Κρήτηνέαπρωτοσέλιδο Β

Α. Ροκάκης: «Κέρδος για την κοινωνία το κέντρο» | σύσκεψη Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων

Το θέμα της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου στα Χανιά με τη συμμετοχή των φορέων που συμμετέχουν στη δημιουργία του, ήταν η πορεία υλοποίησης του Κ.Ε.Ε.Δ. (Κέντρο Εναλλακτικής Επίλυσης Διαφορών Κρήτης).

Όπως διαπιστώθηκε από τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Γιάννη Δασκαλάκη, τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Χανίων Αντώνη Ροκάκη και τον πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου(Τμήμα Δυτ. Κρήτης) Παντελή Πετσετάκη : «Βρισκόμαστε ένα βήμα πριν την ολοκλήρωση των εργασιών για την λειτουργία του Κέντρου Εναλλακτικής Επίλυσης Διαφορών Κρήτης «ΣΠΥΡΟΣ ΚΑΨΩΜΕΝΟΣ», με την σύμπραξη των επιστημονικών φορέων των Χανίων  για την προώθηση του θεσμού της Διαμεσολάβησης. Το Κ.Ε.Ε.Δ. λόγω της τοποθεσίας του εντός του Δικαστικού Μεγάρου, θα είναι σε θέση να ακροάζεται τις ανάγκες των συμπολιτών μας, να ακολουθεί τον παλμό της κοινωνίας, καθότι βρίσκεται στρατηγικά εν μέσω των πραγματικών διενέξεων και των καθημερινών διαφορών μεταξύ των πολιτών, επιχειρηματιών και μη, με την ομάδα του έτοιμη όχι μόνο να εκπαιδεύσει νέους επαγγελματίες στην Διαμεσολάβηση, αλλά και να πληροφορήσει τους πολίτες, να τους κατευθύνει, ακόμα και να παράσχει χώρους για την διεξαγωγή γόνιμων συζητήσεων περί εναλλακτικής επίλυσης των διαφορών τους αυτών».

Στο πλαίσιο της σύσκεψης ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων Αντώνης Ροκάκης τόνισε μεταξύ άλλων: «Το ΚΕΕΔ αποτελεί ένα σημαντικό και αναγκαίο βήμα για την επίλυση διαφορών πριν τη δικαστική οδό. Έτσι, οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα χωρίς να μπουν στη διαδικασία της δικαστικής διαμάχης και με την βοήθεια του Διαμεσολαβητή, να λύνουν τις διαφορές τους, να συμφωνούν και τα συμφωνηθέντα να έχουν πραγματική ισχύ. Τόσο μακροπρόθεσμα, όσο και βραχυπρόθεσμα τα αποτελέσματα του ΚΕΕΔ θα φανούν, κάτι που θα αποτελεί κέρδος για την κοινωνία».

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε συνεργασία με καταξιωμένους εκπαιδευτές και καταρτισμένους επαγγελματίες, προτεραιότητά του ΚΕΕΔ ΚΡΗΤΗΣ είναι:

  • Η βασική εκπαίδευση στην διαμεσολάβηση (θεωρητική και πρακτική προσέγγιση) 
  • Η προετοιμασία για τις εξετάσεις διαμεσολαβητών του Υπουργείου Δικαιοσύνης
  • Η διεξαγωγή εξετάσεων για πιστοποίηση διαμεσολαβητών από Ευρωπαίους φορείς
  • Η μετεκπαίδευση και εξειδίκευση των ήδη διαπιστευμένων διαμεσολαβητών  (οικογενειακή/τραπεζική/εργασιακή/σχολική κλπ)
  • Προώθηση & πληροφόρηση του κοινού για την διαμεσολάβηση και άλλων θεσμών εναλλακτικής επίλυσης διαφόρων 
  • Παροχή χώρων για διεξαγωγή διαμεσολαβήσεων
Μοιραστείτε την είδηση

Νικολέττα Βογιατζάκη

Παιδαγωγός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης - MSc στην Ειδική Αγωγή