Ένωση AREPO – Περιφέρεια Κρήτης | τηλεδιάσκεψη για τα προϊόντα ΠΟΠ
Διαδικτυακή συνάντηση των ελληνικών περιφερειών της ένωσης AREPO πραγματοποιήθηκε όπου συζητήθηκαν οι εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναφορικά με τα προϊόντα Ποιότητας (ΠΟΠ, ΠΓΕ και ΕΠΙΠ), η αναθεώρηση της ΚΓΠ και η επισήμανση των τροφίμων στο πλαίσιο της στρατηγικής «Farm to Fork».
Η συνάντηση οργανώθηκε από τους υπεύθυνους πολιτικής του γραφείου αντιπροσωπείας της ένωσης AREPO στις Βρυξέλλες κα Giulia Scaglioni και κα Francesca Alampi και το Γενικό Γραμματέα της ένωσης κ. Laurent Gomez.
Από την Περιφέρεια Κρήτης συμμετείχαν η Πρόεδρος της ένωσης AREPO και Περιφερειακή Σύμβουλος Ειρήνη Χουδετσανάκη-Γιακουμάκη, o Γενικός Δ/ντής Πρωτογενούς Τομέα Ζαχαρίας Σωμαράς και ο επιστημονικός υπεύθυνος της Περιφέρειας Κρήτης για θέματα δικτύου AREPO Χαράλαμπος-Νικόλαος Πίτερης.
Η Πρόεδρος κ. Χουδετσανάκη αναφέρθηκε στη σημασία της ενημερωτικής συνάντησης σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο όπου υπάρχει ευρύς προβληματισμός αναφορικά με τις εξελίξεις και την αναθεώρηση της ΚΓΠ καθώς και την επιχειρούμενη νέα επισήμανση των τροφίμων μέσα από τη στρατηγική «Farm to Fork».
Κατά την ενημερωτική συνάντηση τα μέλη των ελληνικών περιφερειών ενημερώθηκαν για την αξιολόγηση της πολιτικής ποιότητας της ΕΕ καθώς και για τη διαμορφούμενη θέση της ένωσης AREPO, για τη Στρατηγική «Farm to Fork» (από το χωράφι στο πιάτο) και για την ενίσχυση της πολιτικής ποιότητας της ΕΕ. Αναφορικά με τη διατροφική επισήμανση και την παρουσίαση της ανάλυσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρουσιάστηκαν οι τρέχουσες εξελίξεις και το πλαίσιο εφαρμογής.
Τα μέλη των ελληνικών περιφερειών εξέφρασαν τον έντονο προβληματισμό τους για τη νέα επισήμανση και το πόσο αυτή θα επηρεάσει το εμπορικό προφίλ των προϊόντων Γεωγραφικών Ενδείξεων τα οποία δεν έχουν τη δυνατότητα της ευελιξίας ως πιστοποιημένα και καταχωρημένα προϊόντα στον ευρωπαϊκό κατάλογο να διαμορφώσουν ένα νέο διατροφικό προφίλ. O Γενικός Δ/ντής Πρωτογενούς Τομέα κ. Σωμαράς επεσήμανε την ιδιαιτερότητα των Γεωγραφικών Ενδείξεων, τη σημαντική διατροφική τους αξία, το χαμηλό περιβαλλοντικό και ενεργειακό αποτύπωμα και επομένως πρέπει να αντιμετωπιστούν με διαφορετικά κριτήρια έτσι ώστε να μην προκληθεί στο μέλλον παραπληροφόρηση των καταναλωτών από την επιχειρούμενη επισήμανση.
Στη συνέχεια τα στελέχη της ένωσης AREPO ενημέρωσαν αναφορικά με τις εξελίξεις στη διαμόρφωση της ΚΓΠ μετά το 2020, το πρόγραμμα για το «Μακροπρόθεσμο όραμα για τις αγροτικές περιοχές», την πολιτική προώθησης των αγροτικών προϊόντων, τις εμπορικές συμφωνίες και τις εξελίξεις στον τομέα αυτό. Τέλος πραγματοποιήθηκε παρουσίαση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων στα οποία συμμετέχει η ένωση AREPO, τις μελέτες που εκπονεί σε συνεργασία με ευρωπαϊκά πανεπιστήμια αναφορικά με τις χρησιμοποιούμενες Γεωγραφικών Ενδείξεων ως συστατικά σε μεταποιημένα προϊόντα και τα προβλήματα και τις ανάγκες των μικρών παραγωγών των Γεωγραφικών Ενδείξεων.
Στο τέλος η Πρόεδρος της ένωσης AREPO η κα Χουδετσανάκη επεσήμανε την ανάγκη για τη διαμόρφωση μιας κοινής θέσης της ένωσης AREPO στον τομέα της επισήμανσης των τροφίμων και κάλεσε τις ελληνικές περιφέρειες να εργαστούν με το πολύ κρίσιμο ζήτημα και στη διαμόρφωση μιας κοινής θέσης. Παράλληλα ζήτησε από το Γενικό Γραμματέα της ένωσης να οργανώσει συνάντηση με θεσμικούς εκπροσώπους της ευρωπαϊκής επιτροπής ένωσης προκειμένου να συζητήσουν το θέμα αυτό πριν από την επόμενη Γενική Συνέλευση.
Στην διαδικτυακή Γενική Συνέλευση συμμετείχαν εκπρόσωποι 6 ελληνικών περιφερειών μέλη της ένωσης AREPO. Από την Κεντρική Μακεδονία η Περιφερειακή Σύμβουλος κα Κατερίνα Ζωγράφου από την Περιφέρεια Ηπείρου η Γεωπόνος ΔΑΟΚ κα Βασιλική Ηγουμενίδου από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βασίλειος Άμπας και ο Γεωπόνος κ. Θεόδωρος Σιόγκας από την Περιφέρεια Θεσσαλίας ο κ. Δημήτρης Σταυρίδης και η κα Καματέρη Έλενα και από την Περιφέρεια Αττικής ο κ. Βοϊδονικόλας Σταύρος.