Αλόη: Ένα φαρμακείο στη γλάστρα μας
Στοιχεία δείχνουν πως η αλόη είναι γνωστή για τις φαρμακευτικές τις ιδιότητες από το 1500 π.Χ.
Τα είδη αυτού του φυτού, ξεπερνάνε τα 500, όμως ευρέως διαδεδομένη ως φαρμακευτικό φυτό, είναι η αλόη βέρα.
Αποτελείται από θρεπτικά συστατικά, ιχνοστοιχεία, βιταμίνες, αμινοξέα και μεταλλικά στοιχεία.
Η χρήση της γίνεται κυρίως για επάλειψη εξωτερικά, όμως τα τελευταία χρόνια, υπάρχει στο εμπόριο και η πόσιμη αλόη.
Εξωτερικά μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε ως θεραπεία σε πληγές, εγκαύματα, ουλές, έρπη, κνησμό, τσιμπήματα εντόμων, μύκητες, εκδορές, εκζέματα καθώς ενισχύει και την θεραπεία κατά της ακμής.
Ως φυσικό καλλυντικό, είναι ιδανική για αφαίρεση της λιπαρότητας πριν το μακιγιάζ, αναζωογόνηση του δέρματος, αύξηση παραγωγής του κολλαγόνου και αντιγήρανση.
Η πόσιμη αλόη ενισχύει την θεραπεία των ελκών του πεπτικού συστήματος και ευερέθιστου εντέρου. Ρυθμίζει το μεταβολισμό, αποτοξινώνει τον οργανισμό, συμβάλλει στη ρύθμιση του σακχάρου, μειώνει τη χοληστερίνη όμως για την λήψη της, καλό θα είναι να μιλήσετε πρώτα με τον γιατρό σας.
Η καλλιέργεια της αλόης στο σπίτι μας, είναι εύκολη καθώς το φυτό έχει ελάχιστες απαιτήσεις και εκτός από φαρμακευτικές ιδιότητες, καλλιεργείται και ως καλλωπιστικό.
Φυτεύετε σε γλάστρα, αφού στον πάτο βάλετε χαλίκι ώστε να μη σαπίσει το φυτό.
Βάζετε χώμα μέχρι εκεί που αρχίζουν τα φύλλα.
Το φυτό σας χρειάζεται πολύ ήλιο και 1 φορά κάθε 2 εβδομάδες πότισμα.
Αντέχει σε θερμοκρασίες από 13 βαθμούς Κελσίου και πάνω, γι’ αυτό τους χειμερινούς μήνες, φροντίστε για την προστασία του.
Όταν το φυτό σας αποκτήσει φύλλα σαρκώδη και μεγάλα, τότε μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ως θεραπεία ή καλλυντικό.
Οι θεραπευτικές της ιδιότητες, βρίσκονται στον μέγιστο βαθμό τον τρίτο με τέταρτο χρόνο καλλιέργειάς της.
Τα φύλλα πολλαπλασιάζονται με μεγάλη ταχύτητα και έτσι έχετε σε μικρό χρονικό διάστημα, μοσχεύματα για νέες καλλιέργειες.