Υπογραφή συμβάσεων για σημαντικά έργα | Ο.Α.Κ. και Δήμος Αποκορώνου
Δύο πολύ σημαντικά έργα για την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αποκορώνου μπαίνουν σε τροχιά υλοποίησης μετά την υπογραφή των προγραμματικών συμβάσεών τους, που έγινε το πρωί της Δευτέρας 27/04/2020 μεταξύ του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης και του Δήμου.
Πρόκειται για τα έργα:
• «Ύδρευση αστικής – τουριστικής περιοχής από Γεωργιούπολη έως Καβρό και του ανατολικού τμήματος της Δημοτικής Ενότητας Βάμου Δήμου Αποκορώνου» που είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα «ΦιλόΔημος Ι» 2019, με προϋπολογισμένη συνολική δαπάνη 2.830.770,32 ευρώ (περιλαμβανομένου ΦΠΑ όπου απαιτείται) και διάρκεια υλοποίησης 24 μήνες.
• «Εργασίες αποκατάστασης φθορών και συντήρηση κτιρίου Παιδικού Σταθμού Καλυβών». Η πίστωση για την εκτέλεση του Έργου προέρχεται από τη ΣΑΤΑ, είναι εγγεγραμμένη στον προϋπολογισμό του Δήμου Αποκορώνου για το οικονομικό έτος 2019 με προϋπολογισμένη συνολική δαπάνη 70.000 ευρώ (περιλαμβανομένου ΦΠΑ).
Η υπογραφή των συμβάσεων έγινε από τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ο.Α.Κ. Άρη Παπαδογιάννη και τον δήμαρχο Αποκορώνου Χαράλαμπο Κουκιανάκη, παρουσία του διευθυντή Υδραυλικών Έργων του Ο.Α.Κ. Μάρκου Πατρελάκη.
Στη διάρκεια της συνάντησης για την υπογραφή των συμβάσεων, ο κ. Παπαδογιάννης τόνισε: «Ο Ο.Α.Κ. έχει τη δυνατότητα και την τεχνογνωσία να βοηθήσει τους δήμους του νησιού, στο αναπτυξιακό και περιβαλλοντικό τους έργο. Στόχος όλων μας είναι να περιοριστούν σε σύντομο χρονικό διάστημα οι αντλήσεις νερού με τη μέθοδο των γεωτρήσεων και η υδροδότηση και άρδευση των περιοχών, να γίνεται πλέον με σύγχρονες και ολοκληρωμένες μεθόδους. Το έργο της ύδρευσης που υπογράψαμε σήμερα, θα βοηθήσει σημαντικά την ευρύτερη περιοχή ενώ έρχεται σε συνέχεια και του άλλου μεγάλου έργου, που μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης, πάλι από τον Ο.Α.Κ., στο Φράγμα Ποταμών Αμαρίου. Το ίδιο ισχύει και για το έτερο έργο, στον Παιδικό Σταθμό Καλυβών, όπου ο Οργανισμός έχει τη γνώση και την εμπειρία να προχωρήσει και σε τέτοιες παρεμβάσεις».
Ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης, κατέληξε στα δηλώσεις του ο κ. Παπαδογιάννης, «είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό “εργαλείο”, το οποίο πρέπει να στηριχθεί απ’ όλους και πάνω απ’ όλους, από την Αυτοδιοίκηση».
Από την πλευρά του, ο Κουκιανάκης στάθηκε τόσο στην συνεργασία του Δήμου Αποκορώνου με τον Ο.Α.Κ. όσο και στην σημαντικότητα των έργων για τα οποία υπεγράφησαν οι συμβάσεις, για την ευρύτερη περιοχή.
«Δύο πολύ σημαντικά αναπτυξιακά έργα για την περιοχή μας, έρχονται να μπουν στην τελική ευθεία. Η Δημοτική Αρχή, έχοντας την τεχνική της επάρκεια, αναζητά φορείς οι οποίοι να μπορούν να συνεργαστούν και να υλοποιήσουν μια σειρά από πολύ σημαντικά έργα, για να ξαναμπεί ο Δήμος Αποκορώνου σε αναπτυξιακή τροχιά, όπως όλοι ονειρευόμαστε. Τα υδρευτικά που υπογράφουμε, είναι έργα πνοής, τα οποία τα έχει ανάγκη εδώ και δεκαετίες ο Αποκόρωνας. Θα υδρεύσουμε περιοχές στο ανατολικό τμήμα του Δήμου μας, που είχαν κυρίως του καλοκαιρινούς μήνες, τεράστιο πρόβλημα ύδρευσης και άρδευσης, αλλά και την περιοχή της Δημοτικής Κοινότητας Γεωργιούπολης, όπου η μεγάλη τουριστική της ανάπτυξη, έχει πολλαπλασιάσει τις ανάγκες της. Τα έργα αυτά είναι αναπτυξιακά και συνάμα περιβαλλοντικά και μπαίνουν στην τελική τους ευθεία, με τη στήριξη του Ο.Α.Κ. Παράλληλα ερχόμαστε να καλύψουμε και άλλη μια πολλή σημαντική ανάγκη της περιοχής μας, με τη “Συντήρηση του κτιρίου του Παιδικού Σταθμού Καλυβών”. Το κτίριο θα αναβαθμιστεί και στη συνέχεια με τη συνεργασία των αρμόδιων φορέων, θα στελεχωθεί με το απαραίτητο προσωπικό, προκειμένου να φιλοξενήσει 20 με 25 βρέφη. Είναι μια δομή που απουσιάζει σήμερα από τον Αποκόρωνα και σύντομα θα παραδοθεί στην τοπική κοινωνία» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουκιανάκης.
«Η σχέση του Οργανισμού με τον Δήμο Αποκορώνου, ξεκινά από την εποχή του Ο.Α.ΔΥ.Κ. Τα βασικά νερά της Δυτικής Κρήτης πηγάζουν στην περιοχή του Δήμου Αποκορώνου και πάρα πολλά και σημαντικά έργα έχουν σχεδιαστεί κι έχουν υλοποιηθεί στην ευρύτερη περιοχή. Η συνεργασία αυτή είναι προς το συμφέρον του Οργανισμού αλλά και του Δήμου Αποκορώνου» ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Πατρελάκης.
Η υπογραφή των συμβάσεων έγινε στις εγκαταστάσεις του Ο.Α.Κ. στην Αγιά.
ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΥΔΡΕΥΣΗΣ
Η ύδρευση ολόκληρης της Δημοτικής Ενότητας (Δ.Ε.) Βάμου του Δήμου Αποκορώνου γίνεται σήμερα με άντληση παροχής νερού άνω των 150 m3 ώρα, από τις πηγές Αρμένων. Από τις ίδιες πηγές αντλείται επίσης νερό τόσο για την ύδρευση των οικισμών Καλύβες, Αρμένοι και Νιο Χωριό της Δημοτικής Ενότητας Αρμένων (παροχή άνω των 140 m3/ώρα) όσο και για άρδευση από το αντλιοστάσιο του Ο.Α.Κ., δυναμικότητας 1.200 m3/ώρα. Κρίνεται επομένως επιβεβλημένη η μεταφορά της παραπάνω πλεονάζουσας παροχής των γεωτρήσεων στην περιοχή Βρυσών για την ενίσχυση της ύδρευσης της Δ.Ε. Βάμου, με παράλληλη σημαντική ανακούφιση των πηγών Αρμένων. Βάσει των παραπάνω ο Δήμος Αποκορώνου αποφάσισε να μελετήσει τα έργα παρούσας μελέτης ύδρευσης του ανατολικού τμήματος της Δημοτικής Ενότητας Βάμου του Δήμου Αποκορώνου, με νερά γεωτρήσεων στην περιοχή Βρυσών, ώστε να προτείνει την ένταξή τους σε προσεχές χρηματοδοτικό πρόγραμμα.
Τα έργα αυτά συνοπτικά είναι τα επόμενα:
• Οι νέοι αγωγοί ύδρευσης και ειδικότερα:
α. Ο αγωγός μεταφοράς νερού ύδρευσης από την υφιστάμενη δεξαμενή Δ1(Αγ.Παύλου) στην υφιστάμενη δεξαμενή Δ2 (υψηλή Βάμου), αποτελούμενος απ0ό τρία τμήματα.Το τμήμα υπό πίεση, βαρύτητας από τη δεξαμενή Δ1 έως το αντλιοστάσιο ΝΑ1 μήκους 4.214m. Τον καταθλιπτικό αγωγό από το νέο αντλιοστάσιο ΝΑ1 έως το νέο αντλιοστάσιο ΝΑ2, μήκους 1.241m.Τον καταθλιπτικό αγωγό από το νέο αντλιοστάσιο ΝΑ2 έως τη δεξαμενή Δ2, μήκους 1.972m. Όλα τα παραπάνω τμήματα του αγωγού μεταφοράς νερού,προβλέπονται από σωλήνες πολυαιθυλενίου ΡΕ 100, ονομαστικής διαμέτρου d250mm.
β. O αγωγός μεταφοράς νερού ύδρευσης από την υφιστάμενη δεξαμενή Δ2 (υψηλή Βάμου) σε θέση του υφιστάμενου αγωγού ύδρευσης: δεξαμενή Δ4 (Κρεμαστό Κεφάλι) – δεξαμενή Δ6 (Πλατυβόλα), μήκους 576m, από σωλήνες πολυαιθυλενίου, ονομαστικής διαμέτρου d250mm, ο οποίος τοποθετείται στο ίδιο όρυγμα με τον παραπάνω καταθλιπτικό αγωγό: ΝΑ2-Δ2.
γ. Ο αγωγός διανομής νερού ύδρευσης από την υφιστάμενη δεξαμενή Δ2 (υψηλή Βάμου) στην υψηλή ζώνη Βάμου, μήκους 856m, από σωλήνες πολυαιθυλενίου ρε 100, ονομαστικής διαμέτρου D11Omm, ο οποίος τοποθετείται στο ίδιο όρυγμα με τους παραπάνω δύο αγωγούς.
• Τα οικοδομικά έργα των δύο νέων αντλιοστασίων ΝΑ1 και ΝΑ2.
• Τα έργα εκσυγχρονισμού και διασύνδεσης της υφιστάμενης δεξαμενής Δ2 (υψηλή Βάμου).
• Τα ηλεκτρομηχανολογικά (Η/Μ) έργα των νέων αντλιοστασίων ΝΑ1,ΝΑ2,ΝΑ3.
Η ύδρευση της Παραλιακής Αστικής – Τουριστικής Περιοχής από Γεωργιούπολη έως Καβρό της Δημοτικής Ενότητας (Δ.Ε.) Γεωργιούπολης, του Δήμου Αποκορώνου γίνεται σήμερα με άντληση νερού από τη Λίμνη Κουρνά και τις πηγές Αργυρούπολης και συμπληρωματικά από το ταχυδιϋλιστήριο του Ο.Α.Κ. στα Δράμια.
Για την αξιοποίηση του σημαντικού πλεονάσματος νερού από τις γεωτρήσεις της περιοχής από Μάζα έως Φονέ καθώς και των πρόσφατα κατασκευασμένων και προγραμματιζόμενων έργων ύδρευσης, με σκοπό την ενίσχυση της ύδρευσης στην Παραλιακή Αστική – Τουριστική Περιοχή από Γεωργιούπολη έως Καβρό, με παράλληλη μείωση έως μηδενισμό των αντλούμενων ποσοτήτων νερού από την περιβαλλοντικά ευαίσθητη Λίμνη Κουρνά, ο Δήμος Αποκορώνου αποφάσισε να μελετήσει τα έργα παρούσας μελέτης, ώστε να προτείνει την ένταξή τους σε προσεχές χρηματοδοτικό πρόγραμμα.
Τα έργα αυτά συνοπτικά είναι τα επόμενα (Σχέδιο Y1):
• Αγωγός μεταφοράς νερού ύδρευσης, μήκους 2.415 m, από τη δεξαμενή Δ1 (Μάζας) έως Κάτω Φονέ, στην αρχή του υφιστάμενου αγωγού μεταφοράς: Θέση Θ1 – δεξαμενή Δ4 (Μεταλλική Αλμυρού).
• Αγωγός διανομής νερού ύδρευσης, μήκους 6.913 m, από τη δεξαμενή Δ4 (Μεταλλική Αλμυρού) έως Καβρό (Θέση Θ10).
ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΚΑΛΥΒΩΝ
Το κτίριο κατασκευάστηκε για τις ανάγκες Βρεφονηπιακού/Παιδικού Σταθμού του τότε Δήμου Αρμένων αποπερατώθηκε αλλά δεν εξοπλίστηκε και έτσι δεν λειτούργησε ποτέ ως παιδικός σταθμός. Σήμερα χρησιμοποιείται, εν μέρει ως συμπληρωματικές αίθουσες διδασκαλίας του όμορου Δημοτικού Σχολείου Καλυβών, εν μέρει από διάφορους συλλόγους και ένα μεγάλο τμήμα παραμένει ανεκμετάλλευτο. Ο Δήμος Αποκορώνου θέλει να αρχίσει να το λειτουργεί από την νέα σχολική χρονιά ως Βρεφονηπιακό Σταθμό και προκειμένου να γίνει αυτό πρέπει το κτίριο να συντηρηθεί. Το κτίριο σήμερα έχει τις φυσιολογικές φθορές από την έλλειψη συντήρησης τόσων ετών όσο και διάφορες ζημιές, οι οποίες χρειάζονται άμεση αποκατάσταση και παρεμβάσεις για την πρόληψη των παραπέρα φθορών οι οποίες εμπεριέχουν και κίνδυνο για την ασφάλεια των χρηστών.
Όπως έχει αναφερθεί η παρέμβαση αποσκοπεί στην αποκατάσταση των φθορών και την συντήρηση του κτιρίου όσο και του περιβάλλοντα χώρου του ώστε το κτίριο να λειτουργήσει ως βρεφονηπιακός σταθμός του Δήμου. Η μορφή της παρέμβασης έλαβε υπόψη τα υπάρχοντα στοιχεία του κτιρίου και οι εργασίες επισκευές θα είναι ακριβώς με τον ίδιο τρόπο όπως το υφιστάμενο κτίριο (π.χ. οι χρωματισμοί εσωτερικά και εξωτερικά θα είναι όμοιοι με τους υφιστάμενους και στις επιφάνειες που απαιτείται όχι σε ολόκληρο το κτίριο).
Οι εργασίες που προβλέπονται είναι οι εξής:
• Καθαίρεση αποσαθρωμένων στοιχείων σκυροδέματος (σπασμένα σκαλοπάτια) και αποκατάσταση αυτών.
• Βελτίωση πρόσβασης διαφυγής από την εξωτερική βοηθητική σκάλα και δημιουργία ασφαλούς όδευσης.
• Aποξήλωση πλακιδίων δώματος ισογείου (τα οποία έχουν υποστεί καθίζηση) και αποκατάσταση κλίσεων με επανατοποθέτησή των ιδίων αν είναι δυνατόν ή όμοιων.
• Αποκατάσταση φθαρμένων τοίχων – οροφών και επαναχρωματισμός εσωτερικά και εξωτερικά.
• Αποκατάσταση – βελτίωση αποσαθρωμένων σιδηρών κατασκευών όσο και του στεγάστρου εισόδου.
• Τοποθέτηση πλακιδίων κουζίνας στο ισόγειο του κτιρίου.
• Επιδιορθώσεις κουφωμάτων όσο και της εξωτερικής καγκελόπορτας του περιβάλλοντα χώρου.
• Κατασκευή χωρισμάτων αιθουσών από γυψοσανίδα.
• Συμπληρώσεις – διορθώσεις ηλεκτρικών εγκαταστάσεων και αντικατάσταση λαμπτήρων με LED.
• Επιδιόρθωση λέβητα πετρελαίου και μηχανολογικής εγκατάστασης για πλήρη θέρμανση χώρων.
• Αντικατάσταση των φθαρμένων ξύλινων σανίδων των καθιστικών του περιβάλλοντα χώρου, με νέες πάχους 4 εκ. και πλάτους 12 εκ. από κατάλληλη ξυλεία εξωτερικού χώρου πλήρως επεξεργασμένη.
• Τα προϊόντα των καθαιρέσεων θα απομακρυνθούν από τον τόπο του έργου και θα ανακυκλωθούν σύμφωνα με τη νομοθεσία.
• Συμπλήρωση καθ’ ύψος άλλης μιας γραμμής κάγκελου στα μπαλκόνια και τη σκάλα του ορόφου για λόγους ασφαλείας των μαθητών.