Ένωση Λιμενικών Κρήτης | υποστελεχωμένες οι Λιμενικές Υπηρεσίες των Χανίων
Υποστελεχωμένες είναι οι Λιμενικές Υπηρεσίες στα Χανιά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη λειτουργία τους, όπως επισημαίνει η Ένωση Λιμενικών Κρήτης σε σχετική ανακοίνωση.
Αναλυτικότερα, μέσα από την ανακοίνωση γίνεται γνωστό ότι: «στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων, υπάρχουν 23 κενές οργανικές θέσεις, ενώ το πρόβλημα της στελέχωσης γιγαντώθηκε με την άφιξη του νέου περιπολικού σκάφους, χωρίς να ακολουθήσει η απαιτούμενη αύξηση των υπηρετούντων αλλά αντιθέτως τη διάθεση 15 στελεχών που ήδη κάλυπταν ανάγκες του Λιμεναρχείου, χωρίς στην ουσία να ενισχύει το έργο του, αφού βρίσκεται σε συνεχόμενες αποστολές εκτός περιοχής αρμοδιότητας του Κ.Λ. Χανίων»
Αναλυτικά, η ανακοίνωση:
«Τη 12η Αυγούστου 2022 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη του Σωματείου μας, Ένωσης Λιμενικών Κρήτης, στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων και στο Α’ Λιμενικό Τμήμα του όπου συναντηθήκαμε με τον υπολιμενάρχη Χανίων, αντιπλοίαρχο ΛΣ Νεκτάριο Γιαννουλάκη, τον διοικητή του Α’ Λ/Τ Χανίων, πλωτάρχη ΛΣ Ευάγγελο Κοκολογιαννάκη καθώς και με παρευρισκόμενους συναδέλφους.
Γνωστοποιήσαμε ότι ο λόγος της παρουσίας μας ήταν η γνωριμία με τους συναδέλφους, η προσπάθεια ανάδειξης της απαξίωσης και αδικίας για τις Λιμενικές Αρχές Κρήτης και τους υπηρετούντες σε αυτές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την απόδοση και προσφορά των στελεχών και κατ’ επέκταση των υπηρεσιών, να ενημερώσουμε τους συναδέλφους για τα τρέχων θέματα που τους αφορούν αλλά και να μάθουμε από τους ίδιους προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Τα στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χανίων προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες τις εποχής. Το έργο τους όμως είναι δύσκολο λόγω της υποστελέχωσης, τόσο σε σχέση με την οργανική δύναμη, όπως έχει αποδοθεί πρόσφατα από την οποία υπολείπεται κατά 23 περίπου στελέχη, όσο και με τις πραγματικές του ανάγκες που είναι αρκετές μεγαλύτερες. Από την υπάρχουσα οργανική του Λιμεναρχείου στελεχώνονται το Λιμενικό Φυλάκιο Γεωργιούπολης, 3 πλωτά και ενισχύονται παράλληλα κατά το δυνατόν οι Λιμενικοί Σταθμοί του Νομού Χανίων καθώς και το Α’ Λιμενικό Τμήμα. Αυτό συνεπάγεται τη μόνιμη διάθεση άνω των 35 στελεχών για την κάλυψη των προαναφερόμενων αναγκών. Όμως το πρόβλημα της στελέχωσης γιγαντώθηκε με την άφιξη του νέου περιπολικού σκάφους, χωρίς να ακολουθήσει η απαιτούμενη αύξηση των υπηρετούντων αλλά αντιθέτως τη διάθεση 15 στελεχών που ήδη κάλυπταν ανάγκες του Λιμεναρχείου, χωρίς στην ουσία να ενισχύει το έργο του, αφού βρίσκεται σε συνεχόμενες αποστολές εκτός περιοχής αρμοδιότητας του Κ.Λ. Χανίων.
Αισθητά μεγαλύτερο πρόβλημα έχει το Α’ Λιμενικό Τμήμα όπου έχει συμβεί το εξής παράδοξο: το 2014 μεταφέρθηκε η έδρα του Α’ Λιμενικού Τμήματος από τον Λιμένα Σούδας στα Χανιά, στο παλιό κτήριο που στεγαζόταν το Κεντρικό Λιμεναρχείο. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα το Α’ Λιμενικό Τμήμα να «κληρονομήσει» μια τεράστια περιοχή αρμοδιότητας, εξαιρετικά δυσανάλογη με την τότε οργανική του σύνθεση, των οκτώ ατόμων. Αν και αυτό αναφέρθηκε ευθείς αμέσως από υπηρεσιακούς παράγοντες ουδείς συγκινήθηκε, με τραγικότερο κατά την ανακατανομή των οργανικών θέσεων, τον Οκτώβριου του 2021, οι θέσεις του να αυξηθούν κατά μόλις μία μονάδα δηλαδή να γίνουν 9 ενώ οι ανάγκες του απαιτούν τουλάχιστον 25 στελέχη.
Έχει ιδιαίτερη σημασία να αναφέρουμε ότι η περιοχή αρμοδιότητας του Λιμενικού Τμήματος εκτείνεται στα όρια του κόλπου Χανίων με περίπου 46 χιλιόμετρα ακτογραμμής, στα οποία υπάρχουν 6 λιμένες και λιμενίσκοι. Στα παράλιά του δραστηριοποιούνται περίπου 200 μικρές και μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, 37 πύργοι ναυαγοσωστών, 18 εγκαταστάσεις θαλάσσιων μέσων αναψυχής (ΘΜΑ), καταδυτικά κέντρα, 30 Ε/Γ-Τ/Ρ σκάφη (ναυλοσύμφωνα), 12 ημερόπλοια, κατάπλοι κρουαζιερόπλοιων καθώς και παράκτια αλιεία. Επίσης καλείται να αστυνομεύσει και να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που προκύπτουν από τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό επισκεπτών στον Ενετικό Λιμένα Χανίων και στην αρκετά μεγάλη χερσαία ζώνη περιοχής δικαιοδοσίας του, περί των 5 χιλιομέτρων, η οποία αποτελεί το δημοφιλέστερο προορισμό των μόνιμων κατοίκων αλλά και των επισκεπτών, στην οποία πραγματοποιούνται πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις και δραστηριοποιούνται 82 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος καθ’ όλο το έτος.
Τα στελέχη των εν λόγω Λιμενικών Αρχών επέδειξαν ιδιαίτερο προβληματισμό και ανησυχία για τα διαδραματιζόμενα με τις μεταθέσεις, με το ασταθές πλαίσιο που τις διέπουν και ιδιαίτερα για την απόφαση μετάθεσης στελέχους με 28 χρόνια υπηρεσίας κατά τη διαδικασία των τακτικών μεταθέσεων. Τονίσαμε ότι έχουν παραπληροφορηθεί και ότι εσφαλμένα θεωρούν πως στελέχη με άνω των 25 ετών πραγματικής υπηρεσίας δεν μετατίθενται κατά τη διαδικασία των τακτικών μεταθέσεων. Επισημάναμε ότι προτεινόμενη λύση θεωρούμε την κατάργηση του τωρινού π.δ. μεταθέσεων και τη δημιουργία ενός νέου, στα πρότυπα της ΕΛ.ΑΣ, το οποίο, εφόσον πραγματοποιηθεί, θα λύσει τον «ιδιαίτερο δεσμό» των συνδικαλιστών με τα στελέχη, θα ξεκαθαρίσει το τοπίο και θα εξαναγκάσει τους συνδικαλιστές να ασχοληθούν πραγματικά με άλλα σοβαρότερα ζητήματα πέραν των «ανακοινώσεων» των αποτελεσμάτων των συμβουλίων μεταθέσεων.
Από τα προαναφερόμενα καθίσταται σαφές ότι και οι δυο Υπηρεσίες λειτουργούν με το φιλότιμο των στελεχών κάτι το οποίο δεν μπορεί να συνεχιστεί επ’ αόριστο, πρέπει να αναγνωριστεί η προσφορά των στελεχών με την απόδοση των απαραίτητων οργανικών θέσεων καθώς και την κάλυψη αυτών στην πράξη, προχωρώντας στις απαραίτητες δομικές αλλαγές αλλά και σε προσλήψεις, σε συνδυασμό με την έκδοση ενός νέου π.δ. μεταθέσεων που θα τερματίζει την ιδιότυπη «ομηρεία» όλων των στελεχών του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ».