Αρκτίδες | απόψε και αύριο η βροχή διαττόντων αστέρων
Κορυφώνεται, τα βράδια της 21ης και της 22ας Δεκεμβρίου, η σχετικά μικρή βροχή διαττόντων αστέρων Αρκτίδων, που είναι τα τελευταία «πεφταστέρια» του έτους.
Επειδή θα ακολουθήσει Νέα Σελήνη στις 23 Δεκεμβρίου, ο ουρανός θα είναι αρκετά σκοτεινός για καλή παρατήρηση.
Οι Αρκτίδες (Ursids, URS) είναι μια βροχή διαττόντων (μετεώρων) που διαρκεί ετησίως περίπου από τις 17 έως και τις 25 ή 26 Δεκεμβρίου. Το ακτινοβόλο σημείο τους βρίσκεται κοντά στον αστέρα β Μικράς Άρκτου (Κοτσάμπ) στον αστερισμό της Μικράς Άρκτου. Προκαλούνται από τον κομήτη 8P / Τατλ.
Οι διάττοντες φαίνεται να έρχονται από την κατεύθυνση του αστερισμού της Μικρής Άρκτου, εξ ου και το όνομα τους.
Ιστορία
Οι Αρκτίδες πιθανότατα ανακαλύφθηκαν από τον Γουίλιαμ Φ. Ντένινγκ που τις παρακολούθησε επί αρκετά χρόνια στις αρχές του 20ού αιώνα. Ενώ υπήρχαν σποραδικές παρατηρήσεις και μετέπειτα, οι πρώτες συντονισμένες μελέτες της βροχής δεν ξεκίνησαν έως ότου ο Δρ A. Bečvář παρατήρησε ένα ξέσπασμα 169 μετεώρων ανά ώρα το 1945.Περαιτέρω παρατηρήσεις στη δεκαετία του 1970 και μετέπειτα έχουν συσχετίσει τη βροχή με τον κομήτη 8P / Τατλ. Οι Πίτερ Τζένισκενς και Έσκο Λίτσινεϊν ανακάλυψαν ότι τα ξεσπάσματα μπορούν να συμβούν όταν ο κομήτης Τατλ βρίσκεται στο αφήλιο, καθώς ορισμένα μετέωρα παγιδεύονται στον τροχιακό συντονισμό 7/6 με τον Δία.