Κρήτηνέαπρωτοσέλιδο Γ

Νήσος Χρυσή | με το ίδιο περίπου καθεστώς και φέτος η διαχείριση

Η υποδομή που θα διευκολύνει την ασφαλή προσέγγιση με πλωτά μέσα και την πρόσδεση στη Χρυσή απασχόλησε μεταξύ άλλων τους παράγοντες που εμπλέκονται στη διαχείριση της Χρυσής.

Η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των μελών της επιτροπής που εποπτεύει την εφαρμογή του διαχειριστικού σχεδίου της Χρυσής, της γραμματέως της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρίας Κοζυράκη, του αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου Γιάννη Ανδρουλάκη, του δημάρχου Ιεράπετρας Μανόλη Φραγκούλη κά.

Το ίδιο περίπου καθεστώς θα ισχύσει και για τη φετινή τουριστική περίοδο στο νησί της Χρυσής, δηλαδή μεταφορά επισκεπτών με μικρά τουριστικά σκάφη, τα οποία θα δένουν σε αγκυροβόλια (για να μη ρίχνουν άγκυρες και να προκαλούν ζημιά στο βυθό). Παράλληλα οι λουόμενοι θα μπορούν να βουτούν στη θάλασσα και βγαίνοντας στην ακτή θα μπορούν να παραμένουν στην αμμουδιά, χωρίς όμως να εισέρχονται στα ενδότερα, με όριο τις αμμοθίνες απ’ όπου ξεκινά η δασική βλάστηση. Εξάλλου φέτος ισχύει νέο θεσμικό πλαίσιο για την παραχώρηση των παραλιών, αλλά και τις οδηγίες του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) για τις «απάτητες παραλίες».

Την επόμενη χρονιά, το καθεστώς επισκεψιμότητας μπορεί να μπει σε ένα διαφοροποιημένο πλαίσιο, με τις συνεννοήσεις που έχουν γίνει με τον ΟΦΥΠΕΚΑ, για διευκόλυνση. Η δημοτική αρχή της Ιεράπετρας θα πρέπει να προσδιορίσει πώς θα λειτουργήσει, βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Επί προηγούμενης δημοτικής αρχής, με τη διαβούλευση που είχε γίνει για το σχέδιο δράσης ζητούσε σε μακροπρόθεσμη προοπτική την κατασκευή κατάλληλης λιμενικής εγκατάστασης στο νησί, θα ξεκινούσε με την εκπόνηση μελετών που θα απαιτούσε κάποια χρόνια για να υλοποιηθεί.

Ως μεταβατικές λύσεις συζητούντο η τοποθέτηση πλωτών εξέδρων, για τη διευκόλυνση επισκεπτών. Οπότε είναι θέμα της νέας δημοτικής αρχής το πώς θα κινηθεί σε βραχυπρόθεσμη, μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη βάση και πως η Αντιπεριφέρεια μπορεί να συνδράμει χρηματοδοτικά, για τις παρεμβάσεις που θα υλοποιηθούν. Οποιαδήποτε παρέμβαση σε βραχυπρόθεσμη βάση και επιτρέπεται από το νόμο, η διαδικασία υλοποίησης θα είναι πιο απλή, σε σχέση με την κατασκευή λιμενικού έργου, που απαιτεί σύνθετη αδειοδότηση και μερικά χρόνια μέχρι να υλοποιηθεί.

Τα παραπάνω επεσήμανε η γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρία Κοζυράκη, στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, στην οποία έλαβαν επίσης μέρος ο πρόεδρος της Επιτροπής Διαχείρισης Σχεδίου Δράσης Χρυσής, Καλούστ Παραγκαμιάν και η τακτική ερευνήτρια του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας και Υδατοκαλλιεργειών του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών, Γιολάντα Κουλούρη για τη νήσο Χρυσή.

Στη τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν επίσης η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος Πολιτισμού, Ελένη Βλάσση, η διευθύντρια Ανάπτυξης, Ελισάβετ Μαργιούλα, η προϊσταμένη του Τμήματος Αλιείας της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής Π.Ε.Λ., Ελένη Ψόχιου, ο προϊστάμενος Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας Π.Ε.Λ., Μανώλης Ρουκουνάκης, ο προϊστάμενος Τμήματος Συγκοινωνιακών Έργων, Νίκος Τζανίδης, εκπρόσωπος του Συλλόγου Επαγγελματιών Αλιέων Ιεράπετρας και της Ομάδας Τουριστικών Σκαφών που δραστηριοποιούνται στη Χρυσή.

Αγκυροβόλια και εξέδρες

Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος είχε καταθέσει στο παρελθόν πρόταση για την κατασκευή μόνιμου προβλήτα μήκους περίπου 220 μ., κάτι που θεωρείται αναντίστοιχο με τις ανάγκες και την κλίμακα και τη λογική της αυστηρά ελεγχόμενης διαχείρισης του νησιού.

Ως αφετηρία συζήτησης ετέθη η τοποθέτηση αγκυροβολίων για το δέσιμο των σκαφών (αλιευτικών και τουριστικών) περιμετρικά της νήσου Χρυσής, σύμφωνα με μελέτη, η οποία εκπονήθηκε από το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. για την αναγνώριση του πυθμένα και των λιβαδιών Ποσειδωνίας στην περιοχή. Είναι η πιο απλή και ταχεία για υλοποίηση λύση, για την αντιμετώπιση του ζητήματος της προσέγγισης σκαφών στη Χρυσή που θα μεταφέρουν επισκέπτες, τονίστηκε στη σύσκεψη. Πιθανόν, όμως,  όπως αναφέρθηκε αντί πέντε αγκυροβολίων, να επιλεγεί συνδυασμός λιγότερων αγκυροβολίων και πλωτές εξέδρες. Επισημάνθηκε η ανάγκη γνωμάτευσης από ειδικούς λιμενολόγους για το θέμα αυτό.

Ο δήμαρχος Ιεράπετρας Μανόλης Φραγκούλης συμφώνησε να πραγματοποιηθεί διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς και επαγγελματίες που σχετίζονται με τη Χρυσή, ώστε να προσδιοριστούν οι ανάγκες, σε λογικά πλαίσια και σύμφωνα με ό,τι επιτρέπει ο νόμος. Κι έτσι να προσαρμοστούν οι αντίστοιχες προτάσεις, ώστε οι λύσεις που θα επιλεγούν να είναι συμβατές με την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος αλλά παράλληλα να εξυπηρετούν επισκέπτες, αλιείς και τουριστικά σκάφη.

Ο κ. Παραγκαμιάν επεσήμανε ότι η δημιουργία αγκυροβολίων, ναυδέτων ή άλλων λιμενικών εγκαταστάσεων, είναι εκτός σχεδίου δράσης. Ως εκ τούτου η επιτροπή θα εποπτεύσει σε ό,τι γίνει στο νησί, να τηρηθεί η νομιμότητα.

Διαβούλευση

Η επόμενη συνάντηση θα προγραμματιστεί στο Δήμο Ιεράπετρας για τη δημόσια διαβούλευση επί του θέματος με όλους τους εμπλεκόμενους και τη συμμετοχή τεχνικών ειδικών στις λιμενικές κατασκευές, ώστε να προσδιοριστούν οι τελικές προτάσεις προς υλοποίηση.

Ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Ανδρουλάκης, μετά τη σύσκεψη, δήλωσε στην εφημερίδα «Ανατολή» ότι Αντιπεριφέρεια Λασιθίου και Δήμος Ιεράπετρας θα προχωρήσουν στενά συνεργαζόμενοι και στα θέματα που τέθηκαν και αφορούν τη Χρυσή. Επεσήμανε ότι  αντί για την κατασκευή προβλήτα 220 μέτρων, η λογική υπαγορεύει την επιλογή έργου σε κλίμακα συμβατή με τις ανάγκες του νησιού, για τα επόμενα χρόνια.

Η διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς και επαγγελματίες, που θα ακολουθήσει με πρωτοβουλία του Δήμου Ιεράπετρας, θα γίνει για να αξιολογηθούν οι προοπτικές επιλογής των αγκυροβολίων σε συνδυασμό ή μη με τοποθέτηση και πλωτής εξέδρας. Πρόθεση είναι να προσδιοριστεί το μεταβατικό χρονικό διάστημα για να λειτουργήσει η Χρυσή, αλλά και το μεσοπρόθεσμο και το μακροπρόθεσμο σχέδιο ως προοπτική.

«Η Αντιπεριφέρεια σε συνεργασία με το Δήμο Ιεράπετρας θα προωθήσουν τη μελέτη για μια μόνιμη κατασκευή προβλήτα, της οποίας η θέση της και το μέγεθος θα προσδιοριστούν κατόπιν γνωμοδότησης ειδικών λιμενολόγων και ειδικών θαλάσσιας βιολογίας. Αφού κυριαρχούν δύο παράλληλοι στόχοι-  η ασφάλεια των επισκεπτών και η προστασία του ευαίσθητου θαλάσσιου και χερσαίου  οικοσυστήματος του νησιού», κατέληξε ο αντιπεριφερειάρχης.

Πηγή: anatolh.com
Νίκος Τραντάς

Μοιραστείτε την είδηση

Χρηστάλλα Κακαβελάκη

biskotto.gr