Έτος Μικρασιάτικου Ελληνισμού για την Κρήτη | επετειακό αφιέρωμα
Συνάντηση του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη με τον καθηγητή Αλέξη Καλοκαιρινό πραγματοποιήθηκε, με στόχο τον συντονισμό ΕΚΙΜ/Ιστορικού Μουσείου Κρήτης και Περιφέρειας Κρήτης για την υλοποίηση ενός επετειακού αφιερώματος για τα 100 χρόνια από την έλευση των Μικρασιατών προσφύγων.
Η συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης συνεργασίας των δύο φορέων, για την πραγματοποίηση επετειακών δράσεων, στο πλαίσιο της πρόσφατης Απόφασης της Περιφέρειας Κρήτης για την ανακήρυξη του 2022 ως έτους Μικρασιατικού Ελληνισμού για την Κρήτη.
Με αφορμή τη συμπλήρωση της πρώτης εκατονταετίας από την άφιξη των προσφύγων και σε αναγνώριση της ιδιαίτερης συμβολής τους στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή του νησιού, η ΕΚΙΜ/Ιστορικό Μουσείο Κρήτης σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης έχει σχεδιάσει ένα σύνθετο πλέγμα επετειακών δράσεων. Επίκεντρο του αφιερώματος αυτού αποτελεί ένα επιστημονικό ερευνητικό πρόγραμμα, το οποίο στοχεύει στη μελέτη και ανάδειξη του ζητήματος της εγκατάστασης και ενσωμάτωσης των προσφύγων σε Παγκρήτια κλίμακα από το 1922 μέχρι τις αρχές του 21ου αιώνα.
Η έρευνα, η οποία θα διεξαχθεί από ειδικά συγκροτημένη για το σκοπό αυτό επιστημονική ομάδα, θα καταλήξει στη συλλογή και μελέτη αρχειακού υλικού και προφορικών μαρτυριών, τα οποία θα αποτελέσουν τον πυρήνα ενός «αποθετηρίου» ιστορικής πληροφορίας με πολλαπλή χρησιμότητα, τόσο σε επίπεδο επιστημονικής όσο και επίπεδο δημόσιας ιστορίας.
Για την προβολή στο ευρύ κοινό των πληροφοριών και των πορισμάτων που θα προκύψουν από το ερευνητικό πρόγραμμα, σχεδιάζεται ένας δεύτερος κύκλος δράσεων, στις οποίες μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται η διοργάνωση επιστημονικού συνεδρίου, η ανάπτυξη ανάλογης ψηφιακής εφαρμογής, εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδεςκ.α.
Στη συνάντηση του Περιφερειάρχη με τον Πρόεδρο της ΕΚΙΜ Αλέξη Καλοκαιρινό συμμετείχαν επίσης ο εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Πολιτισμού Κώστας Φασουλάκης και ειδικοί επιστήμονες της Περιφέρειας και του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης.
Σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης εξέφρασε την ικανοποίηση του για την εν λόγω συνεργασία, η οποία, όπως ανέφερε, «επισφραγίζει μεταξύ άλλων, τη βούληση της Περιφέρειας Κρήτης, για την απόδοση της δέουσας προσοχής στην επέτειο των 100 χρόνων από την έλευση των προσφύγων στην Ελλάδα και στην Κρήτη. Το 2022 χαρακτηρίστηκε από την Περιφέρεια Κρήτης ως έτος Μικρασιατικού Ελληνισμού. Η σύμπραξη της Περιφέρειας Κρήτης με την ΕΚΙΜ και το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης διασφαλίζει ότι η επιστημονική ανάδειξη των γεγονότων που συνδέονται με την έλευση των προσφύγων, την υποδοχή και εν τέλει την ενσωμάτωσή τους, θα αναδειχθούν με την ανάλογηεπιστημονικότητα και την ιστορική ακρίβεια, που αντιστοιχεί στο χρέος μας απέναντι στους ανθρώπους αυτούς, οι οποίοι ήρθαν στην Κρήτη και την ωφέλησανποικιλότροπα με την παρουσία τους».
Ο Πρόεδρος της ΕΚΙΜ Αλέξης Καλοκαιρινός δήλωσε: «Ξεκινάμε μια προσπάθεια για την ενίσχυση της συλλογικής μνήμης και της αυτογνωσίας του τόπου μας, αφενός με την έρευνα από νέους ερευνητές των διαδρομών και της συμβολής των προσφύγων και των απογόνων τους στην κοινωνία, την οικονομία και τον πολιτισμό της Κρήτης, και αφετέρου με τη διάχυση των αποτελεσμάτων της έρευνας αυτής στο γενικό κοινό, αλλά και ιδιαίτερα στην εκπαίδευση. Ευχαριστώ την Περιφέρεια Κρήτης για τη συνεργασία μας, και ειδικά τον Σταύρο Αρναουτάκη και τον Κώστα Φασουλάκη για τη θερμή υποδοχή και την ουσιαστική στήριξη της προσπάθειας αυτής».