Κρήτηνέαπρωτοσέλιδο Β

Ελαφονήσι SOS | εισβολή αυτοκινήτων στην περιοχή Natura

Το τελευταίο διάστημα της καραντίνας, στην περιοχή του Ελαφονησίου, παρατηρούνται περιστατικά ανάλογα με τα γυρίσματα του GNTM στην Ελαφόνησο, αναφέρεται σε ανακοίνωση της ομάδας Lafonisi SOS, που συνεχίζει αναφέροντας το χρονικό της «εισβολής»:

ΙΧ εισέρχονται καθημερινά στην παραλία, αγνοώντας επιδεικτικά κάθε πινακίδα και κάθε λογική. Παραμονές Χριστουγέννων, Δυτικοί άνεμοι είχαν μεταφέρει και εναποθέσει στο στενό θαλάσσιο κανάλι που χωρίζει το νησί από τη γειτονική ακτή, επαρκή ποσότητα άμμου και έτσι το νησί, δεν ήταν πλέον νησί.

Στις 24 του μηνός αμάξι νεαρού υγιέστατου ζεύγους, οδήγησαν και πάρκαραν το αμάξι τους μέσα στο νησάκι, δίπλα στην περίφραξη για να κάνουν στη συνέχεια ένα μακρινό περίπατο…

Στις 25 του μηνός, αμάξια κινήθηκαν μέχρι το νησάκι αφήνοντας έντονα αποτυπώματα στην άμμο. Στο διάστημα 25-28 Δεκεμβρίου μηχανή ή μηχανές κινήθηκαν κατά μήκος της νότιας ακτής του νησιού εισερχόμενοι και στις αμμοθίνες, ρίχνοντας προστατευτικό πάσσαλο και αγνοώντας την περίφραξη γύρω από αυτές.

Στις 30 Δεκεμβρίου, αυτοκίνητο μπήκε και στο νερό, μάλλον για να δροσιστεί, αφού ήταν για μεγάλο διάστημα σταθμευμένο σε χώρο που δεν επιτρέπεται η είσοδος, περιμένοντας να διακόψουν οι kite surfers την άθλησή τους για να του επιτρέψουν την διαδρομή αναψυχής.

Είναι κρίμα σε μία περιοχή που αποτελεί στολίδι για όλους μας, και ισορροπεί μεταξύ περιοχή ύψιστης φυσικής σημασίας (Natura 2000) και τουριστικού ενδιαφέροντος, να αντιμετωπίζεται με τόση έλλειψη ευαισθησίας.

Οι «Παράκτιες αμμοθίνες με είδη Κέδρων» αποτελούν σύμφωνα με την Οδηγία των Οικοτόπων (οδηγία ΕΟΚ 92/43), οικότοπο προτεραιότητας (κωδικός 2250*).

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι απειλείται ιδιαίτερα από τη ρύπανση λόγω ανθρωπίνων δραστηριοτήτων, τη δυσκολία φύτρωσης των σπόρων και από τη διάβρωση των αμμοθινών. Το αυτοκίνητο που φαίνεται σε άλλη εικόνα είναι σταθμευμένο σε σημείο που απέχει με τα πόδια λιγότερο από 5 μέτρα από επιτρεπόμενο χώρο στάθμευσης.

Για να πάει στη θέση όπου φαίνεται χρειάστηκε να κινηθεί για μεγάλη απόσταση σε απαγορευμένη διαδρομή πάνω σε αμμοθίνες. Αυτή η δημοσίευση έχει στόχο την ευαισθητοποίηση και όχι την τιμωρία/εξευτελισμό. Ωστόσο, αυτές είναι παρατηρήσεις που έγιναν την τελευταία βδομάδα. Μια ανασκόπηση που έγινε σε φωτογραφικό υλικό του παρελθόντος δείχνει ότι αυτές οι πρακτικές ακολουθούνταν τα τελευταία χρόνια τουλάχιστον.

Παρατηρούμε ότι οι απαγορευτικές/ενημερωτικές πινακίδες παρ’ όλη τη σαφήνεια τους δεν αρκούν για την ευαισθητοποίηση του κοινού. Ίσως η δημιουργία παρατηρητηρίου ή άλλων μορφών συστηματικού ελέγχου να συμβάλλουν στην αποτροπή τέτοιων φαινομένων στο μέλλον.

Μοιραστείτε την είδηση

Χρηστάλλα Κακαβελάκη

biskotto.gr