Κρήτηνέαπρωτοσέλιδο Α

ΕΠΟΦΕΚ | ημερίδα ενημέρωσης για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική και το πρόγραμμα «CLLD/LEADE»

Ημερίδα ενημέρωσης των κατοίκων και των φορέων της Επαρχίας Κισάμου για την Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (Κ.Α.Π.) 2023-27 και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα CLLD/LEADER 2023-27, πραγματοποιήθηκε από την Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Επαρχίας Κισάμου, στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης (Ο.Α.Κ.) 

Αρχικά ο κ Κων/νος Ζορμπάς, Γενικός Διευθυντής της Ορθοδόξου Ακαδημίας απεύθυνε χαιρετισμό και μίλησε για την μεγάλη σημασία που έχουν τέτοιου είδους ενημερωτικές ημερίδες για την οικονομία και κατ’ επέκταση τoν πολιτισμό της περιοχής μας.

Ακολούθησε χαιρετισμός από τον βουλευτή της ΝΔ, Βασίλη Διγαλάκη. Όπως δήλωσε ο βουλευτής «τα ποσά των επιδοτήσεων έχουν διατηρηθεί στα προηγούμενα επίπεδα, τη στιγμή που σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη υπήρχαν μειώσεις, συμπληρώνοντας στη συνέχεια πως ο στόχος και η κατεύθυνση στη νέα ΚΑΠ θα είναι η πράσινη μετάβαση και η περιβαλλοντική αειφορία. »

Ακολούθησε ο χαιρετισμός του Δήμαρχου Κισάμου, Μυλωνάκη Γεώργιου, ο οποίος ανέφερε ότι «η Κρήτη είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσει να παίρνει τις επιδοτήσεις που έπαιρνε, διαφορετικά θα είναι πολύ δύσκολη η ελαιοκαλλιέργεια». Στην συνέχεια αναφέρθηκε στο πρόγραμμα CLLD/LEADER 2023-27, τόνισε πόσο μεγάλη σημασία έχει για την τοπική ανάπτυξη ως χρηματοδοτικό εργαλείο και όπως χαρακτηριστικά είπε «έχουμε προχωρήσει σε ένα σχεδιασμό ως Δήμος Κισάμου με τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης Α.Ε., που διαχειρίζεται το συγκεκριμένο πρόγραμμα».

Έπειτα, ο αντιδήμαρχος Πλατανιά Χρήστος Αρχοντάκης, χαιρέτισε την προσπάθεια της ΕΠΟΦΕΚ και τόνισε πόσο σημαντικό είναι να πραγματοποιούνται τέτοιες εκδηλώσεις και ότι μπορούν να βοηθήσουν στην ουσιαστική ενημέρωση των κατοίκων της περιοχής.

Αμέσως μετά ο Στέλιος Κουνελάκης , Πρόεδρος της ΕΠΟΦΕΚ πήρε τον λόγο και  επισήμανε πως οι πολιτιστικοί σύλλογοι παίρνουν τα μηνύματα των τοπικών κοινωνιών και τα κάνουν πράξη. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «Υπήρχε το αίτημα για ενημέρωση για τη νέα Κ.Α.Π. 2023-27 και γι’ αυτό κάναμε την εκδήλωση αυτή. Επίσης υπήρξε και αίτημα ενημέρωσης για το πρόγραμμα LEADER που είναι ένα πολύ σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο της ευρωπαϊκής ένωσης και μπορεί να δώσει τα απαραίτητα οικονομικά μέσα για την υλοποίηση σημαντικών πρωτοβουλιών δημόσιων φορέων αλλά και ιδιωτών» . Υπογράμμισε την ανάγκη το πρόγραμμα να βασιστεί στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, οι οποίες πρέπει να πάρουν στα χέρια τους την ολοκληρωμένη ανάπτυξη. Τόνισε επίσης ότι την τελευταία στιγμή χάθηκε η ευκαιρία να γίνει μια “Αναπτυξιακή Εταιρεία” που θα ήταν επένδυση τεχνογνωσίας για την περιοχή και το βασικότερο, όπως χαρακτηριστικά είπε «θα αποφασίζαμε εμείς οι ίδιοι τι θέλουμε, και όχι άλλοι για μας. Με δύο εταιρείες τοπικής ανάπτυξης, την ΟΑΚ ΑΕ και μια Αναπτυξιακή, θα είχαμε διπλάσιο προϋπολογισμό».

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο Χαρτζουλάκης Κων/νος, Γεωπόνος, που ήταν και ο Συντονιστής της Ημερίδας. Στην παρέμβασή του ως συντονιστής εξήγησε ότι «η ΚΑΠ είναι ένα εργαλείο (σύνολο νόμων) για μια κοινή, ενοποιημένη πολιτική για τον αγροτικό τομέα στις χώρες της Ε.Ε. με στόχο:

– τη στήριξη των αγροτών και τη βελτίωση της γεωργικής παραγωγικότητας, με την εξασφάλιση σταθερής προσφοράς τροφίμων σε προσιτές τιμές·

– τη διασφάλιση αξιοπρεπούς διαβίωσης για τους γεωργούς της Ε.Ε

– τη συμβολή στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τη βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων·

Σημαντικά σημεία που πρέπει να γνωρίζουν οι αγρότες είναι ότι από το 2000 η ΚΑΠ διαρθρώνεται σε τρεις άξονες. Ο πρώτος εστιάζει στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του αγροτικού τομέα μέσα από στήριξη για την αναδιάρθρωση και την καινοτομία. Ο δεύτερος άξονας αφορά την προστασία του περιβάλλοντος και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, ενώ ο τρίτος αφορά τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις αγροτικές περιοχές.»

Κλείνοντας αναφέρθηκε στις πρωτοπόρες έρευνες από το 2006 στο Ινστιτούτο για το ψηφιακό μετασχηματισμό της γεωργίας με τη χρήση των ψηφιακών μέσων της τεχνολογίας και των πληροφοριακών συστημάτων, με στόχο τη βελτίωση της συνολικής απόδοσης μιας γεωργικής εκμετάλλευσης. Και που σήμερα, 15 χρόνια μετά, με την νέα ΚΑΠ αποτελούν αναγκαιότητα για το ‘πρασίνισμα’. Συνέστησε στους αγρότες να χρησιμοποιούν τα ψηφιακά εργαλεία χωρίς ενδοιασμούς, αφού και το κόστος σήμερα είναι ελάχιστο (π.χ. 20-25 € το χρόνο για άρδευση ακριβείας για μέχρι 6 αγροτεμάχια στη ίδια περιοχή).

Τον νέο τρόπο με τον οποίο θα δίνονται οι επιδοτήσεις με βάση τη νέα ΚΑΠ 2023-27 ανέπτυξε στην εισήγησή του με τίτλο «Η νέα Κ.Α.Π. (Κοινή Αγροτική Πολιτική) 2023-27 και τα νέα δεδομένα στις ενισχύσεις για την ελαιοκαλλιέργεια» ο Γεωπόνος-Μελετητής, Μιχάλης Μιχελιουδάκης. Ο κ. Μιχελιουδάκης έδωσε λεπτομέρειες για τις δενδρώδεις καλλιέργειες, τα αρόσιμα και τα βοσκοτοπικά δικαιώματα και πώς θα γίνει η σύγκλιση μέχρι το 2027. «Η ελιά είχε υψηλά δικαιώματα και θα υποστεί μεγαλύτερη μείωση από άλλες καλλιέργειες. Οι παραγωγοί θα το αντιλαμβάνονται σιγά-σιγά μέχρι το 2027. Επίσης από φέτος δεν θα δίνεται το “πρασίνισμα” (βιολογικά, γεωργία ακριβείας κ.α.) χωρίς όρους σε όλους τους παραγωγούς. Θα το λαμβάνουν με συγκεκριμένες δεσμεύσεις» τόνισε ο κ. Μιχελιουδάκης συμπληρώνοντας πως «ένας παραγωγός που δεν θα μπορεί να κάνει το “πρασίνισμα” θα δει μειώσεις της τάξης του 35% στις επιδοτήσεις, ενώ ανεξάρτητα από το “πρασίνισμα” η μείωση των επιδοτήσεων μπορεί να φτάσει και στο 60%.»

Ο μελετητής κάλεσε τους παραγωγούς να συμμετέχουν στο «πρασίνισμα»’ το οποίο πλέον θα επιτυγχάνεται με την σπορά επικονιαστών στον ελαιώνα, την συγκέντρωση των υπολειμμάτων της καλλιέργειας και την κατάλληλη διαχείρισή τους, την εφαρμογή φιλικών για το περιβάλλον πρακτικών με ψηφιακή διαχείριση, την ολοκληρωμένη φυτοπροστασία, την διατήρηση των αναβαθμίδων με ξερολιθιές, την διατήρηση των μεθόδων  βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας κλπ, που όπως ανέφερε είναι πιο εφικτά, αναλαμβάνοντας συγκεκριμένες δεσμεύσεις.

Στα πλαίσια της δημόσιας διαβούλευσης για το πρόγραμμα CLLD/LEADER 2023-27 πραγματοποιήθηκε ενημέρωση των συμμετεχόντων στην Ημερίδα από την Σοφία Μιχάκη, στέλεχος της Ομάδας Τοπικής Δράσης (Ο.Τ.Δ.) LEADER Ο.Α.Κ. Α.Ε.. Η εισήγηση της κ. Μιχάκη είχε τίτλο : «Σχεδιάζοντας από κοινού- CLLD/LEADER 2023-27». 

Αρχικά εξήγησε ότι «το πρόγραμμα CLLD/LEADER προωθεί την αειφόρο ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών, αντιμετωπίζοντας τα οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα. Στην συνέχεια αναφέρθηκε στα νέα δεδομένα του προγράμματος Leader 2023-27. Η πολιτική της τοπικής ανάπτυξης με την πρωτοβουλία τοπικών κοινοτήτων αποτελεί ένα βασικό εργαλείο για την επίτευξη των στόχων της ΚΑΠ που αφορούν στον ειδικό στόχο 8:  Προώθηση της απασχόλησης, της κοινωνικής ένταξης και της τοπικής ανάπτυξης στις αγροτικές περιοχές συμπεριλαμβανομένης της βιοοικονομίας και της βιώσιμης δασοκομίας. Στο πλαίσιο της πρόσκλησης του ΥΠΑΑΤ μπορούν να συμμετέχουν εταιρικά σχήματα ως φορείς σχεδιασμού στρατηγικής τοπικής ανάπτυξης LEADER βάσει των οποίων θα προτείνεται και η σύσταση των Ομάδων Τοπικής Δράσης (ΟΤΔ) και της Επιτροπής Διαχείρισης Προγράμματος (ΕΔΠ) οι οποίες είναι αρμόδιες για την υλοποίηση του τοπικού προγράμματος. Το επίπεδο λήψης αποφάσεων ή η ΕΔΠ πρέπει να αποτελείται από εκπροσώπους δημόσιων και ιδιωτικών τοπικών κοινωνικοοικονομικών/περιβαλλοντικών συμφερόντων, στην οποία ούτε ο δημόσιος τομέας ούτε καμία ενιαία ομάδα συμφερόντων δεν αντιπροσωπεύει ποσοστό άνω του 49% των δικαιωμάτων ψήφου και να προτείνονται μέσω της «από κάτω προς τα επάνω» προσέγγισης ως προϊόν διαβούλευσης με τους αντιπροσωπευτικούς φορείς της περιοχής και τον τοπικό πληθυσμό. Στη σύνθεση του επίπεδου λήψης αποφάσεων/ΕΔΠ, πρέπει να συμμετέχει τουλάχιστον ένας (1) φορέας που δραστηριοποιείται σε θέματα καταπολέμησης της φτώχιας και του κοινωνικού αποκλεισμού βάσει του καταστατικού του και τουλάχιστον μία γυναίκα ή ένας νέος κάτω των 40 ετών.»

Μοιραστείτε την είδηση

Χρηστάλλα Κακαβελάκη

biskotto.gr