Κρήτη | οι 2 λόγοι που έφεραν την ExxonMobil στο νησί
Στα χέρια της ΕxxonMobil βρίσκονται τα σεισμικά δεδομένα που συνέλεξε το ερευνητικό σκάφος «Sanco Swift» της νορβηγικής PGS το διάστημα από 9 Νοεμβρίου έως και 17 Φεβρουαρίου στις υποθαλάσσιες περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης.
Οι γεωλόγοι της μεγαλύτερης πολυεθνικής παγκοσμίως, με τη συσσωρευμένη εμπειρία και τις μεγάλες δυνατότητες ευκρίνειας που παρέχουν οι νέες τεχνολογίες, είναι έτοιμοι να καταπιαστούν με την ανάλυση της εικόνας και των πληροφοριών από τα σεισμογραφικά δεδομένα 12.278 χιλιομέτρων στις δύο περιοχές, διαδικασία που θα κρίνει και τα επόμενα βήματα. Το εάν και πότε, δηλαδή, θα μπει το πρώτο γεωτρύπανο που θα επιβεβαιώσει το κατά πόσον πράγματι βάσει των γεωλογικών ενδείξεων στα βαθιά νερά της Κρήτης κρύβονται κοιτάσματα φυσικού αερίου που θα καταστήσουν τη χώρα παραγωγό και εξαγωγέα.
Το βασικό σενάριο
Το πιο ρεαλιστικό σενάριο, σύμφωνα με τα όσα μεταφέρει στην «Καθημερινή» η κ. Λουίζα Παπαγεωργίου, Public and Government Affairs Manager Cyprus & Greece της ExxonMobil, είναι η πρώτη γεώτρηση να γίνει στις αρχές του 2025, χωρίς να αποκλείεται αυτό να συμβεί και μέσα στο 2024 υπό προϋποθέσεις.
«Μέσα στο 2023 θα κάνουμε την ανάλυση των διασδιάστατων σεισμικών δεδομένων. Υπάρχει πιθανότητα –και έχει συμβεί σε άλλες περιπτώσεις– κάνοντας την ανάλυση να διαπιστωθεί ότι χρειαζόμαστε μια πιο εξειδικευμένη ανάλυση ή ότι χρειάζεται να συλλέξουμε και τρισδιάστατα δεδομένα για να έχουμε μια καθαρή εικόνα. Εάν υποθέσουμε ότι η ανάλυση των δισδιάστατων δεδομένων μας βοηθάει στο να έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα, τότε θα μπορούσε η γεώτρηση να προχωρήσει και μέσα στο 2024. Βεβαίως αυτό θα εξαρτηθεί και από το πόσο γρήγορα θα “τρέξουν” οι αδειοδοτήσεις αλλά και πόσο γρήγορα θα βρεθεί το γεωτρύπανο. Το 2025 όμως είναι, θα έλεγα, το πιο ρεαλιστικό σενάριο», τονίζει.
Οι προσδοκίες
Οι πολυεθνικές του πετρελαίου αποφεύγουν να κάνουν προβλέψεις για την ύπαρξη κοιτασμάτων. Η εμπειρία διεθνώς λέει ότι όσα στοιχεία και να διαθέτεις αν δεν χτυπήσεις γεώτρηση δεν μπορείς να ξέρεις τι υπάρχει κάτω από το έδαφος και στατιστικά μία στις τρεις εξορύξεις είναι επιτυχημένη. Για να μπουν όμως στη διαδικασία να ενδιαφερθούν για μια περιοχή, σίγουρα έχουν κάποιες ενδείξεις και ελπίδες ότι υπάρχει κάποιο κοίτασμα. Σε ό,τι αφορά την ανεξερεύνητη περιοχή της Κρήτης, οι ελπίδες της ExxonMobil για την ύπαρξη κοιτάσματος φυσικού αερίου συνδέονται σαφώς με τις ανακαλύψεις κοιτασμάτων στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.
«Εκτιμούμε βάσει των μελετών μας ότι θα υπάρξει ένα κενό μεταξύ προσφοράς και ζήτησης φυσικού αερίου τα επόμενα 20-30 χρόνια, και είμαστε ανοιχτοί σε νέες πηγές που θα το καλύψουν. Για παράδειγμα, όταν έγινε η ανακάλυψη του Λεβιάθαν στο Ισραήλ και του Zohr στην Αίγυπτο στρέψαμε το ενδιαφέρον μας στην περιοχή αυτή και πήγαμε στην Κύπρο. Υπάρχει και ένα ενδιαφέρον για την Αίγυπτο. Η Κρήτη, αν και δεν μπορούμε να πούμε ότι η μορφολογία του εδάφους είναι παρόμοια με αυτή της Αιγύπτου, εμπίπτει στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου που είναι σίγουρα μια ενδιαφέρουσα περιοχή. Είναι επίσης σε μια θέση που το φυσικό αέριο θα μπορεί να κατευθυνθεί και προς την Αίγυπτο και προς την Ευρώπη», τονίζει η κ. Παπαγεωργίου.
Καλή συνεργασία
Επισημαίνει επίσης στην «Καθημερινή» την πολύ καλή συνεργασία που είχε η εταιρεία με την ελληνική πολιτεία και τους εταίρους της κατά τη διάρκεια των σεισμικών ερευνών. Οι έρευνες στις δύο υποθαλάσσιες περιοχές της Κρήτης ολοκληρώθηκαν επιτυχώς, υπερβαίνοντας μάλιστα κατά πολύ τις ελάχιστες συμβατικές υποχρεώσεις.
Συνολικά συλλέχθηκαν σεισμογραφικά δεδομένα 12.278 χιλιομέτρων έναντι των 6.500 χιλιομέτρων που προβλέπονταν ως ελάχιστη συμβατική υποχρέωση. Διεξήχθησαν υπό την εποπτεία της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ), η οποία είχε τοποθετήσει δικούς της, ανεξάρτητους παρατηρητές που παρακολουθούσαν την εφαρμογή και την τήρηση όλων των προβλεπόμενων περιβαλλοντικών μέτρων και κανονισμών.
Οι υδρογονάνθρακες θα παραμείνουν και στο μέλλον βασική πηγή ενέργειας
«Εκδώσαμε την πρώτη μας έκθεση βιωσιμότητας πριν από περισσότερα από 20 χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, είδαμε τις συνθήκες της αγοράς να ανεβαίνουν σε επίπεδα-ρεκόρ και να βυθίζονται σε πρωτοφανή χαμηλά. Μέσα από όλα αυτά, ένα πράγμα παραμένει σαφές – ο κόσμος χρειάζεται την ενέργεια και τα προϊόντα που εμείς προμηθεύουμε».
Η ενεργειακή κρίση επιβεβαίωσε με τον πιο απόλυτο τρόπο την άποψη του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ExxonMobil, Darren Woods, στην επιστολή του στην έκθεση βιωσιμότητας της εταιρείας με ημερομηνία 15 Δεκεμβρίου 2022.
«Οπως δείχνουν τα γεγονότα του 2022, η ανάγκη για μια ισορροπημένη προσέγγιση δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερη. Είδαμε από πρώτο χέρι τι συμβαίνει όταν η αγορά πιστεύει ότι θα υπάρξει έλλειμμα στον ενεργειακό εφοδιασμό», σημειώνει επίσης με την ικανοποίηση της δικαίωσης της στρατηγικής της εταιρείας του, που ακόμη και στην περίοδο της πανδημίας και κόντρα στο ρεύμα αποεπένδυσης του κλάδου συνέχισε να επενδύει στους υδρογονάνθρακες.
Οι προβολές των σεναρίων που έχει κάνει η ExxonMobil για την προσφορά και τη ζήτηση ενέργειας έως το 2050 στο Outlook for energy του 2022 δείχνουν ότι ο κόσμος θα χρησιμοποιεί το 2050 περισσότερη ενέργεια κατά 15% από σήμερα, με την παγκόσμια κατανάλωση να μετατοπίζεται αναλογικά προς τις αναπτυσσόμενες χώρες που αντιπροσωπεύουν το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού και θα αποκτούν όλο και περισσότερο πρόσβαση σε αξιόπιστη και οικονομικά προσιτή ενέργεια.
Κανένα σενάριο δεν υποστηρίζει ότι οι ΑΠΕ θα μας οδηγήσουν σε μηδενικούς ρύπους. Oλες οι πηγές ενέργειας παραμένουν απαραίτητες έως το 2050. Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση, αντιπροσωπεύοντας το 55% του παγκόσμιου ενεργειακού μείγματος το 2050, με τις ΑΠΕ να εκτοπίζουν κυρίως τον άνθρακα. Το πετρέλαιο συνεχίζει να διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στο παγκόσμιο ενεργειακό μείγμα, με την αυξανόμενη ζήτηση να οφείλεται στις εμπορικές μεταφορές και τις πρώτες ύλες για τη βιομηχανία χημικών.
Το φυσικό αέριο καλύπτει σχεδόν το 30% της συνολικής ζήτησης το 2050. Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας θα αυξηθεί περισσότερο από 70% με μείωση της παραγωγής άνθρακα και αύξηση από άλλες πηγές συμπεριλαμβανομένων του φυσικού αερίου, της αιολικής και της πυρηνικής ενέργειας. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η πυρηνική ενέργεια σημειώνουν ισχυρή ανάπτυξη, συνεισφέροντας περίπου το 65% των αυξημένων ενεργειακών προμηθειών για την κάλυψη της αύξησης της ζήτησης. Η χρήση άνθρακα παραμένει σημαντική σε μέρη του αναπτυσσόμενου κόσμου. Πέφτει κάτω από το 15% του παγκόσμιου μεριδίου καθώς η Κίνα και οι ανεπτυγμένες χώρες στρέφονται προς πηγές χαμηλότερων εκπομπών όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τα πυρηνικά και το φυσικό αέριο.
Οι αριθμοί
• 15% περισσότερη ενέργεια θα χρησιμοποιεί ο κόσμος το 2050.
• 55% του ενεργειακού μείγματος θα προέρχεται από το αέριο και το πετρέλαιο.
• 30% της συνολικής ζήτησης θα καλύπτει το φυσικό αέριο.
• 70% θα αυξηθεί η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας.