Βραχυχρόνια μίσθωση: Στο ζενίθ ο τζίρος, στο ναδίρ οι μισθώσεις
Σύμφωνα με μελέτη που διενέργησε η Grant Thorton, για το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ), τα ετήσια έσοδα από τις βραχυχρόνιες τουριστικές μισθώσεις κατοικιών στην Ελλάδα, εκτιμώνται στα 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 10% της ετήσιας τουριστικής δαπάνης στη χώρα μας. Η εκτίμηση του ποσού, αφορά 126.000 κατοικίες που μισθώνονται. Οι 76.000 είναι απολύτως ενεργές, ενώ στο μητρώο της ΑΑΔΕ, έχουν δηλωθεί μόλις 50.000. Γνωστό έγινε επίσης πως το μέγεθος των βραχυχρόνιων μισθώσεων, αυξάνεται με γρήγορο ρυθμό, κατά περίπου 25% ετησίως.
Προς εξαφάνιση η μακροχρόνια μίσθωση
Σημαντικό μέρος της μελέτης, φαίνεται να είναι και η παρουσίαση στοιχείων που αναφέρουν πως τα σπίτια προς μακροχρόνια ενοικίαση σπανίζουν, γεγονός που προκαλεί έντονους προβληματισμούς σε κοινωνικό επίπεδο.
Ενδεικτική είναι η περίπτωση των Χανίων, όπου διατίθενται 4.337 σπίτια για βραχυχρόνια μίσθωση, ενώ μόλις 212 για μακροχρόνια. Στη Ρόδο η αναλογία είναι 1.502 προς 92 και στην Κέρκυρα 2.346 προς 146.
Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, παρατηρείται μεταξύ των κατοικιών για μακροχρόνια μίσθωση σε σχέση με τη βραχυχρόνια.
Συνολικά, η αναλογία κατοικιών βραχυχρόνιας μίσθωσης φτάνει μέχρι το 95% ενώ οι τιμές αγγίζουν το 5:1, μεταξύ βραχυχρόνιας και μακροχρόνιας μίσθωσης.