Κρήτηνέα

Βορίδης από Ηράκλειο: «Όχι σε αναίτιες αποζημιώσεις»

«Δεν είμαστε στην εποχή που ο Υπουργός παίρνει ένα χαρτί κι ένα μολύβι και δίνει λεφτά» τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης, δίνοντας από την αρχή της τοποθέτησής του στη σημερινή σύσκεψη στο Επιμελητήριο Ηρακλείου τον τρόπο με τον οποίο έχει αποφασίσει να κινηθεί στα αιτήματα παραγωγών και εκπροσώπων φορέων της Κρήτης, με αφορμή τη μεγάλη καταστροφή ειδικά στην ελαιοπαραγωγή του νησιού.

«Είναι προφανές ότι υπάρχουν ζημιές. Η έκταση των ζημιών δεν είναι προσδιορισμενη και πρέπει να προσδιοριστεί. Οι αιτίες των ζημιών δεν είναι ίδιες. Καθεμία αιτία θα καθορίσει και τον τρόπο της αποζημιωτικής κάλυψης. Δεν είμαστε στην εποχή που ο Υπουργός παίρνει ένα χαρτί κι ένα μολύβι και δίνει λεφτά. Έχουμε πάθει από παράνομες ενισχύσεις. Είναι σαφές ότι εγώ δεν πρόκειται να κάνω κάτι τέτοιο«, ανέφερε ο Υπουργός και συνέχισε: «Η έννοια της αποζημιώσεως πρέπει να θεμελιώνεται με το νόμιμο τρόπο (είναι διαφορετική από την έννοια της ενίσχυσης). Ο ΕΛΓΑ θα καλύψει τις ζημιές από περιβαλλοντικά αίτια. Για τον λόγο αυτό θα προσληφθεί προσωπικό μέσω ΑΣΕΠ στον ΕΛΓΑ. Για τις ζημιές στα θερμοκήπια, οι συγκεκριμένοι καλλιεργητές έχουν τη δυνατότητα να ασφαλίζονται στον ΕΛΓΑ. Δεν το κάνουν. Όπως δεν ασφαλίζονται και από τον ιδιωτικό τομέα».

Ο ίδιος εξέφρασε τον προβληματισμό του γι’ αυτό το τελευταίο, επισημαίνοντας ότι «αυτοί θα καλυφθούν εν μέρει με de minimis αποζημιώσεις. Θα καλυφθεί τμήμα της ζημιάς. Αλλά θέλω να περάσω ένα μήνυμα, ότι δεν θα γίνεται όλο αυτό. Δεν θέλω να είναι αυτό μια κακή πρακτική. Δεν είναι σωστό να μην ασφαλίζονται από κάποιον Οργανισμό και μετά να πληρώνουν οι φορολογούμενοι. Να δούμε την έκταση των ζημιών στους ελαιοκαλλιεργητές και πώς θα εξελιχθεί η ελαιοσυγκομιδή. Προσβολές από εχθρούς ή από τον μύκητα δεν πρέπει να καλύπτονται ασφαλιστικά. Αυτό μας εξαιρεί τον μηχανισμό του ΕΛΓΑ».

Σύμφωνα με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, υπάρχει νομικό πάτημα για αποζημιώσεις από την Κομισιόν (το άρθρο 221 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) και προφανώς πρέπει να κατατεθεί ένας πλήρης κι εμπεριστατωμένος φάκελος με το ζήτημα.

«Όλα θέλουν επιμέλεια. Τα νομικά είναι σχετικώς χρήσιμα για όλες τις δουλειές. Συστήσαμε μια επιτροπή υπό τον κ. Αυγουλά, στην οποία συμμετέχουν και ο κ. Χνάρης με τον κ. Στρατάκη. Οι άνθρωποι αυτοί θα αγωνιστούν για να δουν εάν αυτή η καταστροφή από τον δάκο οφείλεται σε κλιματικά αίτια για να πάμε στην Επιτροπή της Κομισιόν. Να εργαστούμε όλοι για να θεμελιώσουμε το επιχείρημά μας», υπογράμμισε ο κ. Βορίδης.

Ειδικότερα για τη δακοκτονία, επισήμανε ότι ζήτησε από τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο να αυξήσει κατά 2 εκατ. ευρώ το ποσό στην Κρήτη.

«Τα ποσά όμως πρέπει να φέρουν αποτέλεσμα και όχι να σπαταλώνται. Το 2019 από πλευράς Υπουργείου το πρόγραμμα έτρεξε κανονικά. Από εκεί και πέρα πρέπει να δούμε τι κάνει και ο καθένας. Πρέπει όλοι να κάνουμε τη δουλειά μας σε ένα πρόγραμμα. Δεν μπορεί η δημόσια συζήτηση να γίνεται πλυντήριο εξατομικευμένων ευθυνών. Παίρνω μια δουλειά και πρέπει να την κάνω σωστά. Ωραίο το θεσμικό, αλλά πρέπει να δούμε τον ατομικό καταλογισμό ευθυνών».

«Θα κάτσουμε να πάμε βαθύτερα απ’ ό,τι συνήθως στο θέμα της δακοκτονίας. Να δούμε τι συνέβη», προανήγγειλε ο Υπουργός, επισημαίνοντας την ανάγκη «πραγματικής, ρεαλιστικής και σε βάθος» συζήτησης.

«ΚΑΜΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΟΝ ΕΦΚΑ»

Ο κ. Βορίδης τόνισε με έμφαση ότι «δεν πρόκειται να υπάρξει αύξηση στον ΕΦΚΑ» και υπογράμμισε: «Άκουσα τα θέματα των τυποποιητών. Έχουμε πολλά να κάνουμε στη στρατηγική μας για το λάδι. Με όλες τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, έχουμε τη δυνατότητα να ανορθώσουμε τον πρωτογενή τομέα. Είναι προτεραιότητά μας. Ειδικά ο Πρωθυπουργός παρακολουθεί ιδιαιτέρως τα θέματα της Κρήτης».

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης προανήγγειλε, τέλος, νέα επίσκεψή του στην Κρήτη σε τρεις μήνες.

Πηγή: cretalive.gr

Μοιραστείτε την είδηση

Χρηστάλλα Κακαβελάκη

biskotto.gr