Κρήτηνέαπρωτοσέλιδο Γ

Χανιά | κάλεσμα στην απεργία της 10ης Ιουνίου – αιτήματα

Κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στη 24ωρη απεργία της 10ης Ιουνίου και στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί την ίδια ημέρα, στην Δημοτική Αγορά, στις 10:00, απευθύνει Εργατικό Κέντρο Χανίων.

Η σχετική ανακοίνωση, αναφέρει:

«Με αυτό το νομοσχέδιο-έκτρωμα η κυβέρνηση δεν αφήνει τίποτε όρθιο. Το ωράριο, οι συλλογικές συμβάσεις, οι Κυριακές, οι υπερωρίες, το ΣΕΠΕ, το ευαγγέλιο των εργαζόμενων ο ν.1264/82, το δικαίωμα της απεργίας, το ηλεκτρονικό φακέλωμα των Σωματείων είναι οι «εγκληματικές αλλαγές» που δεν γίνονται για το καλό των εργαζομένων -όπως λένε ξεδιάντροπα η Κυβέρνηση και ο Υπουργός κ. Χατζηδάκης- αλλά γίνονται εναντίον και σε βάρος των εργαζομένων. Είναι ένα νομοσχέδιο που δυναμώνει ακόμη περισσότερο την εργοδοσία σε βάρος των εργαζομένων και ταυτόχρονα μετατρέπει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας σε Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή, αντί να το αναβαθμίσει, με αποτέλεσμα να μένουν οι εργαζόμενοι ακόμα περισσότερο έκθετοι απέναντι στους εργοδότες, σε μια περίοδο ήδη οξυμένης παραβατικότητας στην αγορά.

Δεν θα το αφήσουμε να περάσει. Θα αντιδράσουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Δεν θα επιτρέψουμε να καταπατηθούν όσα εργασιακά δικαιώματα έχουν κατακτηθεί με μόχθο και αγώνες εδώ και πάρα πολλά χρόνια», επισημαίνει το Εργατικό Κέντρο Χανίων.

Παράλληλα, ζητά τα εξής:

«-Προστασία και θωράκιση του 8ώρου και αποτροπή καταστρατήγησής του μέσω διευθέτησης με ατομική συμφωνία.

-Σταθερή και πλήρη πενθήμερη εργασία, προστασία της Κυριακάτικης αργίας, αύξηση του υποχρεωτικού χρόνου ανάπαυσης και αύξηση της αμοιβής της υπερωρίας.

-Αποκατάσταση της πρόσβασης στη μονομερή Διαιτησία και καμία παρέμβαση στο ρόλο του Ο.ΜΕ.Δ. ως ανεξάρτητου φορέα δωρεάν παροχής ποιοτικών υπηρεσιών Μεσολάβησης και Διαιτησίας για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

-Ελεύθερη συνδικαλιστική δράση χωρίς κρατικό και εργοδοτικό παρεμβατισμό. Ενίσχυση της προστασίας της συλλογικής δράσης, της συλλογικής αυτονομίας, της απεργίας και των εκλεγμένων εκπροσώπων των εργαζομένων.

-Κατάργηση των περιοριστικών παρεμβάσεων στο συνδικαλιστικό νόμο 1264/1982 και αυστηρές κυρώσεις στους εργοδότες που παρεμποδίζουν τη συνδικαλιστική δράση.

-Ενίσχυση και θωράκιση του ΣΕΠΕ υπό την εποπτεία, τον έλεγχο και την ευθύνη του Υπουργείου Εργασίας. Απρόσκοπτη πρόσβαση των εργαζομένων σε Επιθεωρήσεις Εργασίας σε όλη την επικράτεια. Αυστηροποίηση των ελέγχων και των προστίμων της αδήλωτης εργασίας και των (υπ)εργολάβων».

Μοιραστείτε την είδηση

Χρηστάλλα Κακαβελάκη

biskotto.gr