Κρήτηνέαπρωτοσέλιδο Β

Στη ΔΕΘ η Περιφέρεια Κρήτης | συμμετοχή σε συνέδριο του ΥΠΕΝ

Την αξιοποίηση του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού ως ένα εργαλείο βιώσιμης γαλάζιας ανάπτυξης και γενικότερα ανάπτυξης και όχι απλώς ως μία καταγραφή χρήσεων και δημιουργία σύνθετων σχεδίων, επεσήμανε ο Γιώργος Αλεξάκης Περιφερειακός Σύμβουλος Κρήτης και Εντεταλμένος για τα Ευρωπαϊκά και Διεθνή Θέματα, σε Συνέδριο στα πλαίσια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Το Συνέδριο οργανώθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος με την παρουσία του αρμόδιου Υφυπουργού Ν. Ταγαρά, του Γενικού Γραμματέα κ. Μπακογιάννη, καθώς και όλων των Γενικών Γραμματέων των συναρμόδιων Υπουργείων, επιτυγχάνοντας έτσι την πολυεπίπεδη προσέγγιση στο νέο και σύνθετο εγχείρημα του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού.

Ο Γιώργος Αλεξάκης ζήτησε οι Περιφέρειες και ειδικά οι νησιωτικές, να διαδραματίσουν ένα σημαντικό ρόλο, που ενίοτε υπερβαίνει στην κρισιμότητα ακόμα και την ίδια την αρμοδιότητα που δεν διαθέτουν: το σημαντικό ρόλο του αποδέκτη – χρήστη – συνομιλητή αν και μη αποφασίζοντα, και αυτό γιατί, όπως τόνισε ο κ. Αλεξάκης οι Περιφέρειες :

α) είναι αυτές που αντιμετωπίζουν τα πιθανά προβλήματα και επιπτώσεις,

β) καλούνται για λογαριασμό της τοπικής κοινωνίας να προετοιμαστούν για τις νέες προκλήσεις ανάπτυξης στις παράκτιες περιοχές.

Για αυτούς τους λόγους οι Περιφερειακές Αρχές πρέπει να βρίσκονται στον πυρήνα της σύλληψης, της ανάπτυξης και της αναθεώρησης των σχεδίων, κάτι που συνάδει πλήρως με το ρόλο των Περιφερειών όσο αφορά το σχεδιασμό και την εφαρμογή περιφερειακών πολιτικών που υποστηρίζουν την ανάπτυξη Βιώσιμης Γαλάζιας Οικονομίας .

Ο Γιώργος Αλεξάκης τόνισε και ζήτησε ενημέρωση και ενεργοποίηση των τοπικών φορέων, τοπική και συνεχής διαβούλευση, απλούστευση των διαδικασιών, θέσπιση μίας αρμόδιας αρχής και ενεργή συμμετοχή των τοπικών αρχών στη λήψη αποφάσεων.

Ως Αντιπρόεδρος της CRPM για τα Θαλάσσια Θέματα, ο κ.  Αλεξάκης με βάση την ευρωπαϊκή εμπειρία, είπε ότι η εφαρμογή του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού, πέρα από την τεχνογνωσία, τα ευρωπαϊκά και εθνικά νομοθετήματα, απαιτεί συνεργασία και αλληλεγγύη μεταξύ των συναρμοδίων φορέων και όλων των χρηστών της παράκτιας ζώνης για να αποτελέσει ένα εργαλείο ενίσχυσης και υποστήριξης της Γαλάζιας Επιχειρηματικότητας στις παράκτιες, στις νησιωτικές περιοχές.

«Όσοι από εμάς προερχόμαστε από παράκτιες – νησιωτικές περιφέρειες, με τη θαλάσσια συνιστώσα να αποτελεί παραδοσιακά και ιστορικά μια σημαντική πτυχή της τοπικής μας οικονομίας κατανοούμε και επιδιώκουμε τη στήριξη των μικρών νοικοκυριών και όλων των επιχειρήσεων που σχετίζονται με τη θάλασσα : αλιεία, παράκτιος τουρισμός, θαλάσσιες μεταφορές» είπε χαρακτηριστικά.

Μοιραστείτε την είδηση

Χρηστάλλα Κακαβελάκη

biskotto.gr