Κρήτηπρωτοσέλιδο Β

ΠΕΔ Κρήτης για Παγκόσμια Ημέρα Νερού: «διανύουμε προβληματική περίοδο, να παραμείνει δημόσιο αγαθό»

Με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα του Νερού, ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κρήτης Γιάννης Κουράκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η 22α Μαρτίου, έχει καθιερωθεί παγκοσμίως ως Ημέρα του Νερού, του υπέρτατου αυτού αγαθού, που ανέκαθεν είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη ζωή. 

Φέτος διανύουμε μια προβληματική περίοδο, τόσο από άποψη μειωμένων βροχοπτώσεων που ενδέχεται να προκαλέσουν ελλείψεις νερού κατά τους θερινούς μήνες, όσο και λόγω δυσμενών εξελίξεων που παρατηρούνται στα θεσμικά όργανα που έχουν επιφορτιστεί με το σημαντικό και δύσκολο έργο της ορθολογικής διαχείρισης των υδατικών πόρων.

Προκαλεί σε όλους μας έντονο προβληματισμό το γεγονός ότι η πολιτεία, αντί να ενισχύσει με κάθε τρόπο τις υποδομές, την λειτουργία και την αποτελεσματικότητα των Δ.Ε.Υ.Α. της χώρας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προχώρησε σε έντονα αμφισβητούμενες αλλαγές του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου. 

Συγκεκριμένα, με το νόμο που ψηφίστηκε,  η πολιτεία αμφισβητεί ευθέως την δημόσια διαχείριση του νερού και δρομολογεί την ιδιωτικοποίηση των λειτουργιών διαχείρισης των υδάτων.

Παρά το γεγονός ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση και η Ε.Δ.Ε.Υ.Α. κατέθεσαν εγκαίρως τις απόψεις τους, ζητώντας από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας την απόσυρση του νομοσχεδίου, δεν εισακούστηκαν. Και αυτό αποδεικνύει ότι το Υπουργείο αγνοεί την ουσία του προβλήματος και τον τρόπο λειτουργίας των ΔΕΥΑ και των Δήμων.

Οι αρνητικές αυτές εξελίξεις, όχι μόνο δεν βελτιώνουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες ύδρευσης και διαχείρισης των υδατικών πόρων της χώρας μας, αλλά θα συμβάλλουν στην αποδυνάμωση των Δ.Ε.Υ.Α. που σήμερα περισσότερο από ποτέ έχουν ανάγκη ουσιαστικής βοήθειας, αφού προσπαθούν υποστελεχωμένες και χωρίς καμία στήριξη από την Πολιτεία να αντιμετωπίσουν τα σοβαρά προβλήματα και φυσικά ένα μεγάλο και μη διαχειρίσιμο ενεργειακό κόστος.

Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (Π.Ε.Δ.) Κρήτης καλεί την πολιτεία, έστω και την ύστατη στιγμή, να αναθεωρήσει την ζημιογόνα αυτή πολιτική και να κάνει δεκτή την ουσία των προτάσεων που έχουν υποβάλλει η Τοπική Αυτοδιοίκηση και η ΕΔΕΥΑ, οι οποίες εξασφαλίζουν  τη βιώσιμη και κοινωνικά ωφέλιμη διαχείριση των υδάτων τονίζοντας παράλληλα ότι το νερό πρέπει να παραμείνει δημόσιο κοινωνικό αγαθό.»

Μοιραστείτε την είδηση

Χρηστάλλα Κακαβελάκη

biskotto.gr