Κρήτη | μελέτη για τον έλεγχο της στάθμης σε λίμνες και φράγματα
Τη σύμβαση του έργου «Εκπόνηση μελετών για τις λίμνες και τα Ιδιαιτέρως Τροποποιημένα Υδατικά Συστήματα της Περιφέρειας Κρήτης», υπέγραψαν ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, Άρης Παπαδογιάννης και ο νόμιμος κοινός εκπρόσωπος των συμπραττόντων γραφείων: 1. ΕΜΒΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Α.Ε. – δ.τ. ΕΜΒΗΣ Α.Ε., 2. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΠΕΡΛΕΡΟΣ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, Απόστολος Τζίμας.
Στη διάρκεια συνάντησης που έγινε για τον σκοπό αυτό στις εγκαταστάσεις του ΟΑΚ στην Αγιά, την Παρασκευή 8/7/2022, στην οποία συμμετείχαν ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΟΑΚ Λευτέρης Κοπάσης, η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρία Κοζυράκη και η αναπληρώτρια προϊσταμένη της Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Αγγελική Μαρτίνου, αναλύθηκαν όλες οι τεχνικές λεπτομέρειες, ενώ τέθηκαν και οι βασικοί άξονες της συνεργασίας των εμπλεκόμενων φορέων, με όλες τις πλευρές να συμφωνούν πως πρόκειται ουσιαστικά για μια καινοτόμα δράση, η οποία έρχεται ν’ αλλάξει τα δεδομένα στην διαχείριση των υδάτων, σε πανελλαδικό πλέον επίπεδο.
Υπενθυμίζεται ότι αρχικά το έργο εντάχθηκε στο ΠΕΠ Κρήτης 2014-2020, με προϋπολογισμό 73.000 ευρώ και δικαιούχο την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, ενώ με νεότερη απόφαση του περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρου Αρναουτάκη, τελικός δικαιούχος, ορίστηκε ο ΟΑΚ Α.Ε. Βάσει της ίδιας απόφασης τροποποιήθηκαν ακόμη το τεχνικό αντικείμενο και το χρονοδιάγραμμα της μελέτης, ενώ το εγκεκριμένο ποσό προσδιορίστηκε πλέον σε 170.549,96 ευρώ, με τη χρηματοδότηση του έργου να γίνεται από τη Διαχειριστική Αρχή μέσα από τους πόρους του ΠΕΠ Κρήτης 2014-2020.
Το τελικό αντικείμενο της μελέτης αποτελείται από δύο μέρη. Το πρώτο, που περιλαμβάνει τον καθορισμό πλαισίου υλοποίησης Σχεδίου Διαχείρισης και των όρων χρήσεων και προστασίας των υδάτων λιμνών και ταμιευτήρων της περιφέρειας Κρήτης, έχει χρονοδιάγραμμα έξι μηνών και αφορά:
- Τον ταμιευτήρα του φράγματος Ποταμών Αμαρίου
- Τη λίμνη Κουρνά
- Τη λίμνη Αγιάς
- Τον ταμιευτήρα του φράγματος Αποσελέμη
- Τον ταμιευτήρα του φράγματος Φανερωμένης
- Τον ταμιευτήρα του φράγματος Μπραμιανών
- Τον ταμιευτήρα του φράγματος Βαλσαμιώτη
- Τον ταμιευτήρα του φράγματος Πλακιώτισσας
Σε ό,τι έχει να κάνει με το δεύτερο μέρος της εν λόγω μελέτης, αφορά την ανάπτυξη Σχεδίου Διαχείρισης και όρων χρήσεων και προστασίας των υδάτων του Ταμιευτήρα Φράγματος Ποταμών Αμαρίου και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του, ορίστηκε στους δέκα οκτώ μήνες.
«Η μελέτη αυτή, με την ολοκλήρωση της, θα δώσει στον ΟΑΚ αλλά και στις εμπλεκόμενες υπηρεσίες των αρμόδιων τοπικών φορέων του νησιού -που εμπλέκονται με την διαχείριση των υδάτων- ένα “εργαλείο” ελέγχου της στάθμης, τόσο των φυσικών λιμνών όσο και των φραγμάτων που διαχειριζόμαστε. Αυτό, όλα τα προηγούμενα χρόνια, αποτελούσε το μεγάλο «ζητούμενο». Σε δέκα οκτώ μήνες από σήμερα θα διαθέτουμε ένα πολύτιμο “όπλο” στη φαρέτρα μας, πρωτοπόρο σε πανελλαδικό επίπεδο, για τη βελτιστοποίηση των υπηρεσιών μας, αλλά και για την πιο αποτελεσματική διαχείριση του υδάτινου δυναμικού του τόπου μας», ανέφερε σε δήλωσή του, μετά την υπογραφή της σύμβασης, ο κ. Παπαδογιάννης.
«Η συμβασιοποίηση που έγινε είναι η πραγμάτωση της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του ΟΑΚ και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης. Είναι το ζητούμενο στην εξειδίκευση του Σχεδίου Διαχείρισης αλλά και στη σωστή και ουσιαστική συνεκτέλεση των έργων, τα οποία αφορούν στη βιώσιμη και ορθολογική διαχείριση του νερού στην Κρήτη», ανέφερε από την πλευρά της η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρία Κοζυράκη.