Η ρητορική του μίσους στο διαδίκτυο

Τη Τετάρτη 10 Απριλίου ολοκληρώθηκε επιμορφωτική δραστηριότητα στο ΕΠΑΛ Κισσάμου σε συνεργασία με τα στελέχη του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Κισσάμου και τη Ψυχολόγο του σχολείου με θέμα:

«Ανθρώπινα δικαιώματα και η ρητορική του μίσους στο Διαδίκτυο και τον πραγματικό κόσμο.»

Στη δράση συμμετείχαν 12 μαθητές Α΄ Λυκείου σε 5 δίωρες συναντήσεις με στόχο να μπορούν να αναπτύξουν τις γνώσεις, τις δεξιότητες και τις συμπεριφορές που θα χρειαστούν ώστε το διαδίκτυο να αντικατοπτρίζει τις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως έχουν θεσπιστεί στον πραγματικό κόσμο.

Οι μαθητές μέσα από τη συμμετοχή τους σε βιωματικές ασκήσεις μπόρεσαν να εκφράσουν σκέψεις, συναισθήματα αλλά και έντονο προβληματισμό σχετικά με συμπεριφορές βίας σε λεκτικό και σωματικό επίπεδο που αντιμετωπίζουν καθημερινά είτε στη πραγματική ζωή είτε στον κόσμο του Διαδικτύου.

Το επιμορφωτικό υλικό που χρησιμοποιήθηκε στηρίχθηκε στο εγχειρίδιο «Σύνδεσμοι» του Συμβουλίου της Ευρώπης η χρήση του οποίου έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Παιδείας για τα σχολεία της χώρας στο πλαίσιο της εκστρατείας του Συμβουλίου της Ευρώπης ενάντια στη ρητορική του μίσους Νο Hate Speech Movement.

H εκστρατεία αυτή δημιουργήθηκε για να περιορίσει την αποδοχή της ρητορικής του μίσους στο διαδίκτυο και να σταματήσει την κανονικοποίηση της. Η ρητορική μίσους είναι σήμερα μια από τις πιο συνηθισμένες μορφές μισαλλοδοξίας και ξενοφοβίας στην Ευρώπη. Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η αυξανόμενη παρουσία της ρητορικής μίσους στον πολιτικό λόγο, όπως και το γεγονός ότι έχει γίνει κοινή στη δημόσια ζωή, ιδίως μέσω του διαδικτύου. Όταν το απαράδεκτο αρχίζει να γίνεται αποδεκτό, όταν γίνεται « ο κανόνας», τότε τα ανθρώπινα δικαιώματα απειλούνται ουσιαστικά.  

Η μάθηση των παιδιών και των νέων γύρω από τα ανθρώπινα δικαιώματα, μέσα από αυτά και υπέρ αυτών διαδραματίζει καίριο ρόλο στη διατήρηση ενός ενεργού περιβάλλοντος ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενόψει των ταχύρρυθμων αλλαγών που αντιμετωπίζουν οι κοινωνίες σήμερα.

Το Κέντρο Κοινότητας ευχαριστεί θερμά το Διευθυντή του ΕΠΑΛ κ. Νεκτάριο Ζουριδάκη που ανταποκρίθηκε άμεσα στη πρόταση υλοποίησης της επιμορφωτικής δράσης σε συνεργασία με το σύλλογο διδασκόντων. Επίσης ευχαριστεί θερμά τη ψυχολόγο του σχολείου κ. Κυριακή Ντούγκα για την εξαιρετική συνεργασία στο συντονισμό και τη συμμετοχή των μαθητών στην ομάδα .

                                                                Τα στελέχη του ΚΚ του Δήμου Κισσάμου

                                 Πευκιανάκη Χρυσή -Κοινωνική Λειτουργός/Συντονίστρια

                                                             Μπαλάσκα Κων/να- Ψυχολόγος

Μοιραστείτε την είδηση