Κρήτηνέα

Η ανατριχιαστική ιστορία ενός «ναυαγού» | Ηράκλειον 1966

Τιμή στα θύματα του ναυαγίου του πλοίου «Ηράκλειον», που σημειώθηκε τα ξημερώματα της 8ης Δεκεμβρίου 1966, ανοιχτά της Φαλκονέρας, έκαναν χθες το βράδυ, κατά τη διάρκεια του δρομολογίου Χανιά – Πειραιάς, ο πλοίαρχος του «Ελευθέριος Βενιζέλος», Γιώργος Φιωτοδημητράκης, οι Αξιωματικοί, το πλήρωμα και οι επιβάτες του πλοίου.

Το ναυάγιο

8 Δεκεμβρίου το 1966, το επιβατηγό – οχηματαγωγό πλοίο «Ηράκλειον», που εκτελούσε το δρομολόγιο Χανιά – Πειραιάς, βυθίστηκε, λόγω μετατόπισης φορτίου, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο 224 άνθρωποι.

Το «Ηράκλειον» επρόκειτο να αποπλεύσει στις 7 το βράδυ της 7ης Δεκεμβρίου 1966 από το λιμάνι της Σούδας, με προορισμό τον Πειραιά. Το δρομολόγιο καθυστέρησε περίπου 20 λεπτά, εξαιτίας της καθυστερημένης άφιξης στο λιμάνι ενός φορτηγού ψυγείου, βάρους 25 τόνων, το οποίο μετέφερε εσπεριδοειδή. Ο λιμενάρχης Χανίων εξέφρασε επιφυλάξεις για την είσοδο του φορτηγού στο πλοίο, λόγω του βάρους του. Ακολούθησαν διαβουλεύσεις και οι αντιρρήσεις του κάμφθηκαν. Το μοιραίο, όπως αποδείχθηκε, ψυγείο-φορτηγό φορτώθηκε βιαστικά, χωρίς να τηρηθούν οι προβλεπόμενοι κανόνες ασφαλείας. Το πλοίο αναχώρησε για τον προορισμό του στις 7:20 το βράδυ, με καπετάνιο τον Εμμανουήλ Βερνίκο. Μετέφερε 206 ταξιδιώτες και 65 μέλη του πληρώματος.

Δυνατοί άνεμοι 8 με 9 μποφόρ, έκαναν το ταξίδι ακόμη πιο δύσκολο μέχρι τις 2 τα ξημερώματα της 8ης Δεκεμβρίου.
Εκείνη την ώρα βρισκόταν κοντά στη βραχονησίδα Φαλκονέρα, στα όρια του Κρητικού με το Μυρτώο Πέλαγος.

Το φορτηγό – ψυγείο ήταν λυμένο. Παλινδρόμησε και συγκρούστηκε με τα πλευρικά τοιχώματα και την πόρτα εισόδου. Με ένα δυνατό χτύπημα έσπασε τη μία από τις δύο μπουκαπόρτες, δημιουργώντας ένα ρήγμα 17 τ.μ. Τα νερά εισέβαλαν ορμητικά και ο ασυρματιστής μόλις που προλαβαίνει να εκπέμψει σήμα κινδύνου στις 2:06 π.μ: «SOS, από Ηράκλειον, στίγμα μας 36° 52′ B., 24° 08 A., Βυθιζόμαστε.» Και μετά η σιγή. Το πλοίο βυθίζεται μέσα σε λίγα λεπτά σε βάθος 600 – 800 μέτρων. Πολλοί παγιδεύονται στις καμπίνες, μερικές δεκάδες πέφτουν στη θάλασσα.

Τα συνεργεία διάσωσης και τα πλοία που έσπευσαν στον τόπο του ναυαγίου χτενίζουν την ευρύτερη περιοχή και κατορθώνουν να περισυλλέξουν μόνο 47 επιζώντες και 25 σορούς.

Ο «ναυαγός» – αφήγηση

Ο Δημήτρης Γεωργακάκης, στο νοσοκομείο μετά τη διάσωσή του

Τις προηγούμενες μέρες εξάλλου στα Χανιά βρέθηκε ο δημοσιογράφος Χρήστος Βασιλόπουλος, παραγωγός της πολύ επιτυχημένης τηλεοπτικής εκπομπής «Η μηχανή του χρόνου», για κάποια γυρίσματα στο πλαίσιο αφιερώματος που προετοιμάζει για το πολύνεκρο θαλάσσιο δυστύχημα το 1966.

Συνομίλησε μάλιστα με τον δημοσιογράφο Γιώργο Γεωργακάκη (HANIA.news) ο πατέρας του οποίου, Δημήτρης Γεωργακάκης διασώθηκε εκείνη την αποφράδα νύχτα μετά από 16 ωρες αγωνιώδους προσπάθειας μέσα στα παγωμένα νερά της Φαλκονέρας.

Γιώργος Γεωργακάκης (ο γιος του «ναυαγού») και Χρήστος Βασιλόπουλος

Ο κ. Γεωργακάκης, 24 χρονών τότε, επί 16 ώρες προσπαθούσε να σωθεί, άλλοτε βρίζοντας και καταριώντας την τύχη του και άλλοτε παρακαλώντας τη Mεγαλόχαρη να τον βοηθήσει. Έπαιζε -κυριολεκτικά- γροθιές στη θάλασσα, φωνάζοντας με όση δύναμη του είχε απομείνει ότι δεν πρόκειται να τον πάρει κοντά της.

Oι φίλοι και οι γνωστοί τον αποκαλούν από τότε «Nαυαγό».

Στο βίντεο που ακολουθεί και αφορά το ναυάγιο του πλοίου «Ηράκλειον», έχει καταγραφεί και ο Δημήτρης Γεωργακάκης, όταν νοσηλευόταν στο Τζάνειο Νοσοκομείο στον Πειραιά, λίγο μετά το ναυάγιο. Εμφανίζεται από το 3′ 39 έως και το 3′ 44.

Μοιραστείτε την είδηση

Χρηστάλλα Κακαβελάκη

biskotto.gr