Κρήτηνέαπρωτοσέλιδο Γ

Χανιά | με υπερσύγχρονα μέσα η διαχείριση των απορριμάτων

Στην παρουσίαση δύο νέων καινοτόμων μηχανημάτων που θα συμβάλλουν στην ορθή διαχείριση την καλύτερη διαλογή και εναπόθεση των απορριμμάτων, προχώρησαν στελέχη και υπηρεσιακοί παράγοντες της Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. ΑΕ (ΟΤΑ). Στον χώρο του εργοστασίου και των κυττάρων ΧΥΤΥ της Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. στο Ακρωτήρι, βρέθηκαν νωρίτερα σήμερα, ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, ο Πρόεδρος της Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. και Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Καθαριότητας Χανίων, Μιχάλης Τσουπάκης, ο Γενικός Διευθυντής της Επιχείρησης Κώστας Πατεράκης, ο τέως Δ/νων Σύμβουλος και δημοτικός σύμβουλος Χανίων, Γιάννης Κουτράκης, καθώς και στελέχη και υπηρεσιακοί παράγοντες Δήμου και Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α..

Αρχικά, οι παρευρισκόμενοι παρακολούθησαν την πρώτη λειτουργία του εξειδικευμένου και υπερσύγχρονου μηχανήματος συμπίεσης αποβλήτων, το οποίο χρησιμοποιείται για τη διάστρωση και συμπίεση των υπολειμμάτων τα οποία οδηγούνται στο νέο κύτταρο του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ). Το συγκεκριμένο μηχάνημα, αντικαθιστά πλέον τον υφιστάμενο Συμπιεστής Αποβλήτων, ο οποίος λειτουργεί για 20 και πλέον έτη με 35.000 και πλέον ώρες λειτουργίας. Έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020», με χρηματοδότηση σύμβασης ύψους 295.000 ευρώ.

Στη συνέχεια, παρουσιάστηκε και το νέο αυτόνομο ρομποτικό σύστημα για ανακύκλωση αστικών απορριμμάτων – «ΑΝΑΣΑ», στο εργοστάσιο της ΔΕΔΙΣΑ, το οποίο θα συμβάλει την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη διαλογή των ανακυκλώσιμων υλικών και θα τεθεί επίσημα σε λειτουργία στις αρχές του 2022. Το ρομποτικό σύστημα είναι ικανό να αναγνωρίζει και να διαχωρίζει-διαλέγει συγκεκριμένα ανακυκλώσιμα υλικά και έχει εγκατασταθεί σε δύο βιομηχανίες επεξεργασίας απορριμμάτων, συγκεκριμένα στον Ενιαίο Σύνδεσμο Απορριμμάτων Κρήτης (ΕΣΔΑΚ – Ηράκλειο) και τη Διαδημοτική Επιχείρηση Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΔΕΔΙΣΑ – Χανιά), σε συνεργασία με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) του Πανεπιστημίου Κρήτης και το Πολυτεχνείου Κρήτης, υπό τη συντονίστρια εταιρία.

Σε δηλώσεις που έγιναν, ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, έκανε λόγο για «ένα ακόμη πολύ σημαντικό βήμα στις μεγάλες υποδομές της ΔΕΔΙΣΑ και της διαχείρισης των απορριμμάτων συνολικά του Δήμου αλλά και του Νομού». «Στον χώρο αυτόν, οι συνολικές επενδύσεις τα τελευταία χρόνια, προσεγγίζουν τα 10 εκατ. ευρώ, με τη διαμόρφωση των νέων χώρων υγειονομικής ταφής (ΧΥΤΥ), αλλά και με την προμήθεια κατάλληλου εξοπλισμού που θα βελτιώσει την ποιότητα διαχείρισης των απορριμμάτων και θα μας βοηθήσει σημαντικά και στο κομμάτι της ανάπτυξης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σημανδηράκης.

Ο Πρόεδρος της Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α., Μιχάλης Τσουπάκης, σημείωσε πως πρόκειται για μηχανήματα εξαιρετικής σημασίας, που θα βοηθήσουν στον καλύτερο σχεδιασμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων στο ΧΥΤΥ και στο εργοστάσιο. «Εξελισσόμαστε, προσπαθούμε να βελτιωνόμαστε συνεχώς, ώστε να προσφέρουμε υψηλές υπηρεσίες στην καθαριότητα και να διαχειριστούμε τα απορρίμματα με τον καλύτερο και πιο οικολογικό τρόπο, για μία πιο καθαρή πόλη, για έναν πιο καθαρό Δήμο», επεσήμανε.

Με τη σειρά του ο Γενικός Διευθυντής της Διαδημοτικής Επιχείρησης, Κώστας Πατεράκης, αναφέρθηκε αναλυτικά στον Συμπιεστή ως ένα «υποέργο του μεγάλου έργου της επέκτασης του ΧΥΤΥ Χανίων, που βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης», ενώ τόνισε πως «πρόκειται για έναν προηγμένο εξοπλισμό, που παρέχει ασφάλεια και ευελιξία στον χειριστή και τον προστατεύει από τις οχλήσεις, που υπάρχουν σε έναν τέτοιο χώρο». Σχετικά με το Αυτόνομο Ρομποτικό Σύστημα, ο κ. Πατεράκης σημείωσε ότι φιλοσοφία αυτού του προγράμματος είναι να εισάγει την καινοτομία στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, κυρίως στην ανάκτηση των υλικών. «Διαθέτει δύο κάμερες που παρέχουν πληροφορίες για τα υλικά και στέλνουν δεδομένα στο ΙΤΕ και το Πολυτεχνείο απομακρυσμένα και με αυτόν τον τρόπο στη συνέχεια σε μια βάση δεδομένων προκειμένου να γίνει εκπαίδευση των ρομποτικών διαχειριστών», τόνισε ο Γενικός Διευθυντής της ΔΕΔΙΣΑ και συμπλήρωσε πως το κόστος για την Επιχείρηση στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, ανέρχεται στις 200.000 ευρώ.

Τέλος, εκ μέρους της εταιρίας που προμήθευσε τον Συμπιεστή Αποβλήτων και εκπαίδευσε τους χειριστές, ο Διευθύνων Σύμβουλος και νομικός εκπρόσωπος Αριστοτέλης Σιβρής, υπογράμμισε πως το συγκεκριμένο μηχάνημα είναι αναγκαίο για την αποτελεσματική επεξεργασία των αποβλήτων και τον εκσυγχρονισμό των εργασιών με βάση τις σύγχρονες ανάγκες. «Έχουμε μία άριστη συνεργασία και οι υπεύθυνοι της Επιχείρησης έχουν έναν διαρκή πόθο και ένα συνεχόμενο πάθος για τη νέα τεχνολογία, η οποία θα συμβάλει στην ορθή διαχείριση των απορριμμάτων», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Σιβρής.

Μοιραστείτε την είδηση

Χρηστάλλα Κακαβελάκη

biskotto.gr