Στο Πανεπιστήμιο Κρήτης το 3ο Δ.Σ. Κισάμου | πρόγραμμα «ΟΔΥΣΣΕΑΣ 2024»
Το Πανεπιστήμιο Κρήτης, στο Ρέθυμνο, επισκέφθηκαν το Σάββατο 25 Μαΐου, μαθητές και γονείς από την Δ’ Τάξη του 3ου Δημοτικού Σχολείου Κισάμου, συνοδευόμενοι από τον δάσκαλο Λευτέρη Κουμή.
Ο κ. Κουμής, με το αστείρευτο ενδιαφέρον του για επιπλέον δράσεις, πέραν των απαραίτητων μαθημάτων, έδωσε στα παιδιά την ευκαιρία να γνωρίσουν το πρόγραμμα «ΟΔΥΣΣΕΑΣ 2024» και να συνεργαστούν, δημιουργώντας ψηφιακή εργασία για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο.
Η ψηφιακή εργασία παρουσιάστηκε από τα ίδια τα παιδιά, σε αίθουσα του Πανεπιστημίου.
Μετά το πέρας της παρουσίασης, αποδόθηκε βεβαίωση συμμετοχής σε κάθε ένα από αυτά, φεύγοντας γεμάτα εμπειρίες και γνώσεις.
Οι Κισαμίτες μαθητές, κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, επικοινώνησαν μέσω τηλεδιασκέψεων με το 2ο Δημοτικό σχολείο Ατσιπόπουλου και τους μαθητές της Γ’ τάξης, όπου γνωρίστηκαν μεταξύ τους και υλοποίησαν συνεργατικές δράσεις.
Μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς καλωσόρισε ο Παναγιώτης Αναστασιάδης, Καθηγητής Δια Βίου και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης με την χρήση των ΤΠΕ στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δ.Ε του Πανεπιστημίου Κρήτης, ενώ ακολούθησαν ομιλίες από τις καθηγήτριες Μπάο Σιαογιίνγκ, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Σαγκάης για τις Διεθνείς Σπουδές, σχετικά με την «ικανότητα ερμηνείας ανθρώπινης και τεχνητής νοημοσύνης» και Χου Τζιτζίνγκ, Καθηγήτρια στο Τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών και Διευθύντρια της Έδρας Νεοελληνικών Σπουδών, του Πανεπιστημίου Διεθνών Σπουδών της Σαγκάης με θέμα την «Τεχνητή νοημοσύνη και την διδασκαλία ξένων γλωσσών στην Κίνα».
Κατά την επίσκεψή τους στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, τα παιδιά πέρασαν ποιοτικό και δημιουργικό χρόνο σε εργαστήρια για την «Ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο», από το «Χαμόγελο του Παιδιού» και Ζωγράφισαν εικόνες που «ζωντάνεψαν» μέσω επαυξημένης πραγματικότητας, με την εφαρμογή «Quiver».
Αντικείμενο του προγράμματος «ΟΔΥΣΣΕΑΣ 2024» αποτελεί η συνεργατική διερεύνηση και οικοδόμηση της γνώσης των μαθητών σχετικά με την ασφαλή και δημιουργική αξιοποίηση του διαδικτύου.
Σκοπός είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση συνεργατικών δραστηριοτήτων από απόσταση, μέσω τηλεδιάσκεψης σε Δημοτικά Σχολεία, με έμφαση στην παιδαγωγική αξιοποίηση εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης, στην ενθάρρυνση της συνεργασίας, της δημιουργικότητας και την καλλιέργεια της κριτικής σκέψης.
Η μεθοδολογική προσέγγιση αφορά σε διαδικτυακή σύνδεση – επικοινωνία μεταξύ σχολείων σε Ελλάδα και Κύπρο, ανταλλαγή απόψεων και συνεργασία, επιπλέον γνώσεις, έκφραση των συμμετεχόντων και δημιουργία ψηφιακών εργασιών – ιστοριών.
Για το 2024, ο «ΟΔΥΣΣΕΑΣ» ολοκλήρωσε το ταξίδι του, με πλήρωμα 700+ μαθητές, 50+ εκπαιδευτικούς ΚΑΙ 49 ΣΧΟΛΕΊΑ από 11 χώρες (Ελλάδα, Η.Π.Α, Κίνα, Γερμανία, Ρουμανία, Λιθουανία, Βουλγαρία, Λετονία, Αίγυπτο, Ιορδανία, Κονγκό).