Δήμος Πλατανιά | αντιδράσεις για την κατάργηση των ΔΕΥΑ
Σε συνέντευξη τύπου που έδωσαν ο Δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης και ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΒΑ Ευτύχης Μαυρογένης εξέφρασαν την πλήρη αντίθεσή τους για την επιχειρούμενη κατάργηση των ΔΕΥΑ και τη δημιουργία μιας ΔΕΥΑ ανά Περιφέρεια και ζήτησαν την άμεση απόσυρση των σχεδιαζόμενων ρυθμίσεων για τις συγχωνεύσεις των Δ.Ε.Υ.Α. και των υπηρεσιών ύδρευσης των Δήμων, από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Ακόμα, τόνισαν την ανάγκη να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλία το Υπουργείο Εσωτερικών, ως καθ’ ύλην αρμόδιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση Υπουργείο, για να εκκινήσουν συζητήσεις ανάμεσα σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη (συναρμόδια Υπουργεία και θεσμικούς εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης) με στόχο όχι μόνο να εξευρεθούν βιώσιμες λύσεις στα προβλήματα των Δ.Ε.Υ.Α. και των Δήμων, αλλά και να σχεδιασθεί η ουσιαστική ενδυνάμωση τους προς όφελος των τοπικών κοινωνιών καθώς και να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας και να μη θιγούν τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στις ΔΕΥΑ.
Ειδικότερα, ο Δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης, ανέφερε τα παρακάτω:
«Ζήτησα να δοθούν τώρα στις ΔΕΥΑ οι διακηρυττόμενες χρηματοδοτήσεις βάσει του ενεργειακού κόστους κατανάλωσης του ρεύματος. Είχε δηλωθεί πέρυσι με την παρουσία Υπουργού στα Χανιά, ότι θα ενισχυόταν οι ΔΕΥΑ με 20.000.000,00€, για να αντιμετωπίσουν το ενεργειακό κόστος. Τίποτα από τα υπεσχημένα δεν έγινε, αντίθετα ακούστηκε ότι ενόψει της ενοποίησης θα καταβληθούν 240.000.000,00€, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ζημιές πανελλαδικά των ΔΕΥΑ κυρίως λόγω ενεργειακού κόστους.
Αναρωτιέται κάποιος καλόπιστα γιατί δεν κατεβλήθησαν το προηγούμενο διάστημα, όταν και το ενεργειακό κόστος τριπλασιάστηκε και επιβάρυνε αποκλειστικά της ΔΕΥΑ και τους δημότες. Πως θα πρέπει να ερμηνευθεί η πολιτική αυτή; Μήπως ήθελαν κάποιοι να οδηγηθούν τα πράγματα όπως τα περιγράφουν οι ίδιοι προκειμένου να τα επικαλούνται εκ των υστέρων;
Η ΔΕΥΑΒΑ έχει μηδέν τραπεζικό δανεισμό και ταυτόχρονα δεν οφείλει καθόλου στη ΔΕΗ. Ποιόν εξυπηρετεί άραγε αυτή η γιγάντωση των ΔΕΥΑ που επιχειρείται; πάντως όχι τον δημότη που θα δει την καθημερινότητα του να υποβαθμίζεται και το κόστος του νερού προφανώς να πολλαπλασιάζεται».
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΒΑ κ. Ευτύχης Μαυρογένης τόνισε:
«Είμαστε υποχρεωμένοι να δημοσιοποιήσουμε την πλήρη αντίθεσή μας στη συγχώνευση της ΔΕΥΑΒΑ με τις υπόλοιπες ΔΕΥΑ της Κρήτης και να ενημερώσουμε τους δημότες μας για τους κινδύνους που ενέχει αυτή η επιλογή όσον αφορά τις ανεξέλεγκτες αυξήσεις του νερού, την κατάργηση κοινωνικών τιμολογίων και σε βάθος χρόνου την ιδιωτικοποίηση του νερού. Η κατάργηση της ΔΕΥΑΒΑ, η οποία καλύπτει μια τεράστια εδαφική έκταση από τα Ροδωπού μέχρι τον Ομαλό και η δημιουργία μιας τερατώδους ΔΕΥΑ σε επίπεδο Κρήτης αντικειμενικά θα οδηγήσει σε υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών σε βάρος του Δημότη αλλά και της καθημερινότητάς του. Δεν είναι μόνο η άμεση επέμβαση στην αποκατάσταση των ζημιών, η γνώση του προγραμματισμού, αλλά και το πλέον σημαντικό είναι ότι, δεκάδες έργα τα οποία υλοποιούνται ή προγραμματίζονται αυτή τη στιγμή από τη ΔΕΥΑΒΑ, θα μείνουν στον αέρα για αρκετό χρονικό διάστημα μέχρι να ξανά προγραμματιστούν από το νέο φορέα. Ο εκάστοτε Δήμος δε θα μπορεί πλέον να προγραμματίζει τις πραγματικές του ανάγκες για την εξυπηρέτηση των Δημοτών του, αλλά τις αποφάσεις θα λαμβάνουν τρίτοι για την εξυπηρέτηση των λίγων, που θα διαχειρίζονται χάριν του κέρδους το νερό»
Ο Δήμος Πλατανιά και η ΔΕΥΑΒΑ θα καταθέσουν υπεύθυνα τις προτάσεις τους στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ και στην έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΕΔΕΥΑ που θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 13 και την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου στην Αθήνα.