«Τίτλοι τέλους» στην τουριστική επένδυση στον Παλίγκρεμνο | ακυρώθηκε η άδεια
Τίτλοι τέλους μπαίνουν στις εργασίες για κατασκευή υπόσκαφου τουριστικού καταλύματος στην περιοχή του Παλίγκρεμνου στον Πλακιά.
Το Διοικητικό Εφετείο Χανίων, στο οποίο είχαν προσφύγει ο δήμος Αγίου Βασιλείου και 49 φορείς κατά της Υπηρεσίας Δόμησης Ρεθύμνου ζητώντας την ακύρωση της οικοδομικής άδειας, τους δικαίωσε. Η αίτηση ακύρωσης είχε συζητηθεί στο δικαστήριο στις 8 Δεκεμβρίου και χθες έγινε γνωστή η απόφαση.
Όπως δήλωσε o δικηγόρος των φορέων Αντώνης Σηφάκης, το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα ακύρωσης της άδειας έτσι, πλέον, δεν μπορεί να γίνει καμία εργασία από πλευράς του επενδυτή στην περιοχή.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει ρεπορτάζ της Χαράς Βηλαρά στο goodnet.gr, η απόφαση δεν έχει ακόμα καθαρογραφεί, επομένως δεν έχει γνωστοποιηθεί αναλυτικά το σκεπτικό της.
Yπενθυμίζεται ότι με την αίτηση ζητήθηκε η ακύρωση της άδειας οικοδομής επειδή οποιασδήποτε εργασία στο χώρο θα έχει μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής (διάνοιξη οδών, εκσκαφές κλπ), ενώ ο κύριος λόγος που προβλήθηκε στην αίτηση ακύρωσης ήταν ότι εκδόθηκε από την ΥΔΟΜ οικοδομική άδεια για τουριστικό κατάλυμα σε εκτός σχεδίου πόλεως γεωτεμάχιο ενώ αυτό δεν έχει πρόσωπο σε κοινόχρηστη οδό νομίμως διανοιγμένη, κάτι που απαιτεί η νομολογία του ΣτΕ.
Πρόκειται για μεγάλη νίκη του κινήματος που δημιουργήθηκε σχεδόν ένα χρόνο πριν, όταν έγινε γνωστό ότι ξεκίνησαν χωματουργικές εργασίες στον Παλίγκρεμνο για να χτιστεί ξενοδοχειακή μονάδα.
Δεκάδες φορείς και συλλογικότητες και ο δήμος Αγίου Βασιλείου ανέδειξαν το θέμα και έκαναν όλες τις κινήσεις που μπορούσαν για να ακυρώσουν στην πράξη την επένδυση αυτή αλλά και οποιαδήποτε άλλα ανάλογα μελλοντικά σχέδια μπορεί να υπάρξουν, προβάλλοντας το γεγονός του Παλίγκρεμνου ώς φυσικό μνημείο μεγάλης γεωλογικής και ιστορικής αξίας και τοπόσημο, το οποίο θα δεχθεί ανεπανόρθωτο πλήγμα από τις οικοδομικές εργασίες.
Στο πλαίσιο αυτό τότε, ο δήμος ανέθεσε στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας την εκπόνηση μελέτης που ορίζει το πλαίσιο για την κήρυξη του Παλίγκρεμνου ως προστατευόμενη περιοχή, η μελέτη παρουσιάστηκε και εγκρίθηκε στη συνέχεια από το δήμο και το περιφερειακό συμβούλιο Κρήτης, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση έχει επίσης γνωμοδοτήσει ζητώντας την προστασία της περιοχής και πλέον την ευθύνη έχει το Υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο θα πρέπει να ανακηρύξει την περιοχή προστατευόμενη, έτσι ώστε να μην υπάρχουν πια περιθώρια για “ξενοδοχοποίηση” της περιοχής – σύμβολο του Πλακιά.
“Ένας σημαντικός στόχος επετεύχθη”, δήλωσε στην εφημερίδα «Κρητκή Επιθεώρηση», ο δήμαρχος Γιάννης Ταταράκης, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την δικαστική απόφαση.
Ο κ. Ταταράκης θεωρεί μάλιστα πως η συμβολή του δήμου σε όλες τις διαδικασίες που κινήθηκαν από πέρυσι τον Μάιο, οπότε και το θέμα πήρε έκταση, ήταν καθοριστική. “Παρά το γεγονός ότι είμαστε ένα μικρός και υποστελεχωμένος δήμος, ‘κυνηγήσαμε’ την υπόθεση, κάναμε όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες και είχαμε ένα αίσιο αποτέλεσμα”.
Ο ίδιος, δηλώνει αισιόδοξος σχετικά με το αίτημα στο ΥΠΕΝ για να θεσμοθετηθεί ένα πλαίσιο προστασίας της περιοχής, καθώς εκτιμά ότι τώρα που υπάρχει δικαστική απόφαση που ακυρώνει την άδεια οικοδομής, είναι πιο “εύκολο” για το υπουργείο να πάρει την απόφαση και να κηρύξει την περιοχή ώς φυσικού κάλλους και απολύτου προστασίας.
Πηγή: goodnet.gr
Χαρά Βηλαρά