Κρήτηνέαπρωτοσέλιδο Β

Mentoring | πλατφόρμα εύρεσης εργασίας και εργαζομένων στην Κρήτη

Μια πλατφόρμα μέσω της οποίας στόχος είναι η ανάπτυξη δεξιοτήτων και η εργασιακή καθοδήγηση ωφελούμενων -ευάλωτων κοινωνικών ομάδων- και με απώτερο σκοπό την εύρεση εργασίας, είναι γεγονός στην Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος επισιτιστικής βοήθειας σε απόρους (ΤΕΒΑ) που χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το Mentoring (https://mentoring.sw.hmu.gr/), είναι μια πλατφόρμα που αναπτύχθηκε από το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ) για λογαριασμό της Περιφέρειας Κρήτης και είναι ένα από τα συνοδευτικά έργα της Πράξης «Κοινωνική Σύμπραξη Περιφέρειας Κρήτης – Αποκεντρωμένες προμήθειες τροφίμων και βασικής υλικής συνδρομής, διοικητικές δαπάνες και παροχή συνοδευτικών μέτρων 2018 – 2019», το οποίο είναι έργο στο ευρύτερο πλαίσιο του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για Απόρους (ΤΕΒΑ) που πραγματοποιεί διανομές τροφίμων αλλά και άλλων βασικών αγαθών σε δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, με κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Κρήτης, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Πολιτικής Λάμπρος Καμπουράκης, οι δικαιούχοι του ΤΕΒΑ κυμαίνονται από 11.000 έως 12.000 άτομα και σκοπός αυτής της πλατφόρμας είναι να μπορέσουν οι ωφελούμενοι να καθοδηγηθούν σε επίπεδο εργασίας (mentoring) και να καταφέρουν να επιτύχουν προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη.

«Για να γίνει αυτό, αφιλοκερδώς έμπειροι επαγγελματίες σε διάφορους επαγγελματικούς κλάδους που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια και έπειτα από αυστηρή επιλογή της ομάδας του mentoring, προσφέρουν γνώσεις, δεξιότητες και την εμπειρία τους στον εργαζόμενο ή άνεργο που έχουν αναλάβει, με στόχο ο τελευταίος να αναπτύξει προσωπικές και τεχνικές δεξιότητες που θα τον βοηθήσουν να εξελιχθεί τόσο προσωπικά όσο και επαγγελματικά» επισήμανε ο αντιπεριφερειάρχης Κρήτης , αρμόδιος για θέματα κοινωνικής πολιτικής, που διευκρίνισε ότι «ο ρόλος της Περιφέρειας Κρήτης στην διατήρηση της κοινωνικής συνοχής οδηγεί τον τομέα της Κοινωνικής Πολιτικής να λειτουργεί ως ένα ελαστικό δίχτυ ασφαλείας για τους συνανθρώπους μας που το χρειάζονται» και πως «από  την μια τους συγκρατεί με άμεσα μέτρα στήριξης και έπειτα με τις κατάλληλες ενέργειες τους βοηθά να σταθούν ξανά όρθιοι και να συνεχίσουν στον στίβο της ζωής και να ξεπεράσουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν».

Αναφερόμενος στην πλατφόρμα ο κ. Καμπουράκης εξήγησε ότι το πιο πρόσφορο μέσο για να ξεπεράσουν τις δυσκολίες αυτές είναι η εύρεση εργασίας και για το λόγο αυτό δημιουργήθηκε η πλατφόρμα «Mentoring».

«Ένας  άνθρωπος που αναζητά εργασία ανεξάρτητα αν είναι ή όχι, δικαιούχος του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος μπορεί να εισέλθει στο πεδίο “ΑΝΕΠΤΥΞΕ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ή ΒΡΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑ” και ακολουθώντας τις οδηγίες να φτιάξει το δικό του προφίλ τόσο των προσόντων που διαθέτει όσο και των εργασιών για τις οποίες ενδιαφέρεται και αντιστοίχως, ένας επιχειρηματίας που αναζητά προσωπικό θα εισέρχεται στο πεδίο «ΓΙΝΕ ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ» και θα μπορεί να φτιάχνει τα δικό του προφίλ ως προς το επάγγελμά του αλλά και το προφίλ του εργαζομένου ή των εργαζομένων για τους οποίους ενδιαφέρεται» διευκρίνισε ο κ. Καμπουράκης, συμπληρώνοντας ότι με το κατάλληλο λογισμικό θα γίνεται η αντιστοίχιση εργοδοτών και ανέργων που έχουν κοινά ενδιαφέροντα, οι οποίοι μπορούν να ενημερώνονται ηλεκτρονικά και να έρχονται σε επικοινωνία άμεσα.

«Με αυτό τον τρόπο συντομεύει κατά πολύ ο χρόνος που κάποιος αναζητά εργασία μιας και οι αντιστοιχήσεις οδηγούν εργοδότες και ανέργους σε επικοινωνία με ανθρώπους που έχουν κοινά προφίλ και άρα περισσότερες πιθανότητες εν τέλει πρόσληψης και εργασίας» πρόσθεσε ο κ. Καμπουράκης που διευκρίνισε ότι «η πλατφόρμα «Μentoring» διατηρεί την αρχική λειτουργία της εργασιακής καθοδήγησης και στήριξης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων αλλά επιπλέον προσφέρει δυνατότητες άμεσης εύρεσης εργασίας σε όλους ανεξαιρέτως τους ανθρώπους που αναζητούν εργασία και σε οποιαδήποτε επιχείρηση αναζητά προσωπικό, με τρόπο ηλεκτρονικό και άμεσο».

Ο κ. Καμπουράκης κατέληξε λέγοντας ότι «για την επιτυχία της εν λόγω πλατφόρμας απαιτείται ο κατά το δυνατόν μεγαλύτερος αριθμός εγγραφών τόσο αναζητούντων εργασία όσο και εργοδοτών ώστε οι πιθανότητες αντιστοίχισης και εν τέλει εύρεσης εργασίας, να είναι πολύ μεγάλες», και κάλεσε τους ενδιαφερόμενους να συμμετέχουν προς μια κατεύθυνση ωφέλειας όσο το δυνατόν περισσοτέρων ανέργων αλλά και εργοδοτών.

Μοιραστείτε την είδηση

Χρηστάλλα Κακαβελάκη

biskotto.gr