Πόρισμα – ΣΟΚ | ακατάλληλο το κτίριο των Λυκείων Κισάμου και «επικίνδυνο» για να φιλοξενεί μαθητές
Η τελευταία επίσκεψη της ΚΤΥΠ Α.Ε (Κτιριακές Υποδομές) στην Κίσαμο για αυτοψία μετά τον σεισμό 6,1R που «μούδιασε» την πόλη είναι πιθανότατα καθοριστική και εξόχως αποκαλυπτική για την ακαταλληλότητα των κτιρίων που στεγάζουν τα Λύκεια στην Κίσαμο.
Σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ του biskotto.gr σε κεντρικό επίπεδο, το πόρισμα – καταπέλτης, αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι: «πρόκειται για σαθρό οικοδόμημα με σάπιες κολώνες και σίδερα που δεν επιδέχεται βελτιώσεων.»
Αυτή η φράση θα είναι το κύριο «σώμα» στο πόρισμα των Κτιριακών Υποδομών Α.Ε, τεχνικοί των οποίων, με αλλεπάλληλες αυτοψίες αποφαίνονται, τεκμηριωμένα και με επιστημονικά κριτήρια, για την επικινδυνότητα του εν λόγω οικοδομήματος.
Το πόρισμα αυτό επίσης περιγράφει ένα κτίριο με «χαμηλή στατική επάρκεια», ενώ κανείς δε ξέρει αν η πρόσφατη έντονη σεισμική δόνηση επηρέασε τη γνωμοδότηση των ειδικών.
Η τελευταία επίσκεψη πάντως, σε δύο σκέλη μάλιστα (πρωί και απόγευμα) των τεχνικών που επισταμένα διερεύνησαν το κτίριο, αποκαλύπτει τις αδυναμίες, τα προβλήματα και την ανεπάρκεια των χώρων που εν προκειμένω φιλοξενούν περισσότερους από 300 μαθητές και εκπαιδευτικούς.
Τα σοκαριστικά στοιχεία που φέρνει τώρα στη δημοσιότητα το biskotto.gr, έρχονται να επιβεβαιώσουν το ρεπορτάζ των προηγούμενων μηνών, για την απαράδεκτη εικόνα που παρουσιάζει το κτιριακό συγκρότημα και που προσβάλλει την εποχή μας, τους μαθητές, τους γονείς τους και τους εκπαιδευτικούς (Δείτε εδώ).
Έρχεται επίσης, να επιβεβαιώσει τους φόβους των γονιών, τις ανησυχίες των εκπαιδευτικών και τις προβλέψεις με τη μορφή «ψιθύρων» και ανεπίσημων δηλώσεων των ειδικών που κατ’ επανάληψη έλεγξαν το κτίριο.
Και από τη στιγμή που με επιστημονικά κριτήρια το κτίριο κρίνεται ακατάλληλο, μη λειτουργικό και καθόλου ασφαλές για τους μαθητές, αυτό σημαίνει «κόκκινο συναγερμό» σε κυβερνητικό και σε τοπικό επίπεδο για το «τι μέλλει γενέσθαι» αναφορικά με την ασφαλή, σύγχρονη στέγαση και φιλοξενία των μαθητών στην Κίσαμο.
Ζητούνται εναλλακτικές
Σύμφωνα με πληροφορίες του biskotto.gr, ήδη η δημοτική αρχή αναζητεί λύσεις και «μετρά» τις εναλλακτικές επιλογές που πιθανόν έχει, για το που μπορεί να φιλοξενηθούν ή να μεταστεγαστούν οι μαθητές εάν αυτό κριθεί σκόπιμο.
Το ιστορικό των τελευταίων μηνών:
Στις 4 Αυγούστου 2019, ο υφυπουργός Παιδείας Βασίλης Διγαλάκης επισκέφθηκε τα Λύκεια Κισάμου με κλιμάκιο των ΚΤΥΠ (κτιριακών υποδομών) (Δείτε εδώ)
Στις 12 Οκτωβρίου 2019, το biskotto.gr έφερε στο φως της δημοσιότητας το πλάνο του υφυπουργού Παιδείας, Βασίλη Διγαλάκη με βασικούς άξονες τη νομιμοποίηση, δημοπράτηση, εκταμίευση και αποκατάσταση των Λυκείων. (Δείτε εδώ)
Στις 15 Οκτωβρίου 2019, οι μαθητές προχώρησαν σε κατάληψη του ΓΕΛ και του ΕΠΑΛ Κισάμου (δείτε εδώ) ενώ στις 16 Οκτωβρίου 2019 συναντήθηκαν με τον δήμαρχο Γιώργο Μυλωνάκη για συζήτηση και αναζήτηση λύσεων (δείτε εδώ).
Στις 19 Οκτωβρίου 2019, ο υφυπουργός Παιδείας Βασίλης Διγαλάκης συναντήθηκε με τους μαθητές και τη Δημοτική Αρχή για τις επισκευές που απαιτούνται και τις αναγκαίες παρεμβάσεις στο κτίριο (δείτε εδώ)
Στις 5 Νοεμβρίου 2019, κλιμάκιο της ΚΤΥΠ, κατέγραψε στοιχεία για τα τοπογραφικά διαγράμματα ώστε το σχολικό συγκρότημα να καταστεί νόμιμο και να εκδοθεί η αντίστοιχη άδεια οικοδόμησης. (Δείτε εδώ)
Στις 27 Νοεμβρίου 2019, η Κίσαμος «ταρακουνήθηκε» από σεισμική δόνηση 6,1R, με επίκεντρο Βορειοδυτικά της πόλης στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Γραμβούσας και Αντικυθήρων. (Δείτε εδώ)
Στις 29 Νοεμβρίου 2019, ο τεχνικός της ΚΤΥΠ Α.Ε, Γιάννης Σακελλαρίου, διενήργησε αυτοψία έπειτα από τον σεισμό 6,1R που θορύβησε την Κίσαμο. (Δείτε εδώ)