Κρήτη | 18 γέφυρες μετατρέπονται σε «έξυπνες»
Σε τροχιά υλοποίησης εισέρχονται τρεις από τις έξι συμβάσεις του έργου Έξυπνες Γέφυρες στις 13 Περιφέρειες της χώρας από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος. Πρόκειται για τις Περιφέρειες Αττικής, Δυτικής Ελλάδας και Κρήτης. Συνολικά στις τρεις αυτές περιοχές θα γίνει εγκατάσταση αισθητήρων σε 74 γέφυρες προκειμένου να παρακολουθούνται και να καταγράφονται με στόχο την ασφαλή λειτουργία τους και τη διορθωτική παρέμβαση σε αυτές, αν χρειαστεί.
Όπως επισημαίνεται σε ρεπορτάζ του Νίκου Καραγιάννη στο ypodomes.com, το ΤΕΕ υπέγραψε σύμβαση – πλαίσιο στις 26 Απριλίου με τρεις αναδόχους: ΟΤΕ, Globitel και ΤΕΡΝΑ. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 120 εκατ. ευρώ συν ΦΠΑ. Το έργο αφορά στην ανάπτυξη έξυπνων υποδομών γεφυρών για την παρακολούθηση της δομικής απόκρισης επιλεγμένων γεφυρών, στις 13 Περιφέρειες της χώρας, σε πραγματικό χρόνο, μέσω σύγχρονων συστημάτων και μεθοδολογιών ενόργανης παρακολούθησης της δομικής υγείας.
Το έργο έχει ως αντικείμενο την υλοποίηση έργων έξυπνων γεφυρών που βασίζεται στη δικτύωση συστημάτων ενόργανης δομικής παρακολούθησης σε πραγματικό χρόνο (Real Time Structural Health Monitoring ή RTSHM) σε γέφυρες αρμοδιότητας της Περιφέρειας Αττικής, τα οποία θα καταγράφουν την απόκριση των δομικών μελών σε οποιονδήποτε εξωγενή παράγοντα (κινητά φορτία, τυχηματικά φορτία, μεταβολές της θερμοκρασίας κ.λπ.) και θα αποστέλλουν τις μετρήσεις στην κεντρική ενιαία διαδικτυακή πλατφόρμα.
Η εφαρμογή εξειδικευμένων μεθοδολογιών ενόργανης δομικής παρακολούθησης προς άμεση αποτίμηση τεχνικών είναι σύμφωνη με πρακτικές πολλών προηγμένων χωρών και αποτελεί παγκοσμίως την πιο αποδεκτή μέθοδο εκτίμησης ενδεχομένων υποβάθμισης της δομικής υγείας σε βάθος χρόνου.
Τα έργα έξυπνων γεφυρών θα αποτελούνται από καταγραφικούς σταθμούς με σύστημα αδιάλειπτης επικοινωνίας με την ενιαία διαδικτυακή πλατφόρμα, αισθητήρες μέτρησης ανηγμένης αξονικής παραμόρφωσης, αισθητήρες μέτρησης επιτάχυνσης (δονησιογράφους), αισθητήρες μέτρησης στάθμης υδάτων και αισθητήρες μέτρησης θερμοκρασίας. Τα έργα έχουν διάρκεια 16 μήνες.
Η πρώτη σύμβαση, που αφορά στην Περιφέρεια Αττικής, υπεγράφη στις 10 Οκτωβρίου και περιλαμβάνει 36 γέφυρες στις οποίες θα εγκατασταθούν έξυπνα συστήματα για τη παρακολούθηση της δομικής απόκρισης. Ανάδοχος είναι η Globitel για 12,7 εκατ. ευρώ + προαίρεση 6,37 εκατ. ευρώ πλέον ΦΠΑ.
ΟΙ ΓΕΦΥΡΕΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
Η δεύτερη σύμβαση υπεγράφη στις 15 Οκτωβρίου και αφορά στην Περιφέρεια της Κρήτης. Ανάδοχος είναι η ΤΕΡΝΑ για 6,64 εκατ. ευρώ + προαίρεση 3,32 εκατ. ευρώ πλέον ΦΠΑ. Οι 18 γέφυρες στις οποίες θα εγκατασταθούν έξυπνα συστήματα για τη παρακολούθηση της δομικής απόκρισης είναι:
1. ΜΕΤΑΛΛΙΚΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ
2. ΑΡΑΔΑΙΝΑΣ
3. ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ
4. ΡΕΜΑΤΟΣ ΓΙΟΦΥΡΟ (ΗΡΑΚΛΕΙΟ)
5. ΔΕΜΑΤΙ (ΑΝΕΠΟΔΑΡΗΣ)
6. ΠΟΜΠΙΑΣ
7. ΠΑΝΤΑΝΑΣΣΑΣ
8. ΔΥΤΙΚΗ ΧΑΡΑΔΡΟΓΕΦΥΡΑ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
9. ΜΕΣΑΙΑ ΧΑΡΑΔΡΟΓΕΦΥΡΑ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
10. ΠΟΤΑΜΟΥ ΤΑΥΡΩΝΙΤΗ
11. ΠΟΤΑΜΟΥ ΚΑΡΤΕΡΟΥ (ΗΡΑΚΛΕΙΟ)
12. ΚΟΙΛΑΔΟΓΕΦΥΡΑ ΛΙΜΕΝΑ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ/ΣΤΑΛΙΔΑΣ
13. ΦΡΟΥΖΗ 2
14. ΡΟΔΑΚΙΝΟΥ ΝΕΑ
15. ΧΑΜΕΖΙΟΥ
16. ΧΑΜΕΖΙΟΥ (Α.Δ.1)
17. ΠΛΕΜΕΝΙΑΝΙΩΝ
18. ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ 1
ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ
Η τρίτη σύμβαση υπεγράφη στις 17 Οκτωβρίου, αφορά στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και περιλαμβάνει 20 γέφυρες στις οποίες θα εγκατασταθούν έξυπνα συστήματα για τη παρακολούθηση της δομικής απόκρισης. Ανάδοχος είναι ο ΟΤΕ για 7,31 εκατ. ευρώ + προαίρεση 3,65 εκατ. ευρώ πλέον ΦΠΑ.
Η τέταρτη σύμβαση αφορά στις γέφυρες στις Περιφέρειες Θεσσαλίας, Δυτικής Μακεδονίας και Νοτίου Αιγαίου. Ανάδοχος είναι η Globitel για ποσό 19,08 εκατ. ευρώ.
Η πέμπτη σύμβαση αφορά στις γέφυρες Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και Ηπείρου. Ανάδοχος είναι η ΤΕΡΝΑ για ποσό 24, 46 εκατ. ευρώ.
Η έκτη και τελευταία σύμβαση αφορά στις γέφυρες των Περιφερειών Πελοποννήσου, Στερεάς Ελλάδας, Βορείου Αιγαίου και Ιονίων Νήσων. Ανάδοχος είναι ο ΟΤΕ για ποσό 24,74 εκατ. ευρώ.
Το μεγαλύτερο ποσοστό των γεφυρών της χώρας κατασκευάστηκε στις δεκαετίες ’50 έως ’80 και οδεύει σήμερα προς το τέλος της θεωρητικής ζωής του. Η απουσία μέτρων συντήρησης, η γήρανση των τεχνικών, τα μικρά φορτία σχεδιασμού σε συνδυασμό με την μη ελεγχόμενη διέλευση ολοένα και μεγαλύτερου βάρους οχημάτων, τα ακραία περιβαλλοντικά φαινόμενα λόγω κλιματικής αλλαγής είναι κάποιοι από τους παράγοντες που έχουν συμβάλλει στη μείωση της αντοχής των γεφυρών και καθιστούν πολλές από αυτές «οιονεί-επικίνδυνες».