δημάρχων, Περιφερειακών, Δημοτικών Συμβούλων, εκπροσώπων βουλευτών, φορέων, κοινωνικών εταίρων που θα συμβάλλουν με τις προτάσεις τους στη βέλτιστη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων.
Εξειδικεύοντας τις δράσεις ο Γενικός Γραμματέας υπογράμμισε ότι, «είναι ζήτημα και των τοπικών κοινωνιών και για αυτό σήμερα ξεκινάμε εδώ την δεύτερη φάση της διαβούλευσης για τα προγράμματα, ενώ στα μέσα Οκτωβρίου βάσει προγραμματισμού θα σταλεί το τελικό κείμενο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το ΠΕΠ της Κρήτης. Είναι πολύ σημαντικό στο πλαίσιο της διαβούλευσης να μπουν και οι τελευταίες «πινελιές» για τις δράσεις και τα έργα που θέλουν να δουν οι τοπικές κοινωνίες του νησιού την επόμενη δεκαετία».
Αναφορικά με το τρέχων ΠΕΠ Κρήτης 2014-2021 ο κ. Σκάλκος που ολοκληρώνεται τον Δεκέμβριο του 2023, τόνισε πως «η Κρήτη βρίσκεται πάνω από το μέσο όρο, πραγματοποιούνται πολύ σημαντικά έργα, και το πιο σημαντικό είναι ότι έχει υψηλό αριθμό συμβασιοποιημένων έργων, νομικών δεσμεύσεων, που σημαίνει ότι υπάρχουν έργα που «τρέχουν» και είναι θέμα χρόνου να ολοκληρωθούν και να αποπληρωθούν. Αυτές οι δεσμεύσεις φτάνουν το 110% του προγράμματος, που σημαίνει ότι το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί στην ώρα του χωρίς να μείνει αναξιοποίητο και το τελευταίο διαθέσιμο ευρώ».
Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης ευχαρίστησε τον εκπρόσωπο της DG REGIO της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Παναγιώτη Πανταζάτο, τον Γενικό Διευθυντή Εθνικής Αρχής Συντονισμού ΕΣΠΑ Γιάννη Φρίμπα που μίλησαν διαδικτυακά καθώς και τον παρευρισκόμενο Πρόεδρο της Επιτροπής Νομικών Εμπειρογνωμόνων που μίλησε για την Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση Γ. Τζώρτζη, καθώς και όλους τους συμμετέχοντες, τονίζοντας, ότι, «τα τελευταία χρόνια, στο ΠΕΠ Κρήτης 2014-2020 έχουν ενταχθεί και υλοποιούνται 432 δημόσια έργα, χρηματοδοτήθηκαν 3.852 επενδυτικά σχέδια, ενισχύθηκαν οι πλητόμενες από την πανδημία επιχειρήσεις με 63 εκ ευρώ. Μέχρι σήμερα οι συμβάσεις ανέρχονται σε 440 εκ ευρώ, με την απορρόφηση των πόρων να πλησιάζει το 60%, ενώ υπογράμμισε πως δεν θα χαθεί ούτε ένα ευρώ μέχρι το τέλος». Αναφερόμενος στη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027 υπογράμμισε πως «κεντρικός μας στόχος παραμένει η πλήρης αξιοποίηση των χρηματοδοτικών πόρων».
Στην Κρήτη, συνέχισε ο κ. Αρναουτάκης, μέσα από τη συνεργασία με όλους τους Δήμους, τα Επιμελητήρια, τα Ερευνητικά και Ακαδημαϊκά Ιδρύματα, τους παραγωγικούς φορείς και την κοινωνία των πολιτών αντιμετωπίσαμε τις εκκρεμότητες του παρελθόντος. Δημιουργήσαμε ένα τοπικό οικοσύστημα καινοτομίας και έρευνας. Χρηματοδοτήσαμε έργα με πολλαπλασιαστικό κοινωνικό και οικονομικό αποτύπωμα. Η Περιφέρεια, λειτούργησε ως καταλύτης για την επανεκκίνηση της οικονομίας.
Ο κ. Αρναουτάκης ευχαρίστησε για την παραγωγική συνεργασία το Υπουργείο Ανάπτυξης, τους Δημάρχους της Κρήτης, την Διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Ελένη Μπορμπουδάκη, την προϊσταμένη της ΕΥΔ Κρήτης Μαρία Κασωτάκη, το προσωπικό των υπηρεσιών για την υλοποίηση του ΕΣΠΑ και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Στο νέο ΕΣΠΑ
Η αναπτυξιακή στρατηγική για την Κρήτη στην περίοδο 2021-2027, έχει ως κύριο στόχο την ενίσχυση του παραγωγικού συστήματος και το στρατηγικό πλαίσιο που θα υποστηρίξει χρηματοδοτικά το νέο Ε.Π.
θα επιδιώξει:
• Την προώθηση της Καινοτομίας και της Επιχειρηματικότητας.
• Τη στήριξη της πράσινης ανάπτυξης και της μείωσης των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα.
• Την ενίσχυση της ενδοπεριφερειακής προσβασιμότητας.
• Την ενίσχυση της Κοινωνικής Δυναμικής και Συνοχής.
• Την προώθηση της κοινωνικής ένταξης και την καταπολέμηση της φτώχειας.
• Την ολοκληρωμένη Χωρική Ανάπτυξη των Αστικών Κέντρων και της Υπαίθρου.
• Την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.
• Την ψηφιακή αναβάθμιση υπηρεσιών και επιχειρήσεων.
• Την ολοκλήρωση των μεγάλων έργων υποδομής.»
Τέλος, όπως υπογράμμισε ο κ. Αρναουτάκης, τα επόμενα χρόνια η προσοχή μας θα είναι, επίσης, στραμμένη στα μεγάλα έργα που θα αλλάξουν τη φυσιογνωμία του νησιού. «Ο Βόρειος Οδικός Άξονας της Κρήτης, το αεροδρόμιο Καστελλίου και η μεγάλη ηλεκτρική διασύνδεση, θα δώσουν νέα ώθηση στην αναπτυξιακή διαδικασία βάζοντας τέλος σε μια σειρά από ανασταλτικούς παράγοντες που επηρέαζαν αρνητικά τις εξελίξεις και την αναπτυξιακή διαδικασία. Ανάμεσα στις ελληνικές περιφέρειες, η Περιφέρειά μας θα καταφέρει να βρει ένα εκτεταμένο πεδίο για να συνεχίσει να ασκεί τον αναπτυξιακό της ρόλο. Θα συνεχίσει να λειτουργεί ως βατήρας για τα άλματα που όλοι μαζί θα κάνουμε προς τα εμπρός».